Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Ισραήλ – Χαμάς: «Αυξάνονται οι πιθανότητες γενικευμένης σύρραξης» σύμφωνα με τον ΟΗΕ – Λοιμός, λιμός και δίψα


 
Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: Τα δικαιώματα των Παλαιστινίων καταπατούνται εδώ και 75 χρόνια

Μαίνεται η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ να συνεχίζει ακατάπαυστα τους βομβαρδισμούς, ελεύθερος σκοπευτής φέρεται να σκότωσε γιαγιά 79 ετών που είχε βγει σε viral βίντεο.

Χεζμπολάχ και Υεμένη κρατούν σε εγρήγορση ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ

Στα βομβαρδισμένα ερείπια του νοσοκομείου Αλ Σϊφα της πόλης της Γάζας έχουν καταφύγει τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι. Οι απώλειες υπερβαίνουν τις 18.000.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Κάθε δεύτερος ασθενής που βλέπουμε έχει έχει λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, οι πιο συχνοί ασθενείς μας παιδιά κάτω των 5 ετών».

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:30 Για να δείτε τις νεότερες εξελίξεις διαβάστε εδώ 

04:05 Ε.Ε.: Κυρώσεις ενάντια σε μέλη της Χαμάς και συζητώνται οι κυρώσεις προς τους εποίκους

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν τη Δευτέρα τα πιθανά επόμενα βήματα ως απάντηση στην κρίση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής των οικονομικών της Χαμάς και της απαγόρευσης ταξιδιών για τους ισραηλινούς εποίκους που ευθύνονται για τη βία στη Δυτική Όχθη, αναφέρει το Reuters.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν ένα έγγραφο συζήτησης της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ που περιγράφει ένα ευρύ φάσμα πιθανών επόμενων βημάτων. Η Χαμάς περιλαμβάνεται ήδη στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τρομοκρατική οργάνωση, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να παγώσουν τυχόν κεφάλαια ή περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στην ΕΕ.

Η ΕΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι πρόσθεσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, γενικό διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, και τον αναπληρωτή του, Μαρουάν Ισά, στον κατάλογο των τρομοκρατών υπό κυρώσεις.

03:50 Μετά τις απειλές της Υεμένης για επίθεση σε κάθε πλοίο που κινείται προς το Ισραήλ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ανσάρ Αλλάχ:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης ανακοινώνουν την απαγόρευση διέλευσης πλοίων με προορισμό τη σιωνιστική οντότητα οποιασδήποτε εθνικότητας, εκτός αν καλυφθούν οι ανάγκες της Λωρίδας της Γάζας σε τρόφιμα και φάρμακα. Αυτά τα πλοία θα γίνουν νόμιμοι στόχοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας.

Από την ανησυχία μας για την ασφάλεια της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας, προειδοποιούμε όλα τα πλοία και τις εταιρείες να μην συναλλάσσονται με «ισραηλινά» λιμάνια. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης επιβεβαιώνουν την πλήρη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παγκόσμιας εμπορικής κίνησης μέσω της Ερυθράς και της Αραβικής Θάλασσας για όλα τα πλοία και όλες τις χώρες, εκτός από εκείνα που συνδέονται με τους «ισραηλινούς» ή εκείνα που μεταφέρουν αγαθά σε «ισραηλινά» λιμάνια.

Πηγές της Υεμένης αναφέρουν ότι πλοίο που κατευθυνόταν προς τη σιωνιστική οντότητα αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να μην πλεύσει μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.Το πλοίο προειδοποιήθηκε και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτοξεύτηκε κοντά του, αναγκάζοντάς το να υποχωρήσει από την πορεία του.Αυτό συμβαίνει μία ημέρα μετά την έκδοση απόφασης των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης να στοχοποιήσουν κάθε πλοίο που κατευθύνεται προς τη σιωνιστική οντότητα.Έκτοτε, μηδέν πλοία έχουν ελλιμενιστεί στο λιμάνι «Eilat»».

Η αλλαγή στις θαλάσσιες διαδρομές εκτιμάται ότι θα κοστίσει στο Ισραήλ περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

03:25 Επιβεβαιώνονται οι αεροπορικές επιδρομές στην Συρία

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, αργά το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Γύρω στις 23:05 [2105 GMT] ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση … με στόχο διάφορα σημεία στα περίχωρα της Δαμασκού», δήλωσε στο πρακτορείο πηγή ασφαλείας. «Η αντιαεροπορική μας άμυνα κατέρριψε ορισμένους πυραύλους, ενώ άλλοι προκάλεσαν περιορισμένες υλικές ζημιές».

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ισχυρές εκρήξεις στα προάστια της Δαμασκού, τα οποία έχουν στο παρελθόν αποτελέσει στόχο επιδρομών που οι συριακές αρχές αποδίδουν στο Ισραήλ. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που παρακολουθεί τον πόλεμο με έδρα τη Βρετανία, δήλωσε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο «τοποθεσίες της Χεζμπολάχ» στη συνοικία Σαγιέντα Ζεϊνάμπ και κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Το Ισραήλ σπάνια σχολιάζει μεμονωμένα πλήγματα με στόχο τη Συρία, αλλά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, να επεκτείνει την παρουσία του εκεί.

