Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Ολοταχώς προς σύρραξη: Ενεργοποιήθηκε η Α/Α ομπρέλα της Σερβίας – Χιλιάδες Σέρβοι στρατιώτες με άρματα μάχης έτοιμοι να μπουν Κόσοβο -Συγκλονιστικές εικόνες


Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίσσονται στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου καθώς εκπνέει την 1η Σεπτεμβρίου το τελεσίγραφο του Βελιγραδίου και δεν υπάρχει συμφωνία με τις αλβανικές αρχές.

Σε έξι ημέρες, οι Αλβανικές Αρχές του Κοσσυφοπεδίου σκοπεύουν να επιβάλουν περιορισμούς στον σερβικό πληθυσμό.
- 2:38

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ενεργοποιηθεί όλη η σερβική αντιαεροπορική ομπρέλα. Το αντιαεροπορικό σύστημα FK-3, εξαγωγική έκδοση του HQ-22, που παραδόθηκε τον Απρίλιο από την Κίνα όπως είχε ενημερώσει τότε το WarNews247, είναι πλέον επιχειρησιακό και έχει ενεργοποιηθεί.


Η Σερβία παρέλαβε τέσσερα αντιαεροπορικά συστήματα FK-3 και θεωρείται πως έχει ικανότητα εμπλοκής και καταστροφής εναέριων στόχων σε απόσταση 100km.

Οι σερβικές αρχές συνεχίζουν να μεταφέρουν στρατεύματα στη διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Στην περιοχή πετούν εκσυγχρονισμένα μαχητικά MiG-29SM με πυραύλους αέρος-αέρος μέσης εμβέλειας R-77 (κατά NATO AA-12) και R-27ER1 (κατά NATO AA-10 Alamo C), καθώς και πυραύλους αέρος-εδάφους Kh-29 (κατά NATO AS-14) – και Kh-29TE. Η Σερβική Αεροπορία έχει 14 MiG-29.

Παράλληλα, αντιαεροπορικά Pantsir-S1 του σερβικού στρατού εντοπίστηκαν 10 χλμ. από το Κόσοβο στην πόλη Ράσκα.

Στο έδαφος της σερβικής κοινότητας Zubin Potok, εντοπίστηκαν περισσότεροι από 30 ένοπλοι των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου.

Σερβικά τεθωρακισμένα οχήματα Lazar3 και άρματα μάχης T-72 κατευθύνονται προς τη νότια Σερβία και την διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο.

Επίσης εντοπίστηκαν τεθωρακισμένα RCV Survivor i 4×4, οχήματα εκτός δρόμου Pinzgauer 710M, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BOV M11 και φορτηγά TAM-150 με στρατιωτικό προσωπικό κατά μήκος της εθνικής οδού Ibar.

Ελικόπτερα Mi-8 πετούν πάνω από το Κρούσεβατς.

Δείτε βίντεο: Συγκέντρωση σερβικών δυνάμεων στα σύνορα με Κόσοβο
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:15
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:10

Tελεσίγραφο Σέρβων στις αλβανικές Αρχές

Σύμβουλοι από τέσσερις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, σε δήλωση που εγκρίθηκε σε κοινή συνεδρίαση στο Zvecan, υποστήριξαν τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής, βιώσιμης και μακροπρόθεσμης λύσης στο πρόβλημα της εισαγωγής νέων πινακίδων και δελτίων ταυτότητας στην επαρχία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το θέμα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου μέσα στις επόμενες επτά ημέρες, διατηρώντας παράλληλα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια.