Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Οργανωμένο χτύπημα στις ακριτικές περιοχές.Παραμονεύουν οι τούρκοι….

Σοκ στα συσσίτια της Καλύμνου
Η ανεργία «χτυπάει κόκκινο», οι νέοι αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, οι ηλικιωμένοι ζουν σε συνθήκες που θυμίζουν τη δεκαετία του 1950 και δεκάδες οικογένειες αναγκάζονται να καταφύγουν στα συσσίτια. Στα ακριτικά νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπως στην Κάλυμνο, στην Τέλενδο και την Ψέριμο, το 33% του πληθυσμού είναι χωρίς δουλειά, περισσότεροι από 4.000 νέοι έχουν αποφασίσει τους τελευταίους μήνες να μεταναστεύσουν, ενώ ακόμα και διορισμένοι εκπαιδευτικοί από την υπόλοιπη Ελλάδα τρώνε καθημερινά στις κουζίνες της Εκκλησίας.
«Στην περιοχή μας αναβιώνουν προβλήματα της δεκαετίας του '50. Υπάρχει αιμορραγία των νέων μας, οι οποίοι φεύγουν στην Αμερική και την Αυστραλία για ανεύρεση μιας θέσης εργασίας. Τα φάρμακα και τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά λείπουν από τον τόπο μας. Αισθανόμαστε ξεχασμένοι και αποκομμένοι. Υπάρχουν Καλύμνιοι για τους οποίους το κρέας και τα μπισκότα είναι χρυσός» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιος, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή της ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κωνσταντίνο Δήμτσα, που επισκέφθηκε τα ακριτικά νησιά για να παραδώσει δύο τόνους τροφίμων και φαρμάκων στις τοπικές Αρχές.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ Αποστολή (από το περασμένο καλοκαίρι ως σήμερα έχει μοιράσει τρόφιμα και φάρμακα σε κατοίκους 35 ακριτικών περιοχών), μόνο στην Κάλυμνο ζουν δεκάδες οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και περίπου 50 δάσκαλοι και καθηγητές παίρνουν ένα πιάτο φαγητό κάθε μέρα από τα συσσίτια της Μητρόπολης ή καλύπτουν τις ανάγκες τους με δέματα τροφίμων της Εκκλησίας.
«Οι ακρίτες μας είναι η συνείδηση της Ελλάδας. Η εικόνα αδιαφορίας προς την περιφέρεια πρέπει να σταματήσει. Η κρίση θα ξεπεραστεί μόνο με αλληλεγγύη, αυταπάρνηση και κοινό ζήλο, μόνο αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Η Εκκλησία, με όλες τις δυνάμεις της, προσπαθεί να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας και στήριξης των αδυνάτων και της νέας γενιάς» ανέφερε ο κ. Δήμτσας.
Την αγωνία του για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Καλύμνου εξέφρασε και ο δήμαρχος του νησιού Δημήτρης Διακομιχάλης, που ευχαρίστησε τη ΜΚΟ Αποστολή για τη στήριξη που παρέχει στους ακρίτες. «Πριν από λίγους μήνες παραδόθηκαν 2.000 βιβλία για την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας.
Τώρα οι συμπολίτες μας θα ανακουφιστούν με τόνους τροφίμων και φαρμάκων. Ευχαριστούμε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για τη βοήθεια και για τη δυνατότητα που μας δίνει να προσφέρουμε τα απαραίτητα σε όλους όσοι δεν τα έχουν. Ο Αρχιεπίσκοπος σκέφτεται τους ακρίτες και εμείς αισθανόμαστε συνεχώς το ενδιαφέρον του» είπε ο κ. Διακομιχάλης.

Γεράσιμος Κόντος
dimokratianews.gr