Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Τι κοινό έχουν οι τρείς ηγέτες; Κανένας δεν γνωρίζει απόλυτα...Το βασικό και οξύμορο της συνάντησης είναι οτι οι Εβραίοι περιμένουν τον Μεσσία, που δεν ήρθε για αυτούς ποτέ!


  Η διαθρησκειακή φιέστα του Πάπα Φραγκίσκου με τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής με τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη ολοκληρώθηκε.
Ο απολογισμός της συνάντησης είναι πολυεπίπεδος.
Καταρχήν ουδείς πιστεύει -ούτε ο ίδιος ο Πάπας ή όσοι συμμετείχαν στον Διαθρησκειακό καρνάβαλο του Βατικανού- ότι θα έχει οποιανδήποτε καταλυτική πρακτική επίπτωση για τη λύση του Μεσανατολικού.
Η λύση των διεθνών προβλημάτων σχετίζεται με τα συμφέροντα και τον συσχετισμό των δυνάμεων και όχι με θρησκευτικές ή κοσμικές φιέστες οποιασδήποτε μορφής.
 
Σε επίπεδο επικοινωνιακό όμως ο Πάπας Φραγκίσκος πέτυχε πολλά. Κατόρθωσε να οδηγήσει στη Ρώμη τους δύο Ηγέτες και να παρουσιάσει το Βατικανό ως κέντρο διπλωματικών εξελίξεων. Ολοι οι δρόμοι πια οδηγούν στη Ρώμη για να συναντήσουν τον Πάπα Φραγκίσκο τον μάγο της επικοινωνίας.
 
Ταυτόχρονα ο Πάπας Φραγκίσκος με την πρόσκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και με το άνοιγμα προς τον Πατριάρχη της Ρωσίας κατόρθωσε να παρουσιάσει τον εαυτό του, όχι ως απολυταρχικό ηγεμόνα, αλλά ως servus servorum πρόθυμο συνδιαχειριστή των εξελίξεων με τους ηγέτες της Ορθοδοξίας.
 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την άλλη κέρδισε πολλά από επικοινωνιακής σκοπιάς. 
 
Παρουσιάστηκε δίπλα στον Πάπα να υποδέχεται τους ηγέτες στην είσοδο του “Οίκου Μάρθας”, όπου διαμένει ο Πάπας, κάθησε σε υπερυψωμένο θρόνο στο πλάι του θρόνου που κάθησαν οι τρεις ηγέτες, ανέδειξε τον προσωπικό του δεσμό με τον Πάπα και τη θέση του ως Πατριάρχη της Ανατολής και ενίσχυσε το ηγετικό του προφίλ σε πολλά επίπεδα.
 
Με την αποδοχή της πρόσκλησης του Πάπα ο Μαχμούντ Αμπάς φάνηκε πρόθυμος συνομιλητής στο Μεσανατολικό έτοιμος να διαπραγματευτεί την ειρήνη και κέρδισε την ανοιχτή συμμαχία του Πάπα για μια σειρά από δευτερεύουσας μεν σημασίας θέματα, αλλά πρωτεύοντα ως προς την επικοινωνιακή προβολή του στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Ο Σιμόν Πέρες κέρδισε επίσης επικοινωνιακά. Εδειξε ότι το Ισραήλ έχει διάθεση για ειρήνη. Πήγε στη Ρώμη, αφού δέχτηκε την πρόσκληση ενός χριστιανού ηγέτη να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και με τους χριστιανούς ηγέτες για να προωθήσει τη λύση του Μεσανατολικού
Από επικοινωνία, λοιπόν, κανένας από τους πρωταγωνιστές της συνάντησης δεν βγήκε χαμένος ασχέτως του ότι κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν θα προκύψει από αυτή.