Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Βίντεο-σοκ από τη Συρία

Ένα βίντεο απίστευτης αγριότητας ανήρτησε το απόγευμα της Τρίτης η εφημερίδα της Τουρκίας Hurriyet με αντικείμενο την εκτέλεση, από φανατικούς μουσουλμάνους της Συρίας, τριών Σύρων οδηγών νταλίκας σε κάποιο επαρχιακό δρόμο που προτιμούν την τελευταία περίοδο οι νταλικέρηδες για τη μεταφορά εμπορευμάτων.
Οι διάλογοι στο βίντεο είναι μεταφρασμένοι στα αγγλικά. Ο μουσουλμάνος σουνίτης Μουτζαχεντίν ανακρίνει τους τρεις οδηγούς προκειμένου να ανακαλύψει εάν είναι σουνίτες και όχι σιίτες. Τους παγιδεύει με ερωτήσεις του τύπου «πόσες γονυκλισίες πρέπει ένας πιστός να πραγματοποιεί στην πρωινή προσευχή και πόσες στη βραδινή». Τους ρωτάει επίσης πόσες προσευχές κάνουν την ημέρα και τους προκαλεί να προσευχηθούν ώστε να διαπιστωθεί αν γνωρίζουν και πόσο γνωρίζουν τον σουνιτικό τρόπο με τον οποίο απευθύνεται κανείς στο Θεό. Είναι προφανές πως οι τρεις οδηγοί πέφτουν σε διάφορες αντιφάσεις και σφάλματα, με αποτέλεσμα η ομάδα των φανατικών μουσουλμάνων να τους εκτελέσει. Στο τέλος ένας ένοπλος από την ομάδα αυτή ρίχνει και ένα κοκτέιλ μολότοφ στην καμπίνα της νταλίκας για να την κάψει.
τησε το απόγευμα της Τρίτης η εφημερίδα της Τουρκίας Hurriyet με αντικείμενο την εκτέλεση, από φανατικούς μουσουλμάνους της Συρίας, τριών Σύρων οδηγών νταλίκας σε κάποιο επαρχιακό δρόμο που προτιμούν την τελευταία περίοδο οι νταλικέρηδες για τη μεταφορά εμπορευμάτων.
 
Το βίντεο αυτό αναρτήθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα της, επίσης έγκυρης εφημερίδας, Milliyet.

Είναι προφανές ότι το βίντεο αυτό συμβάλλει στη δημιουργία του πολεμικού κλίματος που επικρατεί εδώ και πολλά εικοσιτετράωρα στην Τουρκία η οποία πιέζει για μία άμεση εμπλοκή της Αμερικής και άλλων νατοϊκών δυνάμεων στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας μετά την αποκάλυψη η οποία ακόμα διερευνάται περί χρήσεως χημικών όπλων κατά αμάχων από το καθεστώς Άσαντ.

Με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC να θεωρεί ως πιθανή ημερομηνία έναρξης των εχθροπραξιών την Πέμπτη που μας έρχεται (μεθαύριο δηλαδή), δεδομένου ότι η Παρασκευή είναι ημέρα προσευχής για το Ισλάμ, με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών να αναβάλει την τελευταία στιγμή την επίσημη επίσκεψη του στη Σουηδία και με τα επιτελεία των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας να προετοιμάζουν ένα -σύντομης διάρκειας- αεροπορικό χτύπημα κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, το πολεμικό κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να θεωρείται δεδομένο, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας.

Είναι περίεργο ωστόσο ότι την Τρίτη το πρωί ανακοινώθηκε επίσημα πως την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η περιβόητη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20. Πρόκειται για μία συνάντηση που είχε ακυρωθεί προ ημερών με πρωτοβουλία των Αμερικανών, προκειμένου να τονιστεί η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη ρωσική στάση στην υπόθεση Σνόουντεν.

Ενώ λοιπόν η Δύση συνολικά προετοιμάζεται πυρετωδώς για μία τουλάχιστον -τριήμερης διάρκειας- αεροπορική επίθεση κατά της Συρίας, η αναγγελθείσα συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν, προκαλεί εύγλωττα ερωτήματα στους διπλωματικούς παρατηρητές.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι πλήρως ενημερωμένος από ειδικό απεσταλμένο της Σαουδικής Αραβίας για τις προθέσεις της Δύσης και των σουνιτικών αραβικών κρατών για την τύχη του καθεστώτος Άσαντ. Η Δύση δια στόματος αυτού του ειδικού απεσταλμένου που δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, έχει δεσμευθεί να προσφέρει σειρά ανταλλαγμάτων οικονομικού, στρατιωτικού και πολιτικού χαρακτήρα στη Ρωσία, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στα ανταλλάγματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η διαβεβαίωση της διατήρησης της στρατιωτικής-ναυτικής βάσης στης Ρωσίας στα ανατολικά παράλια της Συρίας.