Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ταγματάρχης εξεγερμένων: "Θα διώξουμε τους Ρώσους"

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Σαουδαραβικής εφημερίδας Al Watan το μελλοντικό καθεστώς της Δαμασκού, που θα προέλθει από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης –σε περίπτωση πτώσης του Bashar al. Assad- δεν πρόκειται να διατηρήσει τις στρατηγικές σχέσεις που έχει σήμερα με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα.
Τη δήλωση αυτή έκανε στην Σαουδαραβική εφημερίδα ο ταγματάρχης Maher al-Naimi του «ελεύθερου συριακού στρατού».

Ο al-Naimi φέρεται να δήλωσε στην Al Watan πως η Συρία ύστερα από την επικράτηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης δε θα διατηρήσει το ίδιο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας που έχει σήμερα τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Τεχεράνη και το Πεκίνο, προδιαγράφοντας έτσι οριστική μελλοντική ρήξη.
Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία απομακρύνει το στρατιωτικό και πολιτικό της προσωπικό που διατηρεί στη ναυτική βάση της στην Ταρτούς. Αναφέροντας πως ρωσικά και κυπριακά πλοία έχουν δέσει στο λιμένα της βάσης παραλαμβάνοντας τους τελευταίους Ρώσους στρατιωτικούς και τεχνικούς μαζί με τα 52 από τα 72 συνολικά ΤΟΜΑ που έχουν στη διάθεσή τους.
Ο ίδιος ταγματάρχης δήλωσε πως η συριακή αντιπολίτευση θεωρεί τη βάση της Ταρτούς ως μέρος του συριακού εδάφους το οποίο κατέχεται από τη Ρωσία και οι δυνάμεις της σκοπεύουν να το απελευθερώσουν μόλις αυτή εκκενωθεί οριστικά.
Η ναυτική βάση της Ταρτούς λειτουργεί στη Συρία από το 1971 και παρά το γεγονός πως πρόκειται για βάση τεχνικής υποστήριξης είναι η μοναδική που διατηρεί η Ρωσία μακριά από το έδαφός της.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr