Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Το Ισραήλ Νο1 στον κόσμο κέντρο αποφάσεων, για παράνομες μεταμοσχεύσεις και εμπόριο οργάνων!

Από την Τουρκία στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα. Από την Ελλάδα στην Ιταλία. Από την Αφρική, επίσης στην Ιταλία κι από εκεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Από τις Φιλιππίνες στο Ισραήλ και στο Περού, τη Βραζιλία, τη Βολιβία. Από την Αίγυπτο, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Ινδονησία, στην Ευρώπη. Ενα τεράστιο, σχεδόν παγκόσμιο δίκτυο εγκληματικών οργανώσεων, που οι συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης τού εξασφαλίζουν μόνιμο και συνεχώς αυξανόμενο κύκλο εργασιών.
Ενας νεφρός στην Τουρκία μπορεί να αποφέρει στο δότη ακόμα και 3.000 ευρώ , στις Φιλιππίνες, όπου για ένα χρόνο, 2007-2008, το καθεστώς μεταμοσχεύσεων ήταν πλήρως απελευθερωμένο, αποδίδει 4.000 ευρώ . Αλλού, στο Ιράκ, για παράδειγμα, ίσως και να μην ξεπερνά τα 1.000 ευρώ .
Σύμφωνα με εκθέσεις τόσο διεθνών αστυνομικών αρχών, όπως η Europol, όσο και της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης, που κατά καιρούς έχουν περιγράψει την παγκόσμια δράση των κυκλωμάτων, οι χώρες-κλειδιά όσον αφορά τη λήψη των αποφάσεων και το σχεδιασμό των αποστολών αναζήτησης δοτών είναι το Ισραήλ, η Τουρκία, η Ιταλία και το Κόσοβο. Ανάμεσα στις χώρες, στις οποίες απελπισμένοι κάτοικοι τροφοδοτούν με όργανά τους την παγκόσμια αγορά, ξεχωρίζουν: Ινδία, Ιράκ, Τουρκία, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Ρουμανία, Βοσνία, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία, Μεξικό, Βολιβία, Αϊτή, Περού, Ινδονησία, Μαλαισία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες. Οι Φιλιππίνες, μάλιστα, στην ορολογία του παγκόσμιου οργανωμένου εγκλήματος έχουν το παρατσούκλι «the one-kidney island», «το νησί του ενός νεφρού». Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της «Washsington Post», μόνο το 2006 καταγράφηκαν στις Φιλιππίνες περισσότερες από 4.000 δωρεές οργάνων, ενώ σε ένα χωριό της Μολδαβίας οι 14 από τους, συνολικώς, 40 άντρες του χωριού είχαν πουλήσει τα νεφρά τους.
Κλινικές στη Ν. Αφρική
Οσον αφορά τις χώρες όπου γίνονται οι αφαιρέσεις των οργάνων ξεχωρίζουν και εδώ οι Φιλιππίνες, η Τουρκία και το Ιράν, χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία, αλλά και χώρες στον Καύκασο, κυρίως στην περιοχή της Γεωργίας. Και τέλος, όσον αφορά τη γεωγραφία του... νεφρού, οι πλούσιοι παραλήπτες είναι, κατά βάση, κάτοικοι των Ισραήλ, Νότιας Αφρικής, ΗΠΑ, Γερμανίας, σκανδιναβικών χωρών, Μ. Βρετανίας και άλλων.
Οι οργανισμοί που παρακολουθούν το φαινόμενο σε διεθνές επίπεδο υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο μεταμοσχεύονται περίπου 15.000 όργανα που προέρχονται από παράνομες διαδικασίες που κινούν οι διεθνείς ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος. Υπολογίζουν, ακόμα, ότι μόνο στη Ρουμανία μέσα σε μια δεκαετία έχουν πουλήσει τα όργανά τους περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, κυρίως Ρομά. Για την ίδια χώρα, καθώς εκεί το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 150 Ρουμάνοι πωλούν όργανα σε Ισραηλινούς μεσίτες που συνεργάζονται με εξειδικευμένα νοσοκομεία στη Νότια Αφρική, και άλλοι περίπου 300-350 που πωλούν όργανα σε εγκληματικές ομάδες με διασυνδέσεις στην Τουρκία, τη Βραζιλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.
Ο λήπτης ενός οργάνου, που προέρχεται από εμπόριο, ενδέχεται να πληρώσει περισσότερα από 120.000 ευρώ , ενώ ο δότης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγράψει, σε καμία περίπτωση δεν παίρνει περισσότερα από 2.000 ευρώ . Εχουν, βέβαια, καταγραφεί και πωλήσεις νεφρών για 200-250 ευρώ στη Μολδαβία και στην Τουρκία.
Σειρά έχει η Κίνα
Μία πηγή, με προηγούμενη εμπειρία στην ελληνική υπηρεσία της Europol, θα πει με σαφήνεια στην «Ε»: «Η Τουρκία είναι το βασικό σταυροδρόμι στη διακίνηση παράνομα ληφθέντων οργάνων. Τούρκοι γιατροί εργάζονται στενά με Ισραηλινούς, καθώς στο Ισραήλ για θρησκευτικούς λόγους απαγορεύεται η μεταμόσχευση από ζωντανό άνθρωπο. Και οι Ισραηλινοί γιατροί συνεργάζονται με όλα τα κέντρα του κόσμου. Συντονίζουν ασθενείς και δωρητές και λειτουργούν παράνομες κλινικές σε πολλά μέρη του κόσμου, ακόμα και στην Τουρκία ή στα Βαλκάνια, ακόμα και δίπλα σε πανάκριβες ξενοδοχειακές μονάδες της Αδριατικής. Είναι αυτό που λέμε το φαινόμενο του "μεταμοσχευτικού τουρισμού". Στρατολογούν δωρητές. Ολη αυτή η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τα κυκλώματα του τουρκικού οργανωμένου εγκλήματος. Σχετικά πρόσφατα, τα τουρκικά με τα ισραηλινά κυκλώματα συνεργάζονται στενά με τη ρωσική μαφία και προσβλέπουν στην αγορά της Κίνας. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη αγορά τα επόμενα χρόνια στο εμπόριο οργάνων...».