Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αύξησαν τα μυστικά κονδύλια της “ΜΙΤ”!!!

 Φτωχός συγγενής η ΕΥΠ   Στα 400 εκατομμύρια Ευρώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας - Στα 300 εκατομμύρια Ευρώ του Γραφείου του Ερντογάν - Φτωχός συγγενής η ΕΥΠ στην Ελλάδα με μόλις 4,5 εκατ. Ευρώ.
Η ασφάλεια μιας χώρας αποτελεί το ύψιστο καθήκον οποιασδήποτε κυβέρνησης.
Για να γίνει αυτό κατορθωτό για την περίπτωση κινδύνου εισβολής, υπάρχει ένας συντεταγμένος άρτια εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος στρατός, ενώ για να εξασφαλισθεί η εσωτερική ασφάλεια από άλλου είδους κινδύνους υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες ειδικά εντεταλμένες όπως είναι η Αστυνομία, η Αντιτρομοκρατική και η Κρατική Ασφάλεια.

Όμως, είτε ο πιθανός κίνδυνος ελοχεύει εκτός ή εντός συνόρων, προκειμένου να αναγνωρισθεί έγκαιρα και να αναχαιτισθεί εγκαίρως, υπάρχουν οι υπηρεσίες πληροφοριών, που δρουν μυστικά και έχουν ένα μεγάλο πλέγμα τομέων ευθυνών για να μπορούν να ικανοποιούν ικανοποιητικά το πλέον βασικό της άμυνας, που δεν είναι άλλο από τις έγκυρες πληροφορίες.
Προκειμένου λοιπόν, να μπορεί μία υπηρεσία πληροφοριών να συλλέγει επαρκείς πληροφορίες, απαιτείται προσωπικό ειδικών προσόντων, με συνεχείς εκπαιδεύσεις, αλλά με βασικό γνώμονα την ικανότητα εύρεσης και απόσπασης της πληροφορίας.
Αυτό γίνεται από επιλεγμένους ανθρώπους ειδικών ικανοτήτων, οι οποίοι κινούμενοι στην αφάνεια και με τεράστιους προσωπικούς κινδύνους δημιουργούν δίκτυα πληροφοριοδοτών.
Τα δίκτυα αυτά λειτουργούν με χρηματικά κονδύλια, το ύψος των οποίων καθορίζει το πλήθος αλλά και την ποιότητα των συλλεγομένων πληροφοριών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Μανώλη Κωστίδη, περίεργα πράγματα συμβαίνουν με τον προϋπολογισμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT), αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης ο προϋπολογισμός της ΜΙΤ για το 2013 αυξάνεται κατά 32% σε 995.000.000 τουρκικές λίρες δηλαδή περίπου 400.000.000 Ευρώ.
Με την ραγδαία αυτή αύξηση ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν αποκτά μεγαλύτερο προϋπολογισμό και από το γραφείο του πρωθυπουργού Ερντογάν αλλά και από το τουρκικό Κοινοβούλιο που οι δαπάνες του θα παραμένουν σταθερές στις περίπου 773.000.000 τουρκικές λίρες.
Ο προϋπολογισμός του γραφείου του Ερντογάν ανέρχεται στις 769.000.000 τουρκικές λίρες δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια Ευρώ.
Όπως είναι λογικό δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος της ραγδαίας αύξησης των δαπανών της ΜΙΤ απλά φαίνεται πως ο Ερντογάν κάτι έχει στο μυαλό του.
Και πως να μην έχει κάτι στο μυαλό του ο τούρκος πρωθυπουργός, αφού οι "ήττες" της Τουρκίας είναι συνεχείς και υπάρχει ορατός κίνδυνος μετατροπής της από κράτος χωροφύλακα σε κράτος μηδενικού ενδιαφέροντος, λόγω των στρατιωτικών και διπλωματικών δραστηριοτήτων που έχουν αναπτύξει οι Κούρδοι, αλλά και λόγω της Συρίας, η οποία μετατράπηκε σε αγκάθι για το τουρκικό γόητρο, ενώ η συνομιλία που διέρρευσε μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε χώρα θεατή των εξελίξεων.
Φαίνεται πως η ΜΙΤ πάσχει τον τελευταίο διάστημα στον τομέα της άντλησης πληροφοριών.
Και γι αυτό ο τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να ενισχύσει τα (έτσι κι αλλιώς υπέρογκα) κονδύλια της συγκεκριμένης υπηρεσίας, για να εξασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες για την κυβέρνησή του.
Το δικό μας ζητούμενο, όμως, δεν είναι η αύξηση των κονδυλίων της ΜΙΤ, αλλά η μείωση των κονδυλίων της ΕΥΠ, η οποία αργά και βασανιστικά (λόγω και της οικονομικής κρίσης της χώρας) αλλά και λόγω "ατυχημάτων" που συνέβησαν στα περιφερειακά δίκτυά της.
Τώρα, το τι μπορεί να κάνει το υπάρχον προσωπικό της ΕΥΠ, με έναν προϋπολογισμό που είναι κατά πολύ μικρότερος του αριθμού αύξησης των κονδυλίων της ΜΙΤ, είναι κάτι που θα πρέπει να αναλογισθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εάν επιθυμεί να μην βρεθεί η Ελλάδα προ μεγάλων και δυσάρεστων εκπλήξεων (πέραν των οικονομικών)...
Τέλος, μία σύγκριση στα κρυφά κονδύλια των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας, Τουρκίας, Σκοπίων και Αλβανίας, είναι ενδεικτική του πως αντιλαμβάνονται οι εντός Ελλάδος υπεύθυνοι το τι σημαίνει πληροφορία μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος:

Το 2009
Ελλάδα: 4,5 εκατομμύρια ευρώ
Τουρκία: 480 εκατομμύρια ευρώ
Σκόπια: 16 εκατομμύρια ευρώ
Αλβανία: 12 ή 14 εκατομμύρια ευρώ
Για φέτος, με δεδομένη την οικονομική κρίση, είναι σαφές πως τα κονδύλια για την επιχειρησιακή δράση της ΕΥΠ έχουν γίνει ακόμη λιγότερα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ του 2009, η ΕΥΠ έδωσε 3 εκατομμύρια για μισθούς εξωτερικού, ενώ διαχειρίστηκε ΜΟΝΟ 1,5 εκατομμύρια για επιχειρήσεις και πληρωμές πληροφοριοδοτών.
Είναι προφανές πως με αυτό το σκεπτικό, σε πολύ λίγο καιρό, η ΕΥΠ δεν θα μπορεί να πάρει πληροφορία ούτε από... εφημεριδοπώλη!

elthraki.gr