Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Οµολόγησε προβοκάτσια σε τζαµί στην Κύπρο. Αποκάλυψη - κατά λάθος - από Τούρκο απόστρατο στρατηγό .

Σαµποτάζ σε τζαµί στην Κύπρο ατά την περίοδο των διενέξεων µεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πριν από το 1974 αποκαλύπτει τούρκος απόστρατος στρατηγός. «Πυρπολήσαµε τζαµί στην Κύπρο», είπε ο Σαµπρί Γιρµιµπέσογλου σε συνέντευξή του σε τουρκικό κανάλι διαπιστώνοντας αµέσως µετά ότι του ξέφυγε, ήταν όµως αργά.
«Υπάρχει ένας κανόνας στον ειδικό πόλεµο.
Για να αυξηθεί η αντίσταση του λαού, µπορείς να σαµποτάρεις κάποιες αξίες αφήνοντας να φανεί ότι το διέπραξε ο εχθρός. Για παράδειγµα, µπορείς να πυρπολήσεις ένα τζαµί. Εµείς το κάναµε αυτό στην Κύπρο.
Πυρπολήσαµε ένα τζαµί...», είπε στην συνέντευξή του στο κανάλι Χαµπέρ Τουρκ ο στρατηγός. Εκείνη την ώρα ο δηµοσιογράφος έδειξε την έκπληξή του και τον ρώτησε ξανά: «Πυρπολήσατε τζαµί;». Τότε εκείνος κατάλαβε ότι του είχε ξεφύγει και προσπάθησε να τα µπαλώσει. «Για παράδειγµα λέω», απάντησε.
Πάντως τα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ πήραν αµέσως την είδηση από το Χαµπέρ Τουρκ και την αναµετέδωσαν µε τον τίτλο «Πυρπολήσαµε τζαµί στην Κύπρο», επισηµαίνοντας ότι ο στρατηγός αποκάλυψε ένα «ιστορικό µυστικό».

Ο Σαµπρί Γιρµιµπέσογλου είχε ανάµειξη στις διαµάχες στην Κύπρο αφού είχε αναλάβει ρόλο στην ειδική οργάνωση επιστράτευσης η οποία ιδρύθηκε το 1953 µε στόχο να στέλνει όπλα στην Κύπρο εναντίον της ΕΟΚΑ. Αργότερα το 1971 είχε αναλάβει τη διοίκηση της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέµου. Το 1988 διορίστηκε στη θέση του γ.γ. του Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Το όνοµά του συνδέθηκε επίσης µε τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεµβρίου 1955 εναντίον της ελληνικής µειονότητας της Πόλης.

Στο βιβλίο του Φατίχ Γκιουλάπογλου το οποίο κυκλοφόρησε το 1991 ο στρατηγός είχε πει για πρώτη φορά ότι «τα γεγονότα του 1955 ήταν δουλειά της Διεύθυνσης Πολέµου που οργανώθηκε άψογα».

Καταγγελία
Πάντως το όνοµα του στρατηγού Γιρµιµπέσογλου είναι στην επικαιρότητα αυτές τις µέρες έπειτα από την καταγγελία του γιου του πρώην τούρκου προέδρου Τουργκούτ Οζάλ ότι εκείνος βρισκόταν πίσω από την αποτυχηµένη απόπειρα δολοφονίας του πατέρα του το 1988. Η δήλωση του Αχµέτ Οζάλ προκάλεσε έκπληξη στην Τουρκία και αµέσως διατάχθηκε έρευνα. Ο Αχµέτ Οζάλ υποστηρίζει ότι ο πατέρας του γνώριζε αυτούς που βρίσκονταν πίσω από την απόπειρα. «Υπάρχουν όλα στα αρχεία. Ανοίξτε τα αρχεία», είπε ο Αχµέτ Οζάλ.

Η απόπειρα είχε γίνει στις 18 Ιουνίου 1988 στη διάρκεια συνεδρίου του κυβερνώντος Κόµµατος της Μητέρας Πατρίδας. Ο δράστης Καρτάλ Ντεµίραγ είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης, ωστόσο ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ποιοι βρίσκονταν πίσω από την απόπειρα. Ο Γιρµιµπέσογλου διαψεύδει όλες τις κατηγορίες, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται.