Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων σώζει ζωές


Μια νέα κλινική μελέτη δείχνει ότι το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron,
μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθεί η μόλυνση από τον Covid, αφού παρέχει ισχυρή προστασία κατά της νόσου όταν χορηγείται σε ανθρώπους που συγκατοικούν με κάποιον που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό. Στα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αναφέρεται και δημοσίευμα των New York Times.

«Από τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, το φάρμακο αυτό της Regeneron φαίνεται ιδιαίτερα υποσχόμενο στην πρόληψη κατά του Covid-19», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

«Το κοκτέιλ αυτό που αναπτύχθηκε από τη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία προσέφερε ισχυρή προστασία έναντι του Covid-19 όταν χορηγήθηκε σε άτομα που συγκατοικούσαν με κάποιον που είχε μολυνθεί από τον ιό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το φάρμακο, εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να προσφέρει μια διαφορετική γραμμή άμυνας κατά της νόσου σε άτομα που δεν προστατεύονται από τους εμβολιασμούς. Σημειώνεται πως η θεραπεία της Regeneron έχει ήδη λάβει έγκριση για χρήση σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού και ελπίζει να πείσει τις αμερικανικές αρχές να επεκτείνουν τη χορήγηση του κοκτέιλ με στόχο την πρόληψη της νόσησης.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα εργαστηριακά σκευάσματα αυτού του τύπου όχι μόνο αποτρέπουν τα σοβαρά συμπτώματα της νόσου όταν χορηγούνται εγκαίρως, αλλά επίσης βοηθούν στην πρόληψη της ασθένειας γενικότερα, προστατεύοντας τους ανθρώπους από το να νοσήσουν.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα σώζουν ζωές 

Να σημειωθεί πως πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο υποστηρίζουν ότι η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ασθενών με κορωνοϊό θα έσωζε πολλές ζωές. Τώρα η έρευνα αυτή δείχνει πως τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να θωρακίσουν πολλούς, κάτι που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σώζει ζωές.

Όπως γράφουν οι Νew York Times, τα φάρμακα αντισωμάτων όπως το Regeneron θα μπορούσαν να δώσουν στους γιατρούς ένα νέο «όπλο» για την προστασία ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί ή που ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται καλά στον εμβολιασμό, όπως όσοι λαμβάνουν φάρμακα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχτεί ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων Covid και οι επικίνδυνες παραλλαγές του ιού απειλούν να ξεπεράσουν τους εμβολιασμούς σε ταχύτητα.

«Η Regeneron ανάφερε σε ανακοίνωσή ότι θα αιτηθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την επέκταση της άδειας έκτακτης ανάγκης του φαρμάκου -που επί του παρόντος προορίζεται για ομάδες υψηλού κινδύνου που έχουν ήδη Covid αλλά δεν νοσηλεύονται- για να επιτραπεί η χορήγησή του για προληπτικούς λόγους σε «κατάλληλες ομάδες πληθυσμού», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός αριθμός ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλοι ώστε να λάβουν αυτά τα φάρμακα για προληπτικούς λόγους», δήλωσε ο Δρ. Μάιρον Κόεν, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που ηγείται των προσπαθειών ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων για την πρόληψη του Covid.  

«Δεν θα λάβουν όλοι εμβόλιο, ό,τι και αν κάνουμε, και δεν θα ανταποκριθούν όλοι στο εμβόλιο», επισήμανε ο Δρ Κοέν.

Τα νέα δεδομένα της Regeneron προέρχονται από μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.500 άτομα που ζούσαν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που είχε διαγνωστεί με τον ιό εντός τεσσάρων ημερών. Όσοι έλαβαν το φάρμακο της Regeneron ήταν 81% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν με Covid σε σύγκριση με εθελοντές που έλαβαν εικονικό φάρμακο (Placebo).

Ο Δρ Rajesh Gandhi, ιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα δεδομένα ήταν «πολλά υποσχόμενα» για άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο συνδυασμός του casirivimab και του imdevimab φαίνεται πως προλαμβάνει την ασυμπτωματική νόσηση από κορωνοϊό κατά 72% μεταξύ ατόμων που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 93% μετά το πέρας μίας εβδομάδας από τη λήψη του κοκτέιλ.

Σε μία ξεχωριστή κλινική δοκιμή, η εταιρεία τόνισε πως η πειραματική της θεραπεία μειώνει καθολικά τον κίνδυνο συμπτωματικής νόσησης κατά 76%, την τρίτη ημέρα από τη λήψη του σκευάσματος.

Σύμφωνα με το Reuters, η φαρμακευτική εταιρεία έχει αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα σε μονάδες παραγωγής στην Καλιφόρνια και την Ελβετία, με στόχο την παραγωγή σχεδόν 2 εκατ. δόσεων σε ετήσια βάση.

«Με περισσότερους από 60.000 Αμερικανούς να εξακολουθούν να διαγιγνώσκονται θετικοί στην Covid-19 κάθε μέρα, αυτό το κοκτέιλ αντισωμάτων REGEN-COV μπορεί να βοηθήσει να παρασχεθεί άμεση προστασία σε ανεμβολίαστα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον ιό», υπογράμμισε ο δρ Τζορτζ Δ. Γιανκόπουλος, επικεφαλής της επιστημονικής διεύθυνσης της Regeneron.

Ο Λέβι Γκάραγουεϊ, ιατρός και διευθυντής παγκόσμιας ανάπτυξης της εταιρείας, υπογράμμισε από την πλευρά του πως «μπορεί οι εμβολιασμοί να προχωρούν σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως  υπάρχει ανάγκη στο να προλαμβάνουμε τις λοιμώξεις και να παρέχουμε άμεση προστασία εναντίον της Covid-19 στα άτομα που αποτελούν στενές επαφές».



https://www.zougla.gr/kosmos/article/kokteil-monoklonikon-antisomaton-sozi-zoes