Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

3.210 Κούρδοι Γιαζίντι κρατούνται ακόμα από το Ισλαμικό Κράτος – 1.507 οι ερωτικές σκλάβες

Σχεδόν οι μισοί Κούρδοι Γιαζίντι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που είχαν απαχθεί στις αρχές Αυγούστου του 2014 από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) παραμένουν ακόμη υπό ομηρία ή αγνοούνται, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν.
  
Σημειώνουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια των Γιαζίντι που αιχμαλωτίστηκαν έγιναν ερωτικές σκλάβες των τρομοκρατών, τα αγόρια οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης για να γίνουν γενίτσαροι.
Οι Γιαζίντι είναι μια θρησκευτική κοινότητα περίπου 550.000 ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή Σιντζάρ του βορειοδυτικού Ιράκ. Διατηρούν μια εκδοχή της αρχαίας ζωροαστρικής θρησκείας, της εθνικής θρησκείας των Κούρδων.
Οι ενωμένες κουρδικές δυνάμεις, με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, απελευθέρωσαν την περιοχή του Σιντζάρ από το Ισλαμικό Κράτος τον Νοέμβριο του 2015.
Η περιοχή τώρα ελέγχεται από μονάδες της πολιτοφυλακής των Γιαζίντι που οργανώθηκε με την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία του ιρακινού Κουρδιστάν. Μάλιστα η περιοχή Σιντζάρ έχει μονομερώς ανακηρύξει την αυτόνομη αυτοδιοίκησή της.
Από την 3η Αυγούστου 2014 μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2017, από τους 6.417 Γιαζίντι που είχαν απαχθεί από τους τζιχαντιστές στην περιοχή του Σίντζαρ μόνο οι 3.207 σώθηκαν ή κατάφεραν να ξεφύγουν, δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαϊρί Μποζάνι, υπουργός αρμόδιος για τις Θρησκευτικές Υποθέσεις στο Κουρδιστάν.
Κατά τα στοιχεία του Μποζάνι, τουλάχιστον 3.210 μέλη της κουρδικής θρησκευτικής μειονότητας παραμένουν ακόμη σε ομηρία ή αγνοούνται, ανάμεσά τους 1.507 γυναίκες και 1.703 άνδρες.
Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει παιδιά, αγόρια και κορίτσια.
Ο αριθμός των ορφανών είναι 2.525, εκ των οποίων τα 1.759 έχασαν τον πατέρα τους, τα 407 τη μητέρα τους και 359 και τους δύο γονείς τους.
Εξάλλου, οι γονείς 220 παιδιών παραμένουν ακόμα όμηροι του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με τον Μποζάνι, έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα 47 ομαδικοί τάφοι, ενώ 68 χώροι λατρείας των μειονοτικών καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές.
Από τα συνολικά 550.000 μέλη της μειονότητας των Γιαζίντι στο Ιράκ, 100.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ άλλα 360.000 εκτοπίστηκαν και ζουν σήμερα στο ιρακινό Κουρδιστάν ή στη Συρία.
Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη του Αυγούστου, χιλιάδες γυναίκες και έφηβες, ειδικά όσες ανήκαν στη μειονότητα των Γιαζίντι, υπέστησαν φρικιαστική μεταχείριση στις περιοχές που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος: βιασμούς, σκλαβιά, και άλλες μορφές απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης.