Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Καταγγελίες σε βάρος της Ελλάδας από την «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» στο Ευρωκοινοβούλιο και στον ΟΗΕ.

Συνεχίζει μεθοδικά η Τουρκία δια των διαφόρων οργάνων της την καταγγελία της χώρας μας για αντιδημοκρατική συμπεριφορά απέναντι στην…τουρκική μειονότητα της Θράκης. Ένα από τα βασικά εν λόγω όργανα, η καθαρά αλυτρωτική – και υπονομευτική της εθνικής κυριαρχίας μας στη Θράκη - «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» (ABTTF) προέβη πρόσφατα σε δύο ακόμη απανωτές διεθνείς κινήσεις ενημέρωσης για τα προβλήματα των…καταπιεσμένων Τούρκων της Θράκης. Στις 3 Μαρτίου προέβη σε επίσκεψη εργασίας μιας μέρας στο ευρισκόμενο στις Βρυξέλλες Ευρωκοινοβούλιο, όπου – όπως μας πληροφορεί η μειονοτική «Μπιρλίκ» (4-3-2011), «ο πρόεδρος της…
Χαλίτ Χαμπίμπογλου και ο διευθυντής διεθνών σχέσεων Ενγκίν Σογιλμάζ (σ.σ. τους…καμαρώνουμε στη φωτογραφία) είχαν μια συνάντηση με την Ágota-Dorottya Demeter, η οποία είναι βοηθός της Kinga Gal, του προέδρου της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παραδοσιακές μειονότητες και τις εθνικές κοινότητες. Στην συνάντηση ο πρόεδρος Χαλίτ Χαμπίμπογλου, πέραν των υπαρχόντων προβλημάτων, ενημέρωσε και για τις τελευταίες εξελίξεις. Επίσης ανέφερε τις προσπάθειες που σχεδιάζονται για το μέλλον. Η ABTTF τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί ξανά το Ευρωκοινοβούλιο και θα έχει συναντήσεις με ευρωβουλευτές, με τους οποίους έχει κλειστεί ραντεβού.

Σχετικά με την επίσκεψη ο πρόεδρος Χαμπίμπογλου έκανε την εξής ανακοίνωση: Η επίσκεψη της πιστοποιημένης στο Ευρωκοινοβούλιο ABTTF στοχεύει στο να θέσει σε επίπεδο Ε.Ε. τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Η ABTTF που κάνει διάφορες προσπάθειες, μέσω του εκπροσώπου της στις Βρυξέλες, θα διενεργεί μια πιο εκτεταμένη και έντονη δραστηριότητα λόμπι και θα συνεχίσει να επισκέπτεται το ευρωκοινοβούλιο και να συναντάται με ευρωβουλευτές¨

Και παρέμβαση στον ΟΗΕ για το θέμα των μουφτειών
Λίγες μέρες όμως πριν από το γεγονός αυτό, είχε σημειωθεί και άλλη μια κίνηση της ABTTF, αυτή τη φορά με παρέμβαση στον ΟΗΕ για το θέμα της εκλογής μουφτήδων. Σύμφωνα και πάλι με δημοσίευμα της «Μπιρλίκ» (2-3-2011 - μετάφραση από το http://tourkikanea.gr) «η ABTTF παρέδωσε στην 16η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωση με τίτλο “Αποδοχή του δικαιώματος εκλογής ηγετών και της θρησκευτικής ελευθερίας και το θέμα του μουφτή στην Ελλάδα”.

Στην γραπτή της ανακοίνωση η ABTTF, λέει πως με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας απέκτησαν νέες διαστάσεις, αλλά πως στο θέμα του μουφτή δεν παρήχθη ακόμη κάποια λύση. Η ABTTF ζητά από την ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του υπάρχοντος προβλήματος να κινηθεί σύμφωνα με την συνθήκη της Λωζάννης, με την συνθήκη των Αθηνών και το 3ο πρωτόκολλο και να πραγματοποιήσει μια νέα εκλογική διαδικασία…

Στην ανακοίνωση υπάρχει μια λεπτομερής ιστορική αναδρομή στο θέμα του μουφτή, και περιγράφεται πως η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης αντέδρασε σε αυτή τη κατάσταση το 1990 εκλέγοντας τους θρησκευτικούς ηγέτες της. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως τότε το ελληνικό κράτος και οι εκπρόσωποι του όχι μόνο δεν αναγνώρισαν τους εκλεγμένους από την μειονότητα ηγέτες, αλλά τους δίκασε και τους φυλάκισε με το αιτιολογικό της παράνομης χρήσης θρησκευτικών συμβόλων, μάλιστα και σήμερα οι εκλεγμένοι ηγέτες δεν αναγνωρίζονται από το κράτος, ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 παρατάθηκε μέσω προεδρικού διατάγματος και η θητεία του διορισμένου μουφτή Μέτσο Τζεμαλή.

Επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση πως ο πατριάρχης των Ελληνορθόδοξων στην Τουρκία και οι μουφτήδες στη Θράκη, αποτελούνε παράλληλα θέματα, και πως στην Τουρκία μετά την παρουσίαση των ονομάτων που είναι υποψήφιοι πατριάρχες στις αρχές, γίνεται εκλογή στην σύνοδο. Η ABTTF υπενθυμίζει πως έναντι τούτου, είναι ανεπαρκείς οι δικαιολογίες πως οι μουφτήδες διορίζονται από το κράτος διότι κατέχουν δικαστικές αρμοδιότητες, καθώς τα δικαστήρια πρώτου βαθμού είναι υποχρεωμένα να αποδέχονται τις αποφάσεις των διορισμένων μουφτήδων.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην θετική πορεία των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας και τέλος περιγράφεται πως μετά την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην 3η Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων και τα θετικά βήματα που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα των μειονοτικών δικαιωμάτων, είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να συνεχίζει να διορίζει τους μουφτήδες.

Τέλος η ΑΒΤΤF ζητά την οριστική λύση του θέματος του μουφτή μέσα από έναν διάλογο με την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, και μέσω της εφαρμογής της συνθήκης των Αθηνών και του 3ου πρωτοκόλλου να μην ζημιωθεί καθόλου η θρησκευτική αυτονομία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Ζητά την αναγνώριση των εκλεγμένων μουφτήδων σε Ξάνθη και Κομοτηνή, καθώς και την πραγματοποίηση εκλογών μουφτή και αρχιμουφτή στη βάση του άρθρου 11 της συνθήκης των Αθηνών».

Όπως παρατηρόύμε για μια ακόμη φορά, οι Τούρκοι και τα όργανά τους δραστηριοποιούνται αδιάκοπα και εργάζονται μεθοδικά για την υλοποίηση των στόχων τους. Όσο για μας, μην ανησυχείτε. Εμείς έχουμε τον ΓΑΠ και τον Δρούτσα…

proxeneio-stop.org