Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ


ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΛΔΥΚ . ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΑΝΕΓΕΙΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.
Πρωτοφανής ήταν ο εκνευρισμός του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επίσημο δείπνο- συζήτηση στις Βρυξέλλες, όπου του υπέβαλλε ερώτηση ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης…
Μετά την ομιλία του Ερντογάν έγιναν τρεις ερωτήσεις, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να προβαίνει σε… μάθημα Ιστορίας σε απάντηση στην ερώτηση του Κύπριου Ευρωβουλευτή και αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες δύο!
Ο Μάριος Ματσάκης αφού αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή του 1974 και την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ε.Ε. προ 5 χρόνων, ρώτησε τον Τούρκο πρωθυπουργό αν έχει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. αναφορικά με την ασφάλεια και ευημερία όλων των Κύπριων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, οπότε και θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα αποσύροντας άμεσα τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί. Αν δεν έχει αυτή την εμπιστοσύνη, ανέφερε ο κ. Ματσάκης, τότε η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι άνευ αντικειμένου!
Εξοργισμένος ο Ερτογάν επιτέθηκε προσωπικά στον Ματσάκη ιδιαίτερα γιατί χρησιμοποίησε τον όρο «εισβολή» και «κατοχή» και δαπάνησε μεγάλο χρονικό διάστημα μιλώντας για τις γνωστές τουρκικές θέσεις. Αξίωσε μάλιστα να δοθεί ξανά το μικρόφωνο στον Μάριο Ματσάκη για να απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με αυτά που λέει! Ο Ματσάκης πήρε ξανά το λόγο, ενώ το ακροατήριο παρακολουθούσε αμήχανα την οργισμένη αντίδραση του Ερτογάν και αφού απολογήθηκε στους παρευρισκομένους που ο κ. Ερτογάν έπαιρνε τόσο χρόνο για να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση του, απευθύνθηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι δεν του ζήτησε να πει την Ιστορία του Κυπριακού αλλά να απαντήσει αν έχει ή όχι εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. Ο Ερτογάν… συγχυσμένος δεν απάντησε στην ερώτηση αλλά άρχισε να κατηγορεί την Ε.Ε. γιατί ενέταξε την Κύπρο στους κόλπους της και ότι οι Ελληνοκύπριοι ξεγέλασαν την Ε.Ε. κ.λπ. Μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Ερτογάν μίλησε για την Άγκελα Μέρκελ (Καγκελάριο της Γερμανίας), τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για τον Τάσσο Παπαδόπουλο, για τον ρόλο του τουρκικού στρατού κ.λπ.
Η αντίδραση του κ. Ερτογάν προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις στους Ευρωπαίους πολιτικούς (μεταξύ των οποίων 2 Ευρωπαίοι Επίτροποι, πολλοί Ευρωβουλευτές, Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρέσβεις) που παρευρίσκονταν στο δείπνο. Πολλοί σχολίασαν κατʼ ιδίαν στη συνέχεια ότι ο Ερτογάν «έπεσε στην παγίδα του Ματσάκη» και ότι έδειξε το «πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας» το οποίο απέχει από τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.
Η συζήτηση του Μάριου Ματσάκη με τον Ερτογάν συνεχίστηκε και αργότερα όταν ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τον προσέγγισε μετά το πέρας του δείπνου.

Σας ξενίζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εντάσσεται στην ΕΕ; Η γνώμη μας στο ότι θα παραμείνει για αρκετό καιρό εκτός ΕΕ, αποδεικνύεται με το να λειτουργεί σαν καταλύτης στα Ελληνοκυπριακά ζητήματα απο τα γνωστά ξένα κέντρα, ώστε να πιέζουν διάφορες εθνικές καταστάσεις μέσω απειλών για πόλεμο, εφαρμόζοντας τα δικά τους σκοτεινά σχέδια.
Οι αδικαιολόγητες παραχωρήσεις μας στις πρόσφατες προκλήσεις δικαιολογεί τα παραπάνω.