Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Μια ολιγαρχία στην εξουσία διαχειρίζεται το συναίσθημα γενικευμένου άγχους -τρόμου για να υποτάξει το λαό



Η διαχείριση της πανδημίας παρήγαγε μια επιτάχυνση με την έννοια της παγκοσμιοποίησης.
 Οι μικρές κι οι μεσαίες τάξεις,οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ίσως οι συνταξιούχοι θα επηρεαστούν. Με την επιτάχυνση της κλειστής οικονομίας της télétravail θα πληρώσουν οι πιο αδύναμοι.Θα έχουμε μια παγκοσμιοποίηση χωρίς τ΄avantages για τους λιγότερο πλούσιους (τα ταξίδια θα κοστίζουν πολύ πιο ακριβά). ….
Η παγκόσμια διακυβέρνηση ήδη υπάρχει και λειτουργεί πολύ καλά.Σήμερα ο OMS και ο ΟΗΕ αποφασίζουν μεθόδους και μέσα απάντησης στον Covid-19 για 3 δις άτομα.. (σσ.που είναι σε καραντίνα).

O πολιτειολόγος Eric Werner* στα βιβλία του L’avant-guerre civile και η  La post-démocratie (μεταδημοκρατία) εξήγησε πολύ καλά πως μια ολιγαρχία στην εξουσία αποκομμένη από τα λαϊκά συμφέροντα τείνει στο να τα υποτάξει. Αυτοί έχουν την ανάγκη να διαχειριστούν ένα συναίσθημα γενικευμένου άγχους π.χ τον τρόμο έναντι ενός εχθρού εξωτερικού κι αόρατου που έχει συμμάχους του εντός του σπιτιού (στην περίπτωσή μας είναι οι «χολεριασμένοι» που βγαίνουν στο δρόμο και εξαπλώνουν την επιδημία). Τότε τα άτομα δέχονται όλους τους τυράννους..Αλλά με τον τρόμο τα άτομα μαζεύτηκαν γύρω από τον Big Brother και είναι οι δικοί τους δεσμοφύλακες…

*Éric Werner (γενν. 1940) φιλόσοφος κι δοκιμιογράφος Ελβετός, διπλωματούχος του Institut d’études politiques de Paris, Δρ, στα Lettres και τ. καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Γενεύης.

dimpenews.com