Μια συγκλονιστική αποκάλυψη δημοσιεύει ο τουρκικός Τύπος, εάν φυσικά επαληθευθεί, αφού τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούν στη Γάζα, φέρονται να χρησιμοποιούν αεροπορικό καύσιμο που έχει εισαχθεί από τη χώρα του Ερντογάν, η οποία παριστάνει την προστάτιδα της Χαμάς…
Το καύσιμο φτάνει στο Ισραήλ με πλοία που ξεκινούν από τους διεθνείς λιμένες της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν) και της Μερσίνας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα (Aydınlık), το πιο… δραστήριο τάνκερ που έχει μεταφέρει επί εφτά συνεχόμενες μέρες το σχετικό φορτίο στο Ισραήλ είναι ένα πλοίο ελληνικών συμφερόντων, το «MARINER A» με σημαία Μάλτας, το οποίο ανήκει στην εταιρία ελληνικών συμφερόντων, Angora Investment Trust INC.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, το πλοίο μετέφερε κάθε φορά περισσότερους από 100.000 τόνους. Καπετάνιος ε μακρά εμπειρία στα εν λόγω πλοία, δήλωσε επίσης στην εφημερίδα, ότι τα χαρακτηριστικά του πλοίου δεν παραπέμπουν στη μεταφορά αργού πετρελαίου, βενζίνης, ή ντίζελ, αλλά όλα δείχνουν ότι μεταφέρει αεροπορικό καύσιμο, τη γνωστή κηροζίνη.
Υπάρχει όμως και άλλη μαρτυρία από αξιωματούχο του λιμένα της Μερσίνας, ο οποίος δήλωσε ότι το επίμαχο πλοίο είχε ελλιμενιστεί στον λιμένα «Ατάς» και πραγματοποιεί μεταφορά κηροζίνης.
Η είδηση είναι σαφέστατη και δεν αφήνει πολλά περιθώρια σχολιασμού. Οι Τούρκοι είναι αδύνατο να μη γνωρίζουν το φορτίο που μεταφέρει το ελληνόκτητο πλοίο. Κατά συνέπεια, είναι λογικό το συμπέρασμα ότι το επιτρέπουν, παρά την εμπρηστική ρητορική που ακολουθεί ο Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων, όχι μόνο για προεκλογικούς λόγους, αλλά λόγω βαθειά ριζωμένων πεποιθήσεων οι οποίες συνδέονται με τα θρησκευτικά πιστεύω του.
Ενδιαφέρον θα είχε να πληροφορηθούμε οριστικά εάν όντως πρόκειται για προϊόν που παράγεται από το κουρδικό πετρέλαιο που μεταφέρει στο Τζεϊχάν η Τουρκία μέσω αγωγών, από το κουρδικό βόρειο Ιράκ, καθότι το όνομα του συγκεκριμένου πλοίου το έχουμε ξανασυναντήσει… Περί αυτού πρόκειται.
Μπορεί οι Κούρδοι να ανταποδίδουν τη καθολική στήριξη επί πολλά έτη των Ισραηλινών και πλέον τη σαφή θέση υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από το Ιράκ, η περίπτωση της Τουρκίας που διευκολύνει την ανταλλαγή έμπρακτων… φιλοφρονήσεων Κούρδων και Ισραηλινών, χρήζει περισσότερης διερεύνησης.