Με πολλές επιφυλάξεις προσέρχονται στον διάλογο με την κυβέρνηση για το θέμα της «κάρτας του πολίτη» οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αμφιβάλλουν, όπως λένε, για τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς, θεωρώντας πως ίσως τους έχει μεταφερθεί η «μισή αλήθεια».
Την Τρίτη το απόγευμα συνεδριάζουν στο συνοδικό μέγαρο τα μέλη της Επιτροπής Νομοκανονικών και Δογματικών Ζητημάτων και της Ειδικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να συζητήσουν το φλέγον ζήτημα που έχει αναστατώσει την Εκκλησία. Στη συνεδρίαση θα μετέχουν νομικοί, θεολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες.
Αυτήν τη φορά, όλοι μαζί, θα πρέπει να καταλήξουν σε μια απόφαση, την οποία θα εισηγηθούν στη ΔΙΣ του Δεκεμβρίου, που στη συνέχεια θα αποφανθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, αν πρέπει ή όχι οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την ηλεκτρονική κάρτα.
Ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει στα κατώτερα στρώματα της Εκκλησίας δεν λέει να κοπάσει. Αρκετοί Μητροπολίτες έχουν μεταφέρει στα μέλη των επιτροπών που μελετούν το θέμα, τις ανησυχίες τους για το αν πρέπει να συμφωνήσει η επίσημη Εκκλησία στην καθιέρωση της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας. Πολλοί κληρικοί και πιστοί δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα. Σε ιερατικές συνάξεις που έγιναν σε συγκεκριμένες μητροπόλεις (Κηφισίας, Αργολίδος, Λαρίσης κ.ά.), συζητήθηκε το θέμα και αποφασίστηκε, ανεξάρτητα από την απόφαση της Συνόδου, να μην παραλάβουν τις νέες κάρτες. Εκτιμούν πως ακόμη και αν υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα περιλαμβάνεται ο αριθμός «666», κανένας δεν τους διασφαλίζει πως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών δεν θα υποκλαπούν στο μέλλον και θα γίνουν ακόμη και εμπορεύσιμο προϊόν.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης θα υποβάλει εμπεριστατωμένη εισήγηση ο καθηγητής Πληροφορικής Εμ. Γιαννακουδάκης.
Ο καθηγητής θα εξηγήσει στα μέλη των επιτροπών τους κινδύνους (αν υπάρχουν τελικά) από τη χρήση της «κάρτας του πολίτη» και αν υπάρχουν «κενά» που μπορούν να εκμεταλλευτούν καλοί γνώστες των νέων τεχνολογιών.
«Θέλουν να μας παγιδεύσουν;»
Το θέμα της «κάρτας του πολίτη» έχει προβληματίσει έντονα τα μέλη της Συνόδου. «Υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν λέγονται όλες οι λεπτομέρειες του θέματος από την κυβέρνηση» λέει Μητροπολίτης που συμμετέχει στον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας για το θέμα.
«Κυκλοφορεί ο φόβος ότι κάτι κρύβει αυτή η ιστορία που μπορεί να μας παγιδεύσει. Να μας εξωθήσουν ώστε να δώσουμε τη συναίνεσή μας και μετά να βρούμε τον μπελά μας που εισηγηθήκαμε θετικά» υποστηρίζει. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν, όπως λένε, από τα «μισόλογα» που ακούνε στις ερωτήσεις που τους έχουν κάνει για το πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών, πόσο πραγματικά απαραίτητη είναι η «κάρτα» και τι διευκολύνσεις θα παρέχει στον κόσμο. Τους προκαλεί μάλιστα έκπληξη η σπουδή των κυβερνητικών παραγόντων και η εμπλοκή στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, ώστε να καθιερωθεί το μέτρο από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2011.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος περιμένει, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την επίσημη εισήγηση της επιτροπής και μετά θα πάρει θέση. Όμως αισθάνεται πολύ πιεσμένος, διότι φέρεται να έχει υποσχεθεί στην κυβέρνηση ότι η Εκκλησία δεν θα έφερνε αντίρρηση για την «κάρτα του πολίτη». Σε αυτό το συμπέρασμα είχε καταλήξει από την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» πριν από μερικούς μήνες. Τότε που πολλοί Μητροπολίτες τού μετέφεραν την άποψη πως «δεν θα υπάρξει πρόβλημα», αφού δεν περίμεναν τις μεγάλες αντιδράσεις των κληρικών και του ποιμνίου τους.
Τα μηνύματα που έρχονται πάντως στην ηγεσία της Εκκλησίας δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και από τους ίδιους τους Μητροπολίτες, αφού βλέπουν τα πάντα να κλονίζονται συθέμελα και πολλούς αρχιερείς να τηρούν στάση σιωπηρής ανοχής.
Τρανό παράδειγμα, όπου η ηγεσία της Εκκλησίας στεκόταν και παρακολουθούσε απαθής τις εξελίξεις, ήταν η περίπτωση της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος εισηγήθηκε την κατάργηση του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ουδείς αντέδρασε. Μετά τις έντονες πιέσεις καθηγητών και φοιτητών, ο Αρχιεπίσκοπος υποχρεώθηκε να στείλει, πριν από μερικές μέρες, επιστολή στην υπουργό Παιδείας Ά. Διαμαντοπούλου ζητώντας να μην προχωρήσει στην κατάργηση του τμήματος. Ζήτησε επίσης να επιληφθεί η Δικαιοσύνη των ατασθαλιών που παρουσιάζονται στο τμήμα, αλλά να μην αγνοήσει τους κόπους των φοιτητών και να κάνει πράξη την αναβάθμιση των θεολογικών σπουδών.