Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ετοιμάζουν άνοιγμα της Αγίας Σοφίας με τις ευλογιές του Π.Σ.Ε !

«Περίεργα πράγματα. Ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας ως πνευματικό λειτούργημα ανήκει στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του ΕΠΙΧΏΡΙΟΥ ΑΡΧΙΕΡΕΑ, του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου. Ουδείς, λοιπόν, κληρικός μπορεί να λειτουργήσει εντός του ναού είτε να προβεί ακόμη και σε υπαίθρια ιεροπραξία άνευ της αδείας του οικείου Ποιμενάρχη. Εάν, όμως, συμβεί κάτι τέτοιο, τότε έχουμε εισπήδηση, η οποία συνεπάγεται νομοκανονικές κυρώσεις», σημειώνει με οργή Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου.
Απορίας άξιο είναι και το γεγονός ότι ο κ. Σπύρου απέφυγε επίμονα να αποκαλύψει την εκκλησιαστική ταυτότητα και την προέλευση των ιερέων, οι οποίοι θα τελέσουν τη Θεία Λειτουργία στις 17 Σεπτεμβρίου. «Θα δείτε εκείνη τη μέρα» δηλώνει λακωνικά ο κ. Σπύρου.
«Κανείς ορθόδοξος ιερέας δεν μπορεί να φορέσει πετραχήλι για να κάνει ακολουθία στην Κωνσταντινούπολη χωρίς την ευλογία του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας. Αυτό είναι σαφές. επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του κ. Βαρθολομαίου υπενθυμίζοντας με νόημα: «Μόνον κάποιος ψευτοκληρικός ή Σχισματικός μπορεί να επιχειρήσει τέτοια προσβολή στον «Πρώτο» της κατ’Ανατολάς Εκκλησία».
Ωστόσο, αν κάποιος κληρικός αυθαιρετήσει, αμέσως θα τιμωρηθεί και εάν αυθαδιάσει, θα ΚΑΘΑΙΡΕΘΕΙ.»,

Αλλά και η Ελλαδική Εκκλησία δεν έχει επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος με προσεκτική του και υπεύθυνη δήλωση βάζει τα πράγματα σε τάξη τονίζοντας: «Τις τρεις ημέρες των πρώτων συνεδριάσεων της νέας Συνοδικής Περιόδου 2010-2011 ουδείς λόγος επί του θέματος εγένετο».

Στο ίδιο μήκος κύματος γηραιός Μητροπολίτης, μέλος της προηγουμένης Δ.Ι.Σ, αναφέρει μετά λόγου γνώσης ότι «ουδέποτε συνεζητήθη, ούτε καν υπήρξε επιστολή σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Η προηγούμενη σύνθεση της Δ.Ι.Σ δεν γνωρίζει τίποτε για το εγχείρημα», καταλήγοντας με έμφαση: «Θα πρέπει να υπογραμμίσω, βέβαια, ότι η Αγία Σοφία δεν είναι απλά ένα μουσείο, όπως το χαρακτηρίζει η τουρκική κυβέρνηση. Είναι ο Παρθενώνας της Ορθοδοξίας και ιστορικά, καθώς και εκκλησιαστικά έχει ταυτισταί με την Κωνσταντινούπολή και το Φανάρι. Μην ξεχνάτε τη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, η οποία ανήκει τυπικά στο τουρκικό Δημόσιο, αλλά όταν ΄΄άνοιξε’’ για λειτουργία από τις τουρκικές αρχές αναγνωρίστηκε άμεσα η πνευματική πρωτοκαθεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος και προεξήρχε».

Για την πρόθεση του προέδρου της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας», Κρις Σπύρου, η οποία εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνει άγνοια τόσο η ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών όσο και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Σε επικοινωνία με το γραφείο τύπου της Αρχιεπισκοπής θέσαμε την απορία για το εκκλησιαστικό «κλίμα» από όπου προέρχονται οι κληρικοί της «Παγκόσμιας Ενορίας» για να… εισπράξουμε την παραπομπή σε σχετική ανακοίνωση του Φαναρίου. «Η Αρχιεπισκοπή Νέας Υόρκης αποτελεί Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου. Συνεπώς, η τοποθέτηση επί του ζητήματος από το Φανάρι, εάν υπήρξε επικοινωνία ή όχι με τον φορέα της εν λόγω πρωτοβουλίας, μας καλύπτει πλήρως» μας απάντησαν κοφτά.

Για την Ιστορία η σχετική ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε δια του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτη Ελπιδοφόρου Λαμπρυνιάδη και έχει ως εξής: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείον ουδεμίαν γνώσιν έχει περί δήθεν τελέσεως Θείας Λειτουργίας εις την Αγίαν Σοφίαν και μάλιστα εις συγκεκριμένην ημερομηνίαν εντός του τρέχοντος έτους, και επομένως αι σχετικαί διαδόσεις είναι απλώς φήμαι, αβάσιμοι και ανυπόστατοι».

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα σωματεία των Κωνσταντινοπολιτών στην Αθήνα τηρούν επιφυλακτική στάση. Η κα Λένα Κοπέογλου, γεννημένη στην Πόλη, εκφράζει αμφιβολίες για τα κίνητρα της προσπάθειας αναρωτούμενη: «Είναι τυχαίο ότι κανένας Πολίτης και κανένα Σωματείο μας δεν ασχολείται. Σε ανάλογη περίπτωση θα είχαν διοργανωθεί δεκάδες εκδρομές. Τώρα ΣΙΩΠΗ».

Ζαχαρίας Γεωργούσης