Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΕΡΒΙΚΟ ΛΑΟ


Μόσχα - Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος, εξέφρασε την συμπαράσταση του, για τις προσπάθειες της Σερβικής Κυβέρνησης να αμφισβητήσει
την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου.
«Γνωρίζουμε ότι η Σερβική Κυβέρνηση έχει καταθέσει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την παράνομη χορήγηση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Έχω εξοικειωθεί με την αντίδραση του Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε αυτό, και συμφωνώ με την θέση αυτή», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος σε συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Σερβίας στην Ρωσία Ελισαίο Κουργιάκ. Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Μόσχας, το γεγονός ότι «ορισμένα κράτη έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, δεν κάνει αρκετά ευνοϊκή την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο», συνεχίζοντας «παρόλα αυτά ελπίζουμε, ότι από το δικαστήριο θα τηρηθούν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Διότι μια διαφορετική τροπή των γεγονότων, μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση των διεθνών σχέσεων».Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, κάλεσε εκ νέου την παγκόσμια κοινότητα να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Σέρβων του Κοσσόβου, καθώς και την προστασία των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην περιοχή.
Επίσης ο Πατριάρχης Κύριλλος, χαρακτήρισε ως «απόλυτο αποτροπιασμό», την καταστροφή των ορθοδόξων ιερών στο Κόσσοβο στις αρχές του 2000, προσθέτοντας ότι η ανασφάλεια των πιστών του Κοσσόβου σήμερα «μπορεί να οδηγήσει πάλι στη βία και στην απώλεια ανθρώπων»
.«Ανήκουμε σε ένα ενιαίο κόσμο και μοιραζόμαστε τις ίδιες πνευματικές αξίες και την ίδια ηθική παράδοση, τους λαούς μας, τους ενώνουν πολύ στενοί δεσμοί. Νοιαζόμαστε για ότι συμβαίνει στην ζωή του Σερβικού λαού. Για τον λόγο αυτό, συναισθανόμαστε στην καρδιά μας, την θλίψη και τον πόνο των Σέρβων για την απώλεια του Κοσσόβου», τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Ακόμη ο Πατριάρχης Κύριλλος, ανακοίνωσε την προθυμία της Ρωσίας να συμβάλει με διαφόρους φορείς, στην ολοκλήρωση του Καθεδρικού Ιερού Ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.
Τέλος, ο Πρέσβης της Σερβίας κ. Κουργιάκ ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Κύριλλο, την Ρωσική Εκκλησία και την Ρωσική Κυβέρνηση «για την μόνιμη υποστήριξη, σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του».