Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Ποιός βρίσκεται άραγε πίσω απο τις προκλήσεις στο Αιγαίο στην αποδεκατισμένη Τουρκία;

Ο Ερντογάν αποδεκάτισε την τουρκική Αεροπορία – Καλεί συνταξιούχους να πετάξουν τα F-16
Η τουρκική πολεμική αεροπορία απηύθυνε τον Σεπτέμβριο δημοσίως κάλεσμα σε πρώην πιλότους της να επιστρέψουν στο Σώμα,
το οποίο έχει αποδεκατιστεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου,

 λόγω του «ξηλώματος» άνω των 350 στελεχών της, στο πλαίσιο εκκαθάρισης του στρατού.
Το κάλεσμα δεν βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους και πρώην πιλότους, τους οποίους επικαλείται το Reuters.
To ειδησεογραφικό πρακτορείο μίλησε με έξι πιλότους που έφυγαν από την πολεμική αεροπορία την περασμένη δεκαετία και θα μπορούσαν να επιστρέψουν. Μόνο ένας από αυτούς δήλωσε πως θα ξαναεντασσόταν στον στρατό, προκειμένου να αντικαταστήσει τους διωχθέντες πιλότους.
Στο ίδιο μήκος κύματος τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μόνο μια μικρή μερίδα από μερικές εκατοντάδες πιλότους που έφυγαν από την πολεμική αεροπορία μεταξύ 2010 και 2015, επέστρεψαν τελικά στα παλιά τους πόστα.
«Τα νούμερα είναι κάτω των προσδοκιών», είπε στρατιωτική πηγή που δεν ήθελε να κατονομαστεί.
Οι πρώην πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας δηλώνουν προδομένοι από τον στρατό που απέτυχε να τους διαχωρίσει από τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, πολλοί εκ των οποίων φυλακίστηκαν μαζικά.
Εξάλλου, η εργασία στην πολιτική αεροπορία είναι ακόμη ένας ανασταλτικός παράγοντας για να επιστρέψουν στην ενεργό υπηρεσία, καθώς οι χρηματικές απολαβές τους είναι υψηλότερες από εκείνες όσων υπηρετούν στον στρατό.
Η στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να προταθεί στους πρώην πιλότους της πολεμικής αεροπορίας η σύναψη σύμβασης ορισμένου χρόνου, μια κίνηση που θα τους επέτρεπε να διατηρήσουν τις θέσεις τους σε ιδιωτικούς αερομεταφορείς αλλά ταυτόχρονα να επιστρέψουν και στο Σώμα.
Το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει επίσης να εντάξει στην τουρκική ακαδημία πολεμικής αεροπορίας φοιτητές από ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε να αυξήσει τη δεξαμενή των υποψηφίων, ωστόσο θα θεσπίσει αυστηρά κριτήρια.