Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Η Ευρώπη, που προστατεύει μονομερώς τις θρησκευτικές ελευθερίες

Γαλλία: Πόλεμος για τη φάτνη του Χριστού σε δημόσια κτίρια
Αναστάτωση και δημόσιο διάλογο προκάλεσε η εισήγηση του δημοσίου ώστε να επιτραπεί ο στολισμός δημοσίων κτιρίων
με τη χαρακτηριστική φάτνη του Χριστού στη Γαλλία.
Η εισήγηση δεν έτυχε της ομόφωνης αποδοχής του γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που οδήγησε σε νέα συνεδρίαση του ανωτάτου δικαστηρίου την Πέμπτη.
Το ΣτΕ θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, ενώ οι Χριστιανοί στη χώρα μοιάζουν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για το θέμα, αφού παραλληλίζουν την απόφαση με την αντίστοιχη της αποδοχής του Μπουρκίνι στις παραλίες των Καννών (και αλλού) το περασμένο καλοκαίρι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συντηρητική Le Figaro.

Το ζήτημα θεωρείται όμως ιδιαίτερα κρίσιμο, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για πλήγμα στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, από μια ενδεχόμενη εγκατάσταση ενός τόσο ισχυρού συμβόλου του χριστιανισμού σε δημόσια κτίρια. Η αρχική απόφαση είχε λάβει υπόψη της το προσωρινό της παραμονής των κατασκευών, τον πολιτιστικό τους χαρακτήρα, αλλά και την απουσία θρησκευτικού προσηλυτισμού.
Η Γαλλία έχει διαχωρίσει το γαλλικό κράτος από την καθολική εκκλησία με νόμο από το 1905 και οι οπαδοί της αυστηρής του εφαρμογής και της θρησκευτικής ουδετερότητας στη δημόσια σφαίρα, εκτιμούν πως η φάτνη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απλό σύμβολο "λαϊκής τέχνης", αλλά είναι ένα σύμβολο της χριστιανικής θρησκείας. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 28 του νόμου απαγορεύει κάθε "σύμβολο ή έμβλημα θρησκευτικού χαρακτήρα σε δημόσια κτίρια".
Το περιοδικό Marianne ξεκινά το άρθρο χαρακτηρίζοντας την απόφαση του εισηγητή ως νέα μαχαιριά στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Η συζήτηση είχε απασχολήσει τη Γαλλία και τον περασμένο Δεκέμβριο, με το editorial του περιοδικού να ασκεί κριτική στους Καθολικούς, οι οποίοι μπροστά στην ολοένα και αυξανόμενη ισλαμοφοβία, απαντούσαν με "χριστιανοποίηση" των δημοσίων κτιρίων της Δημοκρατίας. "Ο σεβασμός του κοσμικού κράτους αξίζει περισσότερο από μια επικίνδυνη 'ισότητα' και την εγκατάλειψή του, απέναντι σε ένα Ισλάμ σε εξάπλωση. [...]
Όσοι τρέχουν στα τηλεοπτικά πλατό για να διατυμπανίσουν τη νοσταλγία τους για τον μικρό Ιησού μπορούν να τον αναζητήσουν στην πραγματική του θέση. Πηγαίνοντας να γεμίσουν τις άδειες εκκλησίες, που ορισμένοι ιμάμηδες θα ήθελαν να μετατρέψουν σε τζαμί. Είναι ανοιχτές σε όλο τον κόσμο" σημείωνε τότε το περιοδικό.
Στο παρελθόν το ΣτΕ είχε πάρει δύο αντικρουόμενες αποφάσεις: από τη μία η φάτνη στο κτίριο του γενικού συμβουλίου στο Βαντέ επετράπη, την ίδια ώρα που μια άλλη σκηνή από τη γέννηση του θεανθρώπου της χριστιανικής πίστης στο δημαρχείο της κοινότητας Μελάν του Παρισιού, απαγορεύτηκε.
news247.gr
http://www.dimokratianews.gr/content/68480/gallia-polemos-gia-ti-fatni-toy-hristoy-se-dimosia-ktiria