Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΜΒΟΛΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ


Βελιγράδι - Θεία Λειτουργία τελέστηκε χθες, με αφορμή την εορτή της αποτομής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως
της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας του Βελιγραδίου.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Κεντρικής Ευρώπης κ. Κωνσταντίνο και τον Επίσκοπο Χβοστάνης κ. Αθανάσιο.
Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι ιατροί και το ιατρικό προσωπικό της Στρατιωτικής – Ιατρικής Ακαδημίας, ασθενείς και πλήθος πιστών.Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο ασθενής Πατριάρχης Σερβίας κ. Παύλος, ο οποίος νοσηλεύεται στην Στρατιωτική Ακαδημία του Βελιγραδίου, ευλόγησε το εκκλησίασμα καθισμένος σε μια καρέκλα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Παύλος εχθές έκλεισε τα 95 χρόνια, αφού είναι γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου του 1914.Στο κήρυγμα του, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε στην ζωή και στις δοκιμασίες του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Επίσης, μίλησε και για την ζωή του Πατριάρχη Σερβίας κ. Παύλου η οποία ήταν γεμάτη από αγώνες, κατορθώματα και αρετές, από τη μια, και με πάθη και πειρασμούς από την άλλη."Από μικρό παιδί είχε μείνει ορφανός πέρασε πολέμους, ενώ ως επίσκοπος ήταν στο σταυρωμένο Κόσοβο και Μετοχία, και εκεί κουβαλούσε αγόγγυστα τον σταυρό του λαού", τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος.
Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν εκτός από δεκάδες πιστούς, ο Διευθυντής της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας, ο πρώην Πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα καθώς και εκπρόσωποι της Κυβέρνησης.Κατά τη διάρκεια της ημέρας με αφορμή τα 95α γενέθλια του Πατριάρχη Σερβίας κ. Παύλου, έφτασαν στην Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς και ο Πρωθυπουργός Μίρκο Τσβετκόβιτς, οι οποίοι ευχήθηκαν στον Πατριάρχη ταχεία ανάρρωση.Τέλος, να αναφερθεί πως στο εκκλησάκι υπάρχει τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, δώρο από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο Α΄.