03:00 Ξεκινά στο Ιράν η δίκη Σουηδού που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ – Κόντρα ΕΕ με το Ιράν

Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα 26 του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης την Κυριακή, όπου ο δικαστής της υπόθεσης ζήτησε από τον εκπρόσωπο του εισαγγελέα να διαβάσει το κατηγορητήριο που εξέδωσε η Εισαγγελία της Τεχεράνης κατά του κατηγορουμένου. Στο δικαστήριο ήταν παρόντες οι δικηγόροι του Γιόχαν Φλοντέρους και ένας επίσημος μεταφραστής.

Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα διάβασε ενώπιον του δικαστή τις κατηγορίες κατά του Φλοντέρους, οι οποίες περιελάμβαναν «εκτεταμένα μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας μέσω εκτεταμένης συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών με το σιωνιστικό καθεστώς».

«Σύμφωνα με την έκθεση και τα έγγραφα που παρασχέθηκαν από το Υπουργείο Πληροφοριών, τις έρευνες που διεξήχθησαν και τις δηλώσεις του κατηγορουμένου, ο ίδιος είχε επαφή με πράκτορες του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα.

Είπε ότι ο Φλοντέρους συνέλεξε ενεργά πληροφορίες «υπέρ του ισραηλινού καθεστώτος» για την προώθηση «ανατρεπτικών σχεδίων» με τη βοήθεια αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ισραηλινών ιδρυμάτων.

Ο Φλοντέρους, ο οποίος εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022 για κατασκοπεία.

02:35 Καταγγελία πως Παλαιστίνια γιαγιά εκτελέστηκε από ελεύθερο σκοπευτή

Μια ηλικιωμένη Παλαιστίνια που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού είπε ότι είναι «μεγαλύτερη από το Ισραήλ», σκοτώθηκε από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές έξω από το σπίτι της.

Η γυναίκα, Χαντίγια Νασάρ, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο όπου ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Σαλέχ Αλτζαφαράουι, κρατώντας την ταυτότητά της, είπε: «είσαι μεγαλύτερη από το Ισραήλ».

Η Νασάρ, η οποία γεννήθηκε το 1944 – τέσσερα χρόνια πριν από τη δημιουργία του Ισραήλ – απάντησε: «Φυσικά, φυσικά», προσθέτοντας: «Κρατάω την [παλαιστινιακή] γη».

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο ξάδελφος του Αλτζαφαράουι , ο οποίος ήταν γείτονας της γιαγιάς, του είπε ότι σκοτώθηκε από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή έξω από την εξώπορτά της.

02:10 Οι πρώτες δηλώσεις του Μπιλάλ Ζιγιάντνε μετά την απελευθέρωσή του

«Τους είπα ότι είμαστε Άραβες. Μας είπαν, παρόλο που είμαστε Άραβες, πως θα μας απαγάγουν», αφηγείται για τις 7 Οκτωβρίου, όταν απήχθησαν ο ίδιος, η αδελφή του, ο μεγαλύτερος αδελφός του και ο πατέρας του. Αυτός και η αδελφή του, η Αΐσα, ήταν οι μόνοι από την οικογένεια των Βεδουίνων από το Ραχάτ που έχουν αφεθεί ελεύθεροι μέχρι στιγμής.

Λέει ότι οι τέσσερις τους κρατήθηκαν μαζί και τους έφεραν αρκετό φαγητό για να μην πεινάσουν, «κανονικό φαγητό». Στην ερώτηση για το τι μίλησε με την οικογένειά του, ο Μπιλάλ λέει: «Δεν θυμάμαι. Ήμασταν φοβισμένοι». Λέει ότι για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου δεν γνώριζε ότι υπήρχαν και άλλοι όμηροι εκτός από τα τέσσερα μέλη της οικογένειάς του. «Δεν πιστεύαμε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε τόσο πολύ, μας φάνηκε πολύς καιρός, προσευχόμασταν να απελευθερωθούμε», λέει.

Ο Μπιλάλ ανέφερε ότι και στους τέσσερις τους δόθηκε «στρώμα, μαξιλάρι, κουβέρτα».Ο απελευθερωμένος έφηβος λέει ότι ένιωθε φόβο από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που άκουγε, αλλά όχι από τη Χαμάς: «Φοβάμαι για εκείνους που είναι ακόμα εκεί… Νιώθω και ξέρω τι περνούν».

01:45 Στο Αλ Σίφα βρήκαν πάλι καταφύγιο  πρόσφυγες

Σύμφωνα με μαρτυρίες που εξασφάλισε το Al Jazeera, στα βομβαρδισμένα ερείπια του νοσοκομείου Αλ Σϊφα της πόλης της Γάζας έχουν καταφύγει τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι μετά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στις ιατρικές εγκαταστάσεις τον περασμένο μήνα.

«Η ζωή μας έχει γίνει κόλαση, δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε αλεύρι, ούτε ψωμί, ούτε φάρμακα για τα παιδιά που είναι όλα άρρωστα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Νταλούλ, 38 ετών, ο οποίος κατέφυγε εκεί με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του.

Στη Ράφα, στη νότια Γάζα, μια εκτοπισμένη γυναίκα είπε ότι έχει κολλήσει εδώ και 18 ημέρες, παρόλο που έχει αιγυπτιακό διαβατήριο.

