Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Και ενώ η εκκλησία έχει παραμεριστεί από την οικογένεια, ιδού τα αποτελέσματα της νεολαίας!

Αυτοκτονούν στο στρατό πολλοί χρήστες ναρκωτικών.
Αυτό επισημαίνεται στα αποτελέσματα έρευνας της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ).
Γενικά, πληθυσμό υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονική συμπεριφορά, φαίνεται πως αποτελούν οι στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της βασικής τους εκπαίδευσης. Όμως η αυτοκτονική συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα συχνή σε άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, που θα παρουσιαστεί στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, μελετήθηκε ένα δείγμα 250 νεοσύλλεκτων που νοσηλεύτηκαν στην Ψυχιατρική Κλινική του 414 ΣΝΕΝ και συσχετίστηκαν οι τάσεις αυτοκτονίας με τη χρήση ουσιών.
Όπως επισημαίνεται στα αποτελέσματα της έρευνας, από το δείγμα αυτό, τα άτομα που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας, παρουσιάζουν σε υψηλό ποσοστό και χρήση τοξικών ουσιών.
Απ' ότι φαίνεται βέβαια, τα άτομα αυτά παρουσιάζουν σε υψηλό ποσοστό και προειδοποιητικά σημεία, τα οποία όμως φαίνεται ότι διαφεύγουν της προσοχής και της αναγνώρισης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

«Η ταυτοποίηση προειδοποιητικών σημείων που υποδηλώνουν την κλιμάκωση της απελπισίας και της αυτοκτονικής πρόθεσης σε συνδυασμό με χρήση τοξικών ουσιών, αποτελούν αξιόπιστους δείκτες κινδύνου και χρήσιμα στοιχεία για την πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς»,όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα της έρευνας.

Υψηλά τα ποσοστά κατάθλιψης στους νεοσύλλεκτους
Υψηλά ποσοστά μέτριας έως σοβαρής καταθλιπτικής διαταραχής σε νεοσύλλεκτους ηλικίας 18-28 ετών, έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε από τη Β΄ Παθολογική Κλινική και το ΤΕΠ του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών σε συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων.

Η μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, βασίστηκε στις απαντήσεις που έδωσαν σε ειδικά ερωτηματολόγια 542 νεοσύλλεκτοί.
Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι το 14,02% των νεοσυλλέκτων δεν ένιωθε ότι είχε «καλή ζωή», το 16,05% παρουσίαζε τουλάχιστον μέτρια συναισθηματική διαταραχή ενώ το 3,87% είχε συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης (ποσοστό παρόμοιο με αυτό των ανδρών στον γενικό πληθυσμό).