Κυριακή 25 Απριλίου 2021

«Οι Έλληνες του 1821 ήταν πιστοί ορθόδοξοι Χριστιανοί»


Ποιμαντορική Εγκύκλιο για τις Εορτές της Εξόδου 2021 και την Κυριακή των Βαϊων εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. «Σήμερα, αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, εορτάζουμε την περηφανή και υπέρλαμπρη εορτή των Βαίων, εορτάζουμε την θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου εις τα Ιεροσόλυμα. 
Έρχεται ο Θεός των όλων, ο Θεός της αγάπης και της ευσπλαχνίας να πάθη ως άνθρωπος για να ελευθερώση τον σκλαβωμένο, από την θανατηφόρο αμαρτία, άνθρωπο. Αυτήν την αγία ημέρα, όλοι οι Έλληνες, μα περισσότερο εμείς που κατοικούμε στα ιερά χώματα της Αιτωλίας και Ακαρνανίας στρέφουμε το βλέμμα μας, την καρδιά μας, το είναι μας στο Μεσολόγγι μας. 
Στεκόμαστε με τιμή και σεβασμό εμπρός στους ήρωες προμάχους της Ιεράς Πόλεως, οι οποίοι για του Χριστού την πίστη την αγία και για την ελευθερία της γλυκυτάτης πατρίδος έκαναν την ηρωική Έξοδο και προτίμησαν να πεθάνουν παρά να παραδοθούν στους Αγαρηνούς.
 Εφέτος ο εορτασμός έπρεπε και πρέπει να είναι λαμπρότερος. Το έτος που διανύουμε συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από το 1821, κατά το οποίο ακούστηκε η σάλπιγγα για τον άγιο και ιερό ξεσηκωμό του Γένους» αναφέρει, μταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.
Περαιτέρω, ο Μητροπολίτης αναφέρει τα εξής:

«Οι Έλληνες του 1821 ήταν πιστοί ορθόδοξοι Χριστιανοί, και με τη βοήθεια του Τριαδικού Θεού, με τις πρεσβείες της Παναγίας και των αγίων μας, έκαναν το θαύμα.

Μπορεί εμείς σήμερα που απολαμβάνουμε τον ελεύθερο αέρα, που μας χάρισαν εκείνοι με το αίμα τους, να μην αναφέρουμε καθόλου την παρουσία και την προσφορά του Θεού και της Εκκλησίας στους αγώνες του 1821. Όμως, εκείνοι που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι, μας λένε την αλήθεια.

Οι επίσημοι εκπρόσωποι του Έθνους μας, στην ιστορική Α’ Εθνοσυνέλευσι της Επιδαύρου, το ομολόγησαν: «Έχουν περάσει δέκα μήνες από τότε που αρχίσαμε τον αγώνα του εθνικού πολέμου. Ο ύψιστος Θεός μας εβοήθησε αν και δεν ήμασταν αρκετά προετοιμασμένοι» (Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας, 1821-1822, τ. α’, σελ. 40-42).

«Η ευτυχία για εμάς είναι η να πεθάνουμε ελεύθεροι και χριστιανοί η να νικήσουμε όπως μέχρι τώρα νικήσαμε διά μόνης της θείας δυνάμεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και διά της θείας Του βοηθείας» (Δ. Κοκκίνου, τ. 3 σελ. 355)

«Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» έγραφε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στην προκήρυξί του, ο οποίος απέθανε απαγγέλλοντας το «Πάτερ ημών»».

Προς το τέλος του μηνύματός του, ο Σεβασμιώτατος εφιστά την προσοχή:

«Σήμερα, εμείς, προσοχή, αδελφοί! Μην αλλοιωθούμε και λησμονήσουμε την καθαρή ιστορία και τη θυσία των πολεμάρχων του 1821 και των Ελευθέρων Πολιορκημένων. Μη τους προδώσουμε. Φρίττουν τα ιερά λείψανα των Προμάχων του Μεσολογγίου εκεί στον «Τύμβο των Ηρώων». Όλοι τους έκρυψαν στα κατάβαθα της ψυχής τους το «ευ» και το «παν», τα οποία για τον Έλληνα της τουρκοκρατίας ήταν η πίστι στην Ορθοδοξία και η αγάπη για την Ελλάδα, την πατρίδα του.

Αυτό είναι το μήνυμα του 1821. Όχι εκείνα που μας λένε και γράφουν ξένοι γραικύλοι, οι οποίοι θέλουν να παραχαράξουν την ελληνική ιστορία μας. Οφείλουμε κι εμείς να κλείσουμε στην καρδιά μας το αιώνιο παράδειγμα των αγωνιστών του 1821″.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Ο  ΧΑΡΙΤΙ  ΘΕΟΥ  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΚΑΙ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  ΚΟΣΜΑΣ

ΤΗΣ  ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ  ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Πρός  τό  Χριστεπώνυμον  Πλήρωμα  τῆς  καθ’ ἡμᾶς  Ἱερᾶς  Μητροπόλεως.

https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/oi-ellines-tou-1821-itan-pistoi-orthodoksoi-xristianoi/