«Κάθε φορά που θέλω να πάω κάπου, ακούμε βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς και φοβόμαστε και γυρίζουμε πίσω», δήλωσε η Νούρα Αλ-Σαγιέντ Ηασάν. «Ψάχνω για ψωμί για την κόρη μου εδώ και πάνω από μια εβδομάδα».

Το δράμα και η επισιστιστική ανασφάλεια στην βόρεια και την νότια Γάζα.

01:30 Τα συριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στη Δαμασκό

Συριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρο ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή της πρωτεύουσας Δαμασκού. Είδηση που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τρίτη πηγή.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA της Συρίας αναφέρει ότι η αεράμυνα εμπλέκει «εχθρικούς στόχους» πάνω από τη Δαμασκό.

Λέει ότι ακούγονται εκρήξεις σε όλη την πόλη.

Δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους, τους πιθανούς τραυματισμούς ή τις ζημιές.

Οι μόνες επιβεβαιωμένες επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες είναι της Τουρκίας σε κουρδικές θέσεις στο Χαλέπι (Αλέπο) και κυβερνητική επίθεση στο Ιντλίμπ, κατά πάσα πιθανότητα εναντίον αντικαθεστωτικών ανταρτών. Άλλες ειδήσεις αναφέρουν τις τελευταίες ως επιθέσεις κατά θέσεων του ISIS στην Συρία, όμως δεν είναι απόλυτα αξιόπιστες.

Το σίγουρο είναι πως ο πόλεμος στην Γάζα, επανεκκίνησε τις επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Συρίας.

01:05 Διστάζει η Σαουδική Αραβία να κινηθεί κατά της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις ΗΠΑ, ήπιες αντιδράσεις ενάντια στην Ανσάρ Αλλάχ, την οργάνωση της οποίας τα μέλη είναι γνωστοί ως «Χούθι», υπό τον φόβο της αντίδρασης της Υεμένης και του Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν βρίσκονταν σε διαδικασία επαναπροσέγγισης μετά από πολλά χρόνια. Συμμετείχαν στον εμφύλιο της Υεμένης σε διαφορετικά στρατόπεδα, την στιγμή που το Ιράν, ακόμα έχει υπό την προστασία του την Ανσάρ Άλλαχ. Η οργάνωση ουσιαστικά είναι ο επίσημος στρατός της κυβέρνησης των ανταρτών, στην κατοχή της οποίας βρίσκεται περίπου τα 2/5 της Υεμένης

Σύμφωνα με την Haaretz, το Ριάντ και η Ουάσινγκτον φοβούνται ότι μια ευρεία αντιπαράθεση με τον τακτικό στρατό της Ανσάρ Αλλάχ θα μπορούσε να παγώσει τις διπλωματικές κινήσεις και να οδηγήσει σε επανάληψη των επιθέσεων της Υεμένης εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες κορυφώθηκαν τον Μάρτιο του 2022 με επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco.

12:40 Η Χεζμπολάχ έπληξε σε 7 περιπτώσεις θέσεις του Ισραήλ την ίδια ημέρα,

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε 4 χτυπήματα στον ανατολικό τομέα των συνόρων με το Ισραήλ και 3 χτυπήματα στον δυτικό τομέα.

Με τον τυπικό τρόπο με τον οποίο εκφράζει τα χτυπήματα, αναφέρθηκε ως μέλος της Ισλαμικής Αντίστασης και όχι ως Χεζμπολάχ.

Η πιο αιματηρή επίθεση συνέβη στο καταφύγιο Αλ Αμπάντ με νεκρούς και τραυματίες από πλευράς Ισραήλ

Όλες οι επιθέσεις στον ανατολικό τομέα, έγιναν σε ένα διάστημα τριάντα λεπτών, όπου είναι εμφανές πως υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός και όχι επιθέσεις αυτόνομων πυρήνων..

12:15 142 Παλαιστίνιες, μεταξύ των οποίων μωρά και ηλικιωμένοι, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα

Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων (PPS) δήλωσαν ότι 142 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων μωρών που θηλάζουν και ηλικιωμένων, κρατούνται σήμερα σε ισραηλινές φυλακές, αφού συνελήφθησαν από την ισραηλινή κατοχή κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσής της στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση, η Επιτροπή και η PPS δήλωσαν ότι οι κρατούμενοι κρατούνται σε διάφορες ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων των φυλακών Αλ Νταμόν και Χασαρόν.

Οι οργανώσεις των κρατουμένων έχουν εκδώσει στο παρελθόν μια δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι η ισραηλινή κατοχή πραγματοποιεί φρικτά και τρομερά εγκλήματα κατά των κρατουμένων της Γάζας, εν μέσω της άρνησής της να αποκαλύψει την τύχη τους, όσον αφορά τον αριθμό τους, τους τόπους κράτησης και την κατάσταση της υγείας τους.

23:55 Έλαβε προμήθειες από τον ΠΟΥ το νοσοκομείο Αλ Άχλι και προγραμματίστηκε η σωτήρια μεταφορά ασθενών

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγιέσους ανακοίνωσε ότι «ο ΠΟΥ και οι εταίροι του στη Γάζα κατάφεραν να παραδώσουν βασικές προμήθειες τραυμάτων και χειρουργικών υλικών στο νοσοκομείο Αλ Άχλι της Γάζας για την κάλυψη των αναγκών 1.500 ανθρώπων, καθώς και να μεταφέρουν 19 κρίσιμους ασθενείς».

«Αυτή ήταν άλλη μια αποστολή πολύ υψηλού κινδύνου κοντά σε ενεργούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού. Tο νοσοκομείο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές και έχει άμεση ανάγκη από οξυγόνο και βασικές ιατρικές προμήθειες, νερό, τρόφιμα και καύσιμα. Άμεσα, το νοσοκομείο χρειάζεται επιπλέον υγειονομικό προσωπικό», δήλωσε.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και μια ασφαλή, κλιμακούμενη ανθρωπιστική ανταπόκριση» ανέφερε κλείνοντας.

23:30 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Κάθε δεύτερος ασθενής που βλέπουμε έχει έχει λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος

Σε ένα thread, μια σειρά από συνεχόμενες αναρτήσεις στην πλατφόρμα Χ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προέβησαν σε μια σειρά από συνεχόμενες δηλώσεις για τη δράση τους στην Γάζα.

«Κάθε δεύτερος ασθενής στην κλινική έχει λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος λόγω παρατεταμένης έκθεσης στο κρύο και τη βροχή», δήλωσε ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, συντονιστής έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.

«Σχεδόν οι μισές από τις εξετάσεις που κάναμε στις κλινικές αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών. Η ομάδα μας για την επάλειψη των τραυμάτων φρόντιζε ασθενείς που έχουν πλέον μείνει με μολυσμένες πληγές, μερικές από τις οποίες είχαν σκουλήκια μέσα κατά την άφιξή τους» δήλωσαν σε ένα αρκετά απογοητευτικό ποστ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γάζας.

Ενώ τα πράγματα είναι δύσκολα ακόμα και στα σύνορα με την Αίγυπτο: «Στη Ράφα, τη νοτιότερη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν εκτοπιστεί οι άνθρωποι από τη Χαν Γιούνις και τη Μέση Περιοχή (σ.σ. το κέντρο της Γάζας), οι υπηρεσίες υγείας είναι εξαιρετικά περιορισμένες».

23:10 «Ευθεία εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο» λέει ο πρόεδρος Ραΐσι του Ιράν

Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό συγκρότημα την Κυριακή, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι τα γεγονότα στη Γάζα αποκάλυψαν το υποκριτικό πρόσωπο των ΗΠΑ, εκθέτοντας στον κόσμο τον «σκληρό, απάνθρωπο και αντι-ανθρωπιστικό» χαρακτήρα τους.

Επιπλέον, ο Ραΐσι υπογράμμισε τη διεθνή αναγνώριση της ανάγκης να τερματιστεί η μονομέρεια στη διεθνή σκηνή για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

«Αυτή η αφύπνιση των εθνών θα ανοίξει αναμφίβολα το δρόμο για την αλλαγή των συνθηκών στον κόσμο, προσφέροντας ελπίδα για το τέλος της μονομέρειας και την εγκαθίδρυση ενός δίκαιου συστήματος βασισμένου στην πολυμέρεια παγκοσμίως», δήλωσε.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο ψήφισμα που πρότειναν τα ΗΑΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Στα κοινωνικά δίκτυα και συγκεκριμένα στο Χ, ο πρόεδρος του Ιράν έκανε λόγο αναφερόμενος στις ΗΠΑ «για τον σημαντικότερο υποστηρικτή στην σφαγή αθώων γυναικών και παιδιών στη Γάζα».

22:45 «Ενώ είναι εκτοπισμένοι στα καταφύγια της UNRWA, πολλοί εργαζόμενοι συνεχίζουν να προσφέρουν βοήθεια», δήλωσε

«Παρότι οι ίδιοι εκτοπισμένοι αλλά εκτοπισμένοι στα δικά μας καταφύγια, συνεχίζουν να προσφέρουν βοήθεια».

«Έχουμε 13.000 μέλη του προσωπικού μας στη Γάζα. Πρόκειται για γιατρούς, τραυματιοφορείς, μηχανικούς, δασκάλους, κοινωνικούς λειτουργούς και εργαζόμενους στην καθαριότητα. Είναι όλοι τους Παλαιστίνιοι. Είναι μέρος του άμαχου πληθυσμού που πρέπει να προστατευτεί. Αυτοί που σκοτώθηκαν, σκοτώθηκαν μαζί με τους χιλιάδες και χιλιάδες Παλαιστίνιους που πέθαναν».

22:24 Οι περισσότεροι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς του Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, αναφέρει το CBS.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσίευσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CBS, το 46% των Αμερικανών πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει «κανένα αντίκτυπο» στην ειρηνική επίλυση του πολέμου.

Μόνο το 20% πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι «πιο πιθανό» να κάνει μια ειρηνική επίλυση. Το 34% πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «λιγότερο πιθανό» να επιτύχει ειρηνική λύση.

Μεταξύ των Δημοκρατικών, το 38% πιστεύει ότι ο Μπάιντεν δείχνει υπερβολική «υποστήριξη» στο Ισραήλ, ένα άλμα 10% σε σχέση με δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Οκτώβριο. Μόνο το 8% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν δείχνει αρκετή υποστήριξη, μια μείωση 2% από τον Οκτώβριο. Το 54% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι ο Μπάιντεν δείχνει «τη σωστή ποσότητα υποστήριξης», μια μείωση 8% από τον Οκτώβριο.

22:10 Φονικός ο Νοέμβρης για τους Δημοσιογράφους σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων ανακοίνωσε πως διαπράχθηκαν 160 εγκλήματα από ισραηλινούς στρατιώτες εναντίον δημοσιογράφων τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας 16 δημοσιογράφων και 17 κρατουμένων.

Καθώς η Γάζα τελεί υπό αποκλεισμό για περίπου 17 χρόνια (με τα 16 χρόνια σε αποκλεισμό από Αίγυπτο και Ισραήλ) η πλειονότητα των δημοσιογράφων και των τεχνικών, είναι Παλαιστινιακής καταγωγής. Σε σπάνιες περιπτώσεις μεγάλα μέσα εξασφάλιζαν ειδική άδεια. Στην περίπτωση της Δυτικής Όχθης οι κινήσεις των δημοσιογράφων ήταν πιο ελεύθερες, αλλά ήταν συχνότερα τα περιστατικά παρενόχλησης, ξυλοδαρμών και κρατήσεων.

21:47 Ακόμα ένα βίντεο βανδαλισμού καταστήματος από στρατιώτες του Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι σχολιάζει πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν ισραηλινά στρατεύματα να βανδαλίζουν παλαιστινιακές περιουσίες στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα στρατεύματα των IDF λειτουργούν σύμφωνα με τις αξίες και το πνεύμα των IDF. Τα στρατεύματα στο πεδίο της μάχης οφείλουν να ενεργούν με επαγγελματισμό και με ήθος. Δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτό», λέει ο Χάγκαρι.

«Λέμε στους ανθρώπους να γδυθούν για να βεβαιωθούμε ότι δεν φορούν εκρηκτικές ζώνες», ανέφερε κλείνοντας για τις κατηγορίες περί εξευτελισμού και βασανισμού αιχμαλώτων.

21:26 Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, λέει ότι η κυκλοφορία φωτογραφιών με γυμνούς κατοίκους της Γάζας που παραδίδονται δεν εξυπηρετεί τίποτα

Ο Τζαχι Χανεγκμπί, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δηλώνει ότι δεν θα κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο περαιτέρω φωτογραφίες των κατοίκων της Γάζας που παραδίδονται στα στρατεύματα των IDF με τα εσώρουχα.

Τέτοιες εικόνες έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τις διαδικασίες σύλληψης του Ισραήλ.

«Δεν εξυπηρετεί τίποτα», λέει ο Hanegbi για τέτοιες εικόνες σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Kan. «Νομίζω ότι δεν θα δείτε τέτοιες εικόνες στο μέλλον».

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά από γενική κατακραυγή για βασανιστήρια και εξευτελισμό κρατουμένων πολιτών από τον στρατό του Ισραήλ.

21:00 Η Χαμάς δήλωσε πως τις τελευταίες 48 ώρες έχει καταστρέψει 44 οχήματα, μερικώς ή πλήρως

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, οι μαχητές της Al-Qassam κατάφεραν να καταστρέψουν πλήρως ή μερικώς 44 στρατιωτικά οχήματα σε όλα τα μέτωπα των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας. Οι μαχητές μας επιβεβαίωσαν ότι 40 στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της στοχοποίησης των περιοχών συγκέντρωσης του ισραηλινού στρατού με οβίδες κατά της θωράκισης, οβίδες κατά προσωπικού και εκρηκτικούς μηχανισμούς, μαχών σώμα με σώμα και ανατινάζοντας μαζί τους πολλά κτίρια μετά από παγιδεύσεις».

Στοχοθέτησαν επίσης ένα αρχηγείο διοίκησης πεδίου και έπληξαν στρατιωτικές συγκεντρώσεις με βλήματα όλμου και πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

20:38 Στρατιώτες του Ισραήλ εμφανίζονται σε βίντεο στη Γάζα να βάζουν φωτιά σε φορτηγό με νερό και τρόφιμα

Ισραηλινοί στρατιώτες κατοχής ανήρτησαν ένα βίντεο όπου βάζουν φωτιά σε προμήθειες τροφίμων και νερού στην πολιορκημένη συνοικία Shujaeya ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Η έλλειψη νερού και τροφίμων έχει οδηγήσει σε τραγικές συνθήκες τους περισσότερους κατοίκους της Γάζας.

20:30 Δύο Ιρανοί συνελήφθησαν από τις κυπριακές αρχές και Μοσάντ με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων

Οι συλληφθέντες αναφέρονται ως πολιτικοί πρόσφυγες που είχαν επαφή με άτομο με δεσμούς με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, oι δύο Ιρανοί βρίσκονταν σε πρώιμα στάδια απόκτησης πληροφοριών σχετικά με πιθανούς ισραηλινούς στόχους στην Κύπρο.

Το γραφείο τουΜπ. Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι απετράπη ιρανική συνωμοσία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στην Κύπρο, σημειώνοντας πως επρόκειτο για κοινή επιχείρηση Κύπρου και Μοσάντ.

Η Μοσάντ έχει προβεί περισσότερες από μια φορές σε συλλήψεις στην Κύπρο και έχει συχνή και ελεύθερη δράση στο νησί.

20:12 Δυσεντερία, τύφος και χολέρα στην Λωρίδα της Γάζας

Ο Δρ Mustafa Barghouti, Παλαιστίνιος επικεφαλής της Ένωσης Παλαιστινιακών Ιατρικών Επιτροπών Αρωγής με 25 ομάδες που εργάζονται στη Γάζα, δήλωσε επίσης ότι 350.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, συμπεριλαμβανομένων 115.000 με σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις και στερούνται ζεστά ρούχα, κουβέρτες και προστασία από τη βροχή.

Είπε ότι πολλοί υπέφεραν από στομαχικές ενοχλήσεις επειδή υπήρχε λίγο καθαρό νερό και δεν υπήρχαν αρκετά καύσιμα για να το βράσουν, με κίνδυνο να ξεσπάσει δυσεντερία, τύφος και χολέρα.

«Για να προστεθεί το κακό στο κακό, έχουμε 46.000 τραυματίες που δεν μπορούν να θεραπευτούν σωστά, επειδή τα περισσότερα νοσοκομεία δεν λειτουργούν», είπε.

Η έλλειψη τροφής κάνει τα πάντα χειρότερα.

19:15 Στην COP28 εκστρατεία για τον τερματισμό του «απαρτχάιντ του νερού» στη Γάζα

Με αφορμή την ημέρα τροφίμων, γεωργίας και νερού στην COP28 στο Ντουμπάι, οι υπεύθυνοι εκστρατειών ευαισθητοποιούνται γύρω από την «αδικία του νερού» στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ακτιβιστές καταδίκασαν την «οπλοποίηση του νερού» από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Μέσα σε αυτή τη κλιματική σφαίρα, όπου διαπραγματευόμαστε την κλιματική δικαιοσύνη, είναι πολύ δύσκολο να μην αναφέρουμε ότι το να μην έχεις την κυριαρχία επί των πόρων σου είναι μια μεγάλη παραβίαση της κλιματικής δικαιοσύνης», δήλωσε η εκπρόσωπος της εκστρατείας Water Justice for Gaza, Nouran El Marsafy.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι λόγω της απουσίας καυσίμων, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Τα καύσιμα είναι απαραίτητα για την άντληση νερού και τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης.

Σχεδόν 344 εκατομμύρια λίτρα νερού ήταν διαθέσιμα στη Γάζα πριν από τον πόλεμο, αλλά σήμερα είναι μόνο 58 εκατομμύρια λίτρα, ανέφερε η Oxfam International σε έκθεσή της.

Ενώ τα ελάχιστα διεθνή πρότυπα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι 15 λίτρα ανά άτομο την ημέρα, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα επιβιώνουν με 1-3 λίτρα την ημέρα.

18:30 Σχεδόν 300 νεκροί μέσα σε 24 ώρες- ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 18.000

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι περίπου 18.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 49.500 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ashraf al-Qudra δήλωσε στο Al Jazeera σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει 297 νεκρούς και περισσότερους από 550 τραυματίες τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται μαζί με τις χερσαίες επιχειρήσεις που έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις βόρειες και κεντρικές περιοχές στον ολοένα και πιο υπερπλήρη νότο.

17:45 «Κανένας αιχμάλωτος δεν θα απελευθερωθεί χωρίς διαπραγματεύσεις»

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών αλ-Κασσάμ της Χαμάς, Abu Obaida, δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι δεν θα απελευθερωθούν με στρατιωτική βία.

«Λέμε στους Ισραηλινούς ότι ο Νετανιάχου, ο Γκαλάντ και άλλοι στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο δεν μπορούν να φέρουν πίσω τους αιχμαλώτους τους χωρίς διαπραγματεύσεις. Η τελευταία δολοφονία ενός αιχμαλώτου που προσπάθησαν να πάρουν πίσω με τη βία το αποδεικνύει αυτό».

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης αναφερόταν σε έναν Ισραηλινό που κρατούνταν αιχμάλωτος, τον οποίο προσπάθησαν να σώσουν οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η αλ-Κασσάμ, είπε ο Abu Obaida, απέκρουσε την προσπάθειά τους, προκαλώντας αρκετές στρατιωτικές απώλειες και ότι ο αιχμάλωτος πέθανε επίσης στο περιστατικό.

17:20 «Τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως όπλο»

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA του ΟΗΕ αναφέρει πως στη Γάζα, «η ανθρωπιστική βοήθεια παρακρατείται ή παρέχεται σύμφωνα με πολιτικές και στρατιωτικές ατζέντες για τις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη δεν γνωρίζουν».

Ο Philippe Lazzarini, ο οποίος ηγείται της υπηρεσίας του ΟΗΕ που παρέχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, έγραψε σε άρθρο γνώμης στους Los Angeles Times, «τα τρόφιμα, το νερό και τα καύσιμα χρησιμοποιούνται συστηματικά ως όπλα πολέμου στη Γάζα, όπως και η παραπληροφόρηση.

«Η επίθεση και η προσπάθεια δυσφήμισης ανθρωπιστικών οργανώσεων όπως η [UNRWA] είναι ένα ακόμη μέσο διεξαγωγής πολέμου και διακυβεύματος της ανθρωπιστικής απάντησης, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών», είπε.

Ο Lazzarini πρόσθεσε ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια είναι μια στρατηγική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής και του διπλωματικού ανταγωνισμού – ένα όργανο ισχύος και πολέμου. Στη Γάζα, η ανθρωπιστική βοήθεια χειραγωγείται για να εξυπηρετήσει πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους, μια άλλη παραβίαση μεταξύ πολλών σε αυτόν τον πόλεμο».

