Μετά τη συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και την ξαφνική «απόσυρσή τους», η ουκρανική ακτή στη Μαύρη Θάλασσα παραμένει πιθανός στόχος για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Για το ζήτημα αυτό, το Κίεβο στρέφεται στη Γερμανία για βοήθεια.
Η Ουκρανία ζητά να αποκτήσει σύγχρονα αμυντικά όπλα με τα οποία η χώρα μας θα μπορούσε να προστατεύσει τις ακτές σε περίπτωση ένοπλης επιθετικότητας.
Συγκεκριμένα, συστήματα αμυντικής άμυνας, κεφαλές πυραύλων κατά πλοίων όπως "SeaSpear", αντιαεροπορικά όπλα όπως "GDM-008 Millennium", μη επανδρωμένα υποβρύχια συστήματα "SeaCat" και "SeaFox" για την ανίχνευση και διάθεση ναρκών ξηράς.
Οι συμμετέχοντες στη διαπραγματευτική διαδικασία και από τις δύο πλευρές λένε ότι ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αντιτίθεται σε αυτήν.
Ταυτόχρονα, η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ ως πρόεδρος του CDU, υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, είναι ανοιχτή σε συζητήσεις.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Bundestag, Νόρμπερτ Ρότγκεν, πιστεύει ότι είναι λάθος να αφήσουν την Ουκρανία χωρίς αμυντικά όπλα όταν η Μόσχα απειλεί τον πόλεμο.
Ωστόσο, ο συνάδελφός του Roderich Kiesewetter (CDU) είναι σκεπτικός για την ιδέα, αν και δεν αποκλείει τη δυνατότητα προμήθειας όπλων και πυρομαχικών σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης από τη Ρωσία.
Η προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή των συγκρούσεων πρέπει πάντοτε να εξετάζεται κριτικά, δήλωσε ο Τομπίας Λίντνερ, μέλος της επιτροπής άμυνας του Bundestag και μέλος των Πρασίνων. Ωστόσο, ο Λίντνερ είναι έτοιμος να συζητήσει την προμήθεια αμιγώς αμυντικών όπλων, τα οποία θα επιτρέψουν στον περιορισμό της Μόσχας και στην αποτροπή της κατοχής άλλων ουκρανικών εδαφών, ιδίως συστημάτων αναγνώρισης και αποναρκοθέτησης.
ZN.ua, Pravda
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος