Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ολονύχτια επίθεση Ισραήλ με πυραύλους στην Δαμασκό - Καταρρίφθηκαν από τις συριακές ΕΔ (φωτό, βίντεο)

Σε συναγερμό βρίσκεται αυτήν την στιγμή η Μέση Ανατολή καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εκτοξεύσαν πυραύλους εναντίον στρατηγικού στόχου κοντά στην συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού όπως αναφέρουν ισραηλινά και αραβικά MME κάνοντας λόγο για αεροπορική επιδρομή. 
Η συριακή κρατική τηλεόραση τόνισε ότι στοχοποιήθηκαν «στρατιωτικές θέσεις» από πυραύλους «εδάφους-εδάφους».
Οι συριακές δυνάμεις χρησιμοποίησαν Buk-M2E «εδάφους-αέρος» από την αεροπορική βάση Mezzeh βορειοδυτικά της Δαμασκού για την αναχαίτιση των ισραηλινών πυραύλων αν και μερικοί πέτυχαν τον στόχο τους όπως αναφέρει και το RT.
Το αραβικό Al-Masdar News επικαλούμενο τοπικές πηγές αναφέρει ότι ο στόχος ήταν μια αποθήκη πυρομαχικών του συριακού Στρατού που βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Kiswah (Kesweh) και Sahnaya κάνοντας λόγο για «δυνατές εκρήξεις» την στιγμή που οι πύραυλοι έπλητταν τον στόχο τους.
Άλλες πηγές, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι ο στόχος ήταν μια υποτιθέμενη ιρανική στρατιωτική βάση στην περιοχή Kiswah, περίπου 13 χιλιόμετρα (8 μίλια) από την πόλη της Δαμασκού. Αναφορές σχετικά με τις εικαζόμενες αεροπορικές επιδρομές σε ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ αφαιρέθηκαν για αρκετές ώρες.
Τα μαχητικά αεροσκάφη φέρεται να εκτόξευσαν τους πυραύλους από τον εναέριο  χώρο του Λιβάνου.
Το περιστατικό των ισραηλινών πυραύλων που καταρρίφθηκαν από τις συριακές δυνάμεις επιβεβαιώθηκαν από συριακά ΜΜΕ αν και αναφορές κάνουν λόγο ότι δεν εκτοξεύθηκαν από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη αλλά από επίγειες θέσεις. Σύμφωνα με το κρατικό Al-Ikhbariya TV δυο πύραυλοι καταρρίφθηκαν.
Μάλιστα στα social media έχουν κάνει την εμφάνισή τους βίντεο από την στιγμή που ένας από τους ισραηλινούς πυραύλους καταρρίπτεται από την συριακή Αεράμυνα.
Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει και άλλες φορές επιθέσεις σε συριακό έδαφος ισχυριζόμενο ότι είτε στοχοποιεί θέσεις της Χεζμπολάχ είτε ότι ανταποδίδει σε «αδέσποτα» βλήματα που μερικές φορές διασχίζουν τα σύνορα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ πλευρά των υψωμάτων του Γκολάν.
Ωστόσο, στις αρχές Νοεμβρίου μια ισραηλινή επίθεση χτύπησε ένα εργοστάσιο χαλκού στη συριακή επαρχία Χομς, προτρέποντας τη Δαμασκό να παροτρύνει την καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ στο ΟΗΕ.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούν εδώ και καιρό ότι το Ιράν προσπαθεί να εδραιώσει την στρατιωτική του  θέση στη Συρία όπου η Τεχεράνη υποστηρίζει την Δαμασκό ενάντια στο αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» αλλά και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετεανιάχου, ο στόχος του Ιράν είναι «να χρησιμοποιήσει η Συρία ως βάση για να καταστρέψει το Ισραήλ».