16:50 Γενική απεργία στη Δυτική Όχθη

Η απεργία, την οποία προκήρυξαν όλες οι παλαιστινιακές φατρίες, επηρεάζει επιχειρήσεις, τράπεζες, σχολεία και πανεπιστήμια. Οι δημόσιοι φορείς είπαν επίσης ότι ένιωσαν πως επηρεάστηκαν.

Η απόφαση έρχεται αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Μια εκστρατεία που κυκλοφόρησε από ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να απεργήσουν επίσης τη Δευτέρα για να παροτρύνουν τις κυβερνήσεις τους να πιέσουν για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

16:02 Σφοδρές μάχες στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα

Οι IDF συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με το Quds News Network, στην πόλη διεξάγονται σφοδρές μάχες με Παλαιστίνιους μαχητές.

Δείτε σχετικό βίντεο:

15:54 Σουηδός κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ στο Ιράν – Κινδυνεύει με θανατική ποινή

Ένας Σουηδός που εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ στο Ιράν, αλλά και για διαφθορά.

Οι κατηγορίες αυτές, επιφέρουν την θανατική ποινή, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Γιόχαν Φλόντερους συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022, ενώ βρίσκονταν για διακοπές στο Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε χθες ότι η δίκη του έχει αρχίσει.

15:44 Ερυθρά Ημισέληνος: Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν κατά ασθενοφόρου, πέθανε ασθενής, επιτέθηκαν σε τραυματιοφορέα

Ο στρατός του Ισραήλ πυροβόλησε κατά ενός ασθενοφόρου που μετέφερε βαριά τραυματισμένους ασθενείς, ενώ ξυλοκόπησε και κακοποίησε έναν τραυματιοφορέα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο (PRCS).

Η επίθεση έγινε την ώρα που έξι ασθενοφόρα που ανήκουν στην PRCS μετέφεραν 11 ασθενείς από το αραβικό νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας σε άλλο νοσοκομείο στα νότια, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της στο Χ. Το ταξίδι έγινε σε συντονισμό με τον ΟΗΕ, ο οποίος συνόδευσε τα ασθενοφόρα.

Η PRCS δήλωσε ότι τα ασθενοφόρα έπρεπε να σταματήσουν για ώρες σε διάφορα σημεία ελέγχου και για στρατιωτικές επιθεωρήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ένας από τους τραυματίες ασθενείς πέθανε. Κοντά σε ένα από τα σημεία ελέγχου, οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ενός από τα ασθενοφόρα.

Σε ένα ξεχωριστό σημείο ελέγχου, ενώ κατευθυνόταν νότια, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν, ξυλοκόπησαν και έγδυσαν έναν από τους ταξιδιώτες τραυματιοφορείς, ανέφερε η PRCS. Ο υγειονομικός αναγκάστηκε στη συνέχεια να διασχίσει ένα σημείο ελέγχου με χειροπέδες και χωρίς ρούχα, πρόσθεσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:35 Οι Παλαιστίνιοι καλούν σε μποϊκοτάζ των Zara μετά από προσβλητική διαφήμιση για τους νεκρούς στη Γάζα

Η γνωστή πολυεθνική εταιρεία Zara έχει μπει στο στόχαστρο των Παλαιστινίων, αλλά και ακτιβιστών μετά από προσβλητική διαφήμιση για τους νεκρούς στη Γάζα.

Η καμπάνια που έχει προκαλέσει οργή ονομάζεται «The Jacket» και δείχνει κούκλες τυλιγμένες σε λευκό ύφασμα και πλαστικό, θυμίζοντας τις εικόνες των νεκρών Παλαιστινίων σε κηδείες στη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη.

Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο – καταγγελία:

15:25 Ισραήλ κατά Ιορδανίας για τις δηλώσεις περί εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ απέρριψε σήμερα ως «εξοργιστικό και ψευδή» τον ισχυρισμό του Ιορδανού υπουργού των Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι ότι το Ισραήλ εφαρμόζει μία συστηματική πολιτική, ωθώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται.

15:21 Ισραηλινός στρατιώτης κοροϊδεύει και σπάει πράγματα σε κατάστημα στην Τζαμπάλια

Το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, και άλλα παλαιστινιακά Μέσα μεταδίδουν βίντεο που έχει γίνει viral στο διαδίκτυο.

Σε αυτό διακρίνεται Ισραηλινός στρατιώτης να κοροϊδεύει και να σπάει πράγματα σε κατάστημα στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Δείτε το βίντεο:

15:12 Συνάντηση πρωθυπουργού του Κατάρ και προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ντόχα

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι συναντήθηκε στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μουχάμαντ Σταγιέχ.

Οι δύο τους συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αλ Θάνι τόνισε ότι «το Κατάρ είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη εκεχειρίας που θα οδηγήσει σε μια συνολική κατάπαυση του πυρός και ότι οι μάχες που συνεχίστηκαν μετά την κατάπαυση του πυρός βλάπτουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και επιδεινώνουν την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το Κατάρ καταδικάζει τη βλάβη των αμάχων και ότι μια πολιτική συλλογικής τιμωρίας δεν είναι αποδεκτή σε καμία περίπτωση».

