Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Απόφαση Σόκ απο ΟΗΕ, για Η.Π.Α και Ισραήλ

Απέρριψε ο ΟΗΕ την πρόταση Τραμπ για Ιερουσαλήμ
Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισμα που καλεί τις ΗΠΑ να αποσύρουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Αψηφώντας τις απειλές του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ του σχεδίου και εννέα κατά, ενώ 35 αποφάσισαν να απέχουν.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, η πολιτική των ΗΠΑ για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι άκυρη.

Η ψηφοφορία για την απόρριψη της απόφασης έφτασε μετά τις απειλές Τραμπ για πάγωμα της οικονομικής βοήθειας προς τις χώρες που εξέφρασαν εναντίωση στην απόφασή του για την Ιερουσαλήμ.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.

Πριν από την ψηφοφορία, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλιστίνης κάλεσε τα κράτη - μέλη να μην υποκύψουν στις απειλές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ωστόσο, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έκανε λόγο για «σπίτι ψεμάτων» αναφερόμενος στον ΟΗΕ.

«Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου επισκέφτηκε», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει από τον αμερικανό ομόλογό του να ανακαλέσει, χωρίς καθυστέρηση, την «ατυχή απόφασή» του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Ιερουσαλήμ ήταν ξεκάθαρη διεθνής απόρριψη του «βίαιου εκφοβισμού» της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να διακόψει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης. «Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας, θα εξοικονομήσουμε πολλά (χρήματα), μας είναι αδιάφορο» είπε.

Η ψηφοφορία για την Ιερουσαλήμ αποτελεί «προσβολή και ένας κόλαφος που δεν θα ξεχάσουμε», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλ μετά την ψηφοφορία.

Η παλαιστινιακή προεδρία χαρακτήρισε, από την πλευρά της, «απαράδεκτη» την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανάκληση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Αμερική είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Για μια κίνηση που έρχεται να απομονώσει τις ΗΠΑ, κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές, τη στιγμή που σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Χαμάς, παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε για αναβίωση της Ιντιφάντα.

Διαδηλωτές στον μουσουλμανικό, αραβικό κόσμο αλλά και στη Δύση εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πολιτική Τραμπ αναφορικά με την Ιερουσαλήμ. Αρκετοί, μάλιστα, καίνε στις πορείες διαμαρτυρίας σημαίες των ΗΠΑ, πορτρέτα του αμερικανού προέδου και του αντιπροέδρου, Μαικ Πενς.

Φλέγεται η Λωρίδα της Γάζας, καθώς έχουν καταγραφεί αρκετοί θάνατοι Παλαιστινίων από ισραηλινές δυνάμεις. Σόκαρε η περίπτωση αναπήρου που έπεσε νεκρός από τα πυρά Ισραηλινών.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία βρίσκεται η Παλιά Πόλη, προσαρτήθηκε από το Ισραήλ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Ισραήλ.


Ελισάβετ Σταμοπούλου