Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Επίσκεψη Πατριάρχη Σερβίας στη Βιέννη με εκδηλώσεις φιλοπαπισμού

Ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος βρίσκεται τις μέρες αυτές σε επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία. Είναι το πρώτο ταξίδι του Πατριάρχη στο εξωτερικό. Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου έφθασε στη Βιέννη. Η συνοδεία του αποτελείται από τον Ειρηναίο Μπούλοβιτς, τον Δαλματίας Φώτιο και Αχρίδος Ιωάννη (Βρανισκόβσκι).Тο ρωμαιοκαθολικό Ινστιτούτο Pro Oriente, που έχει ουσιαστικά ως αποστολή του την εξάπλωση του ρωμαιοκαθολικισμού στην Ανατολή, οργάνωσε επίσημη δεξίωση προς τιμήν του Πατριάρχη Ειρηναίου. Η δεξίωση έγινε εις την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, όπου το Pro Oriente παρασημοφόρησε τον Πατριάρχη Ειρηναίο.Ο Πατριάρχης έκανε διάλεξη με θέμα "Η Σερβική Ορθόδοξος Εκκλησία και οι διεκκλησιαστικές σχέσεις με την αφορμή του εορτασμού 1700 χρόνων από το Διάταγμα των Μεδιολάνων στην Nis", ενώ ο πρώην πρέσβυς της Αυστρίας εν Σερβία Μιχαήλ Veninger προσφώνησε τον Πατριάρχη και, κάνοντας λόγο για τον βίο και την σταδιοδρομία του, τον αποκάλεσε "χτίστη των γεφυρών".......
Ομιλίες προς τιμήν του Πατριάρχου έκαναν επίσης και ο βοηθός επίσκοπος της ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Βιέννης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Pro Oriente και ο διευθυντής την Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αυστρίας. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Βιέννη θα έχει συναντήσεις με τον ρωμαιοκαθολικό "Αρχιεπίσκοπο" της Βιέννης, με τον Πρόεδρο της Αυστρίας και με τον Δήμαρχο της Βιέννης.Μεταφέρουμε εδώ μερικές σκέψεις του Πατριάρχη Ειρηναίου από τη διάλεξη που έκανε στη Βιέννη, μεταφρασμένες στα ελληνικά. Αμέσως παρακάτω δημοσιεύουμε ολόκληρο κείμενο της διαλέξεως του και με έντονα γράμματα τα αποσπάσματα τα οποία είναι μεταφρασμένα - το κείμενο είναι παρμένο από τη ιστοσελίδα της ΣΟΕ)

- "Εάν η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν διεξήγε διάλογο με άλλες χριστιανικές Εκκλησίες και κοινότητες, επίσης και με μη-χριστιανικές θρησκείες, με εκκοσμικευμένα θρησκευτικά κινήματα και με όλες τις ιδεολογικές και πνευματικές προκλήσεις του συγχρόνου κόσμου, αυτή θα σταματούσε πλέον να είναι Εκκλησία και θα μεταμορφωνόταν σε σέκτα. Καμία ιστορική εκκλησιαστική κοινότητα δεν μπορεί να απαιτεί για εαυτήν να είναι Εκκλησία, εάν έχει σταματήσει να επιδιώκει την ενότητα με άλλες Εκκλησίες".

- "Οι Ορθόδοξοι συμμετέχουν στους διεκκλησιαστικούς διαλόγους και στην οικουμενική κίνηση εξαιτίας της δικής τους πεποιθήσεως πως η ενότητα της Εκκλησίας είναι αναπόφευκτη επιταγή (imperative) για όλους τους Χριστιανούς".

- Ο οικουμενικός διάλογος δεν επιδιώκει την ενοποίηση (unification) της Εκκλησίας αλλά την ενότητα εν τη διαφορετικότητι".

-"Διαχριστιανικός και διαθρησκειακός διάλογος είναι αναπόφευκτα θέματα".

-Ο Πατριάρχης επίσης τόνισε ότι "είναι πεπεισμένος" πως ο εορτασμός για τα 1700 χρόνια του Διατάγματος των Μεδιολάνων "θα συμβάλει στην βελτίωση των σχέσεων των δύο δικών μας Εκκλησιών".

Με τέτοιες δηλώσεις πόσο διαφέρουν άραγε οι περί Εκκλησίας απόψεις του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου από εκείνες του Μητροπολίτη Μεσσηνίας;

thriskeftika.blogspot.com