Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Ανυπεράσπιστα τα κρατικά δεδομένα των δημοσίων υπηρεσιών!

Διαδικτυακή επίθεση κατά του κράτους φοβάται η ΕΥΠ
Ζήτησε να κλείσει το Δημόσιο υπολογιστές και να λάβει μέτρα στις επικοινωνίες
Να κλείσουν τους υπολογιστές και να λάβουν μέτρα προστασίας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων ζήτησε από τους φορείς του δημοσίου η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς φοβάται επικείμενη διαδικτυακή επίθεση κατά ψηφιακών, κυβερνητικών υποδομών σε παγκόσμια κλίμακα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η ΕΥΠ κάλεσε τα υπουργεία να προφυλάξουν τις βάσεις δεδομένων τους και να απενεργοποιήσουν υπολογιστές, καθώς ήδη καταγράφονται ψηφιακές επιθέσεις χαμηλής ισχύος, με αποτέλεσμα κρατικοί server να υφίστανται καθυστερήσεις και να παρουσιάζονταιπροβλήματα, όπως έχει διαπιστωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Πηγές κοντά στην υπόθεση εκτιμούν ότι, δεδομένου πως οι πληροφορίες μιλούν για επικείμενη διεθνή επίθεση μέσω DNS servers κατά κρατών, εάν συμβεί κάτι, θα είναι μη αντιμετωπίσιμο, αφού θα οδηγήσει σε παγκόσμια κατάρρευση των δικτυακών υποδομών. Ωστόσο, στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς δηλώνουν επιφυλακτικά, υποβαθμίζοντας τις συγκεκριμένες πληροφορίες.
Oπως πληροφορείται «Το Βήμα», η υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήλθε τα τελευταία 24ωρα σε επαφή με τους υπευθύνους ασφαλείας των οργανισμών, ώστε, σε περίπτωση ηλεκτρονικής επίθεσης, να καταγραφούν αμέσως τα «ίχνη» των εισβολέων, ούτως ώστε να ενημερωθούν οι πάροχοι υπηρεσιών και να κοπούν οι συνδέσεις από την «πηγή» των επιθέσεων. Ακόμη, έχει ζητηθεί να υπάρχει επιφυλακή από τους υπευθύνους ασφαλείας και να ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα «συναγερμού», ενώ σε 24ωρη επιφυλακή ώστε να χειρισθεί όλα τα σχετικά περιστατικά θα είναι η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ.