Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Καμία ισραηλινή επίθεση στη Συρία μετά την παράδοση των ρωσικών S-300

 
Την πεποίθηση ότι η ισραηλινή αεροπορία δεν έχει επιτεθεί στη Συρία από τότε που η Ρωσία παρέδωσε το πυραυλικό σύστημα S-300 στις συριακές ένοπλες δυνάμεις, εξέφρασε ανώνυμη στρατιωτική πηγή μιλώντας στο δίκτυο Al Masdar.

Η πηγή υποστήριξε ότι η ισραηλινή αεροπορία δεν έχει παραβιάσει τον συριακό εναέριο χώρο ούτε από τα διαφιλονικούμενα υψίπεδα του Γκολάν, ούτε από τον Λίβανο, παρά το ότι τα αεροσκάφη της έχουν προσεγγίσει τα σύνορα.


Η ίδια πηγή απέρριψε μάλιστα τη θέση που είχε εκφράσει ισραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με την οποία το Τελ Αβίβ είχε πραγματοποιήσει επιθέσεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στις 17 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να εκπαιδεύει τις συριακές δυνάμεις στη χρήση των S-300 στις επαρχίες Λατάκια και Χάμα.

Στις 29 Οκτωβρίου, το πρακτορείο Reuters είχε επικαλεστεί ανώτατο ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος δήλωνε ότι ο ισραηλινός στρατός είχε πλήξει τη Συρία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ενώ σύμφωνα με το Channel 1 μία από τις επιθέσεις είχε σαν στόχο μια φερόμενη ιρανική αποστολή εξοπλισμού για τη Χεζμπολάχ.

Η παράδοση των 49 μονάδων S-300 ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο μετά που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα παρέχει στη Συρία αμυντικά συστήματα προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν τις βάσεις τους στη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη με αφορμή την καταστροφή ενός ρωσικού Il-20 κατασκoπευτικού αεροσκάφους από τη συριακή αεράμυνα, την ώρα που απέκρουε μια ισραηλινή επίθεση.

Ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε το Τελ Αβίβ για το περιστατικό, δίνοντας έμφαση στο ότι τα ισραηλινά μαχητικά είχαν χρησιμοποιήσει το ρωσικό αεροσκάφος ως ασπίδα, με το Ισραήλ να απορρίπτει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα για την επερχόμενη επίθεση.


Πηγή: Sputnik