Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ.....


Η επαρχία της Αμπχαζίας ανακήρυξε σήμερα επίσημα την ανεξαρτησία της από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας στην οποία υπαγόταν από το 1943, ζητώντας από τη Μόσχα να συμβάλει στην επίλυση του αναφύοντος προβλήματος, αποκαθιστώντας έτσι την ιστορική αλήθεια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επισκοπής π. Βησσαρίωνα Άπλια.
Συγκεκριμένα χθες Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009, στον Καθεδρικό Ναό του Σουχούμι πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των κληρικών της Επισκοπής, οι οποίοι σε ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«Η Εκκλησία της Αμπχαζίας αποσχίστηκε επίσημα από την Εκκλησία της Γεωργίας, αποκαθιστώντας έτσι την ιστορική αλήθεια. Μετά το πέρας του Γεωργιανού – Αμπχαζικού πολέμου κάναμε επανειλημμένως εκκλησείς και απευθυνθήκαμε σε όλους τους ορθόδοξους ανώτατους θεσμούς, οι οποίοι σιώπησαν διότι δεν ήθελαν να χαλάσουν τις σχέσεις τους, με το Πατριαρχείο της Γεωργίας».
Σύμφωνα με τον π. Βησσαρίωνα Άπλια, η επισκοπή παρέμεινε επαρχία της Εκκλησίας της Γεωργίας από το 1943 στην Γεωργία, όμως «η Αμπχαζία δια της βίας προστέθηκε τότε με την εκκλησία της Γεωργίας».
Επίσης, ο π. Βησσαρίωνα δήλωσε ότι «τώρα θα συγκροτηθούν δύο επαρχίες, της Πιτιούνδας και του Σουχούμι».Ακόμη πληροφορίες λένε, ότι ο π. Βησσαρίωνα θα αποστείλει την απόφαση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Πατριαρχείο Μόσχας, στο Πατριαρχείο της Γεωργίας, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες για να γίνει η «αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας».
Το Πατριαρχείο Μόσχας
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας για ακόμη μια φορά πρέπει να σεβαστεί, τα κανονικά όρια του Πατριαρχείου Γεωργίας.«Σεβόμαστε τα κανονικά όρια της Ορθόοδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας», δήλωσε σήμερα στο Πρακτορείο Ίντερφαξ ο Γραμματέας του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, π. Ίγκορ Γιακιμτσιούκ, με αφορμή την απόφαση της Επισκοπής Αμπχαζίας.
Ερωτηθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του π. Βησσαρίωνα Άπλια, ο οποίος θα ζητήσει την βοήθεια του Πατριαρχείου Μόσχας για το θέμα αυτό, ο π. Ίγκορ Γιακιμτσιούκ δήλωσε: "Υπάρχουν διάφορες απόψεις και εμείς τις λαμβάνουμε υπόψη στην δουλειά μας, ώστοσο όμως μένουμε προσηλωμένοι στην αρχή της ακεραιότητας των κανονικών ορίων των κατά τόπους Εκκλησιών".