Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

[φωτο,βίντεο] Μικρά παιδιά, ανήλικα, μανάδες και γυναίκες έγκυες ακόμα και ανάπηροι πυροβολούνται απο ισραηλινούς στρατιώτες στα κατεχόμενα απο το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη

Ο 29χρονος που έγινε σύμβολο για τους Παλαιστίνιους – Παράλυτος «πάλευε» για την ελευθερία του

Αφότου είχε χάσει και τα δυο του πόδια σε μια ισραηλινή επιδρομή, το 2008, ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια με το αναπηρικό του αμαξίδιο είχε μετατραπεί σε μια μορφή που δύσκολα έχανες σε σχεδόν κάθε διαδήλωση στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ. 
Ωστόσο, χθες Παρασκευή (15.12.2017), δεν μπόρεσε να ξεγελάσει για δεύτερη φορά τον θάνατο.
Φωτογραφίες του 29χρονου Παλαιστίνιου, από προηγούμενες διαδηλώσεις, στις οποίες εικονίζεται με τα χέρια υψωμένα ή ενώ κρατάει την παλαιστινιακή σημαία, κυκλοφόρησαν ευρύτατα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μετά την είδηση του θανάτου του.

Ο Παλαιστίνιος έγινε σύμβολο όταν πέθανε κατά τη διάρκεια άλλης μιας μέρας διαδηλώσεων κι επεισοδίων, μετά την αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Την ίδια ημέρα, σκοτώθηκαν ακόμα τρεις Παλαιστίνιοι.

Ποιος είναι ο άνδρας – σύμβολο για την ελευθερία της Παλαιστίνης

Άγαμος και άνεργος, ζούσε στο σπίτι των γονιών του αφότου έχασε τα πόδια του, κατά τη διάρκεια μιας εισβολής ισραηλινών στρατιωτών για επιχειρήσεις κοντά στους καταυλισμούς των προσφύγων στο Αλ Μπουρέιτζ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τον Απρίλιο του 2008.
«Είχε τραυματιστεί από τα πυρά ενός ισραηλινού ελικοπτέρου (…) αφού κατέβασε μια ισραηλινή σημαία και ύψωσε στη θέση της μια παλαιστινιακή σημαία, σε ένα σημείο πάνω στα σύνορα», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αδελφός του, ο Σαμίρ.
«Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε κατόπιν να διαδηλώνει για την Ιερουσαλήμ. Πήγαινε μόνος του κάθε μέρα στα σύνορα», πρόσθεσε.
Φωτοειδησεογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου τον είχαν δει επανειλημμένα στις διαδηλώσεις.
Σε ένα βίντεο που ανέβηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και φαίνεται πως είχε μαγνητοσκοπηθεί την Παρασκευή, ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια υψώνει για άλλη μια φορά την παλαιστινιακή σημαία και σχηματίζει με τα δάχτυλά του το σήμα της νίκης προς την κατεύθυνση των ισραηλινών στρατιωτών.
«Θέλω να πάω εκεί», λέει, αναφερόμενος στην Ιερουσαλήμ, πλαισιωμένος από άλλους νεαρούς διαδηλωτές.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας να εξασφαλίσουν την άδεια των ισραηλινών αρχών για να πάνε στην Ιερουσαλήμ.
«Αυτή η γη μας ανήκει, δεν παραδινόμαστε. Η Αμερική πρέπει να ακυρώσει την απόφαση», δήλωνε σε άλλο βίντεο, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Τραμπ για την ιερή πόλη.
Μερικές ώρες πριν από τον θάνατό του, μπόρεσε παρά την αναπηρία του να σκαρφαλώσει σε έναν πυλώνα του δικτύου ηλεκτροδότησης για να κρεμάσει μια παλαιστινιακή σημαία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους.
Το τι έγινε κατόπιν δεν είναι σαφές.

Βίαια επεισόδια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα πέταξαν πέτρες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών κι ακολούθησαν βίαια επεισόδια που κράτησαν πολλές ώρες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ο Ιμπραήμ Αμπού Τουράγια σκοτώθηκε όταν δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι. Μάλιστα, η στιγμή της εκτέλεσης του έχει καταγραφεί και σε βίντεο ντοκουμέντο με τους υπόλοιπους διαδηλωτές να τρέχουν κρατώντας τον στα χέρια τους πανικόβλητοι για να τον μεταφέρουν σε κάποιο νοσοκομείο. 

Δείτε το βίντεο


Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον θάνατό του. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι άνδρες του έκαναν χρήση μέσων καταστολής ταραχών και πυροβόλησαν επιλεκτικά, εναντίον των πιο βίαιων στοιχείων—κάτι που άφηνε να εννοηθεί πως έκαναν χρήση πραγματικών πυρών.
Το Ισραήλ επιβάλλει για μια δεκαετία πολύ αυστηρό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, για να απομονώσει τον θύλακα που ελέγχει το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.


http://www.newsit.gr/kosmos/o-29xronos-pou-egine-symvolo-gia-tous-palaistinious-paralytos-paleye-gia-tin-eleytheria-tou/2328545/