Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ζούμε σε πόλεμο!»

Εορτή για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, πραγματοποιήθηκε σήμερα (27/10) στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ενώπιον των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτών τους.
Στους συμμετέχοντες χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος έκανε λόγο για την εμπόλεμη κατάσταση στην οποία ζει σήμερα η Ελλάδα και ο λαός μας, αντιπαραβάλλοντας τις σημερινές συνθήκες με εκείνες που ακολούθησαν την είσοδο της χώρας μας στον πόλεμο το 1940.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι «οι προπάτορές μας βρέθηκαν μπροστά σ’ έναν εκβιασμό και οδηγήθηκαν ακούσια στον πόλεμο. Με ευθύνη σάς λέω ότι και τώρα σε πόλεμο ζούμε. Αν αυτό μάς ξεφύγει από τη σκέψη τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε ανεπίτρεπτα λάθη… Τί ήταν αυτό που έδωσε κουράγιο στους πατέρες μας, τί ήταν αυτό που έφερε το θαύμα, με αποτέλεσμα οι ξένοι να ομολογούν ότι οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες;
 Ήταν η ενότητα και η συνοχή της κοινωνίας. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε σήμερα όσο τίποτε άλλο. Είναι η ενότητα που εδράζεται στην κοινή μας Ορθόδοξη πίστη και στα κοινά ιδανικά της αγάπης για την πατρίδα και την οικογένεια…»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την Ελλάδα που μάς παρέδωσαν οι αγωνιστές του ΄40 και την Ελλάδα που φτιάξαμε σήμερα και παρατήρησε: «Από τους πατέρες μας παραλάβαμε μια Ελλάδα καλύτερη απ’ αυτή που έχουμε σήμερα, ελεύθερη, δημοκρατική, ενταγμένη στον πολιτισμένο κόσμο της ευημερίας και της προόδου. Εμείς ποιά Ελλάδα θα παραδώσουμε στα παιδιά μας; Απέναντι στο ερώτημα αυτό όλοι μας πρέπει ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Μήπως εγκαταλείψαμε την πίστη μας σε βαθμό ώστε να χάσουμε την ελπίδα και τη δύναμή μας; Μήπως δεν αγαπήσαμε την πατρίδα μας, όσο θα έπρεπε; Μήπως η σύγχρονη Παιδεία μάς στέρησε τις αξίες και φτιάξαμε μια κοινωνία που μετράει τα πάντα με νούμερα και προϊόντα, με αυτό που ο άνθρωπος έχει και όχι αυτό που είναι; Είναι καιρός αυτοκριτικής και επιστροφής…»