15:02 Σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Κισουφίμ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ακούγονται στο κιμπούτς Κισουφίμ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

14:53 Άνδρες από τη Γάζα που ανακρίθηκαν από τις IDF για σχέσεις με τη Χαμάς καταγγέλλουν ότι κακοποιήθηκαν

Μία ημέρα αφότου το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι συγκεντρώνει ύποπτα μέλη της Χαμάς στη Γάζα για ανάκριση, ορισμένοι Παλαιστίνιοι που αφέθηκαν ελεύθεροι λένε στο Associated Press ότι τους φέρθηκαν άσχημα, παρέχοντας τις πρώτες πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατήθηκαν.

Ο Οσάμα Ούλα τονίζει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έβγαλαν τους άνδρες από ένα κτίριο στην περιοχή Σετζάιγια της πόλης της Γάζας, διατάζοντάς τους να βγουν στο δρόμο με τα εσώρουχά τους. Ο Ούλα ισχυρίζεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έδεσαν αυτόν και άλλους, τους χτυπούσαν για αρκετές ημέρες και τους έδιναν ελάχιστο νερό για να πιουν.

Ο Άχμαντ Νιμρ Σαλμάν δείχνει τα χέρια του, σημαδεμένα και πρησμένα, προφανώς από τα tire ups και ισχυρίζεται ότι ηλικιωμένοι άνδρες με διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση αγνοήθηκαν όταν ζήτησαν από τους στρατιώτες να αφαιρέσουν τα δεσμά τους.

Ο ίδιος λέει ότι οι στρατιώτες ρωτούσαν: «’Είστε με τη Χαμάς;’ Λέγαμε ‘όχι’, και τότε μας χαστούκιζαν ή μας κλωτσούσαν».

Ο Ούλα είπε ότι ο 17χρονος γιος του, Αμτζάντ εξακολουθεί να κρατείται από τα στρατεύματα.

Η ομάδα των Παλαιστινίων απελευθερώθηκε μετά από πέντε ημέρες και τους είπαν να περπατήσουν νότια. Δέκα απελευθερωμένοι κρατούμενοι έφθασαν σε νοσοκομείο της Ντέιρ αλ-Μπαλάχ χθες, αφού έκαναν σήμα σε ένα ασθενοφόρο.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο όταν ρωτήθηκε σχετικά με την υποτιθέμενη κακοποίηση. Οι IDF έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ανακρίνουν όσους συλλαμβάνονται.

Βίντεο από τις συλλήψεις Παλαιστινίων στη Γάζα:

Η Χαμάς, σε σημερινή ανακοίνωσή της, τόνισε ότι αυτοί που συνελήφθησαν δεν ήταν μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης.

14:44 Λαβρόφ: «Οι ενέργειες της Χαμάς δεν δικαιολογούν την τιμωρία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ»

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό το Ισραήλ να χρησιμοποιεί την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ως δικαιολογία για τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Ο Λαβρόφ ζήτησε επίσης διεθνή παρακολούθηση επί τόπου στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αναφερθεί στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, μιλώντας για αποτυχία της αμερικανικής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή.

14:34 Τι ειπώθηκε στη συνομιλία Νετανιάχου – Πούτιν

Σύμφωνα με τη Haaretz, στην 50λεπτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρώτος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για ορισμένες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων στον ΟΗΕ και σε άλλα φόρουμ κατά του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου επέκρινε επίσης έντονα τη σχέση μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν ως επικίνδυνη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε χώρα που θα υποστεί τρομοκρατική επίθεση, όπως αυτή που βίωσε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δεν θα ενεργήσει με λιγότερη δύναμη από το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου εξέφρασε την εκτίμησή του για τη ρωσική προσπάθεια απελευθέρωσης ενός Ισραηλινού πολίτη με ρωσική υπηκοότητα και δήλωσε ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, πολιτικά και στρατιωτικά, για να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφθεί και να παράσχει φάρμακα στους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

14:25 Μοσάντ: Βοηθήσαμε στη σύλληψη ενός ιρανικού πυρήνα που σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στην Κύπρο

Η ισραηλινή Μοσάντ επιβεβαίωσε ότι συνεργάστηκε με τις κυπριακές αρχές για τη σύλληψη δύο Ιρανών στην Κύπρο που φέρονται να σχεδίαζαν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

«Χάρη στην αντιτρομοκρατική δράση και τη σύλληψη του πυρήνα από τις υπηρεσίες ασφαλείας στην Κύπρο, λήφθηκαν πολλές πληροφορίες που οδήγησαν στην αποκάλυψη των απειλών, των μεθόδων δράσης, των στόχων των επιθέσεων και των ιρανικών σχεδιασμών για τη δολοφονία αθώων ανθρώπων στην Κύπρο και σε άλλους χώρους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μοσάντ.

14:20 Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για προμήθεια πυρομαχικών και το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για την παροχή στο Ισραήλ «σημαντικών πυρομαχικών» για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για τη στρατιωτική βοήθεια και το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός.

Ο Νετανιάχου δεν διευκρίνισε σε ποιες παραδόσεις όπλων αναφερόταν.

14:11 «Οι ΗΠΑ έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους» μετά το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους στην παγκόσμια τάξη μετά την άσκηση βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Al Jazeera ο Γουάντα Χανφάρ, πρόεδρος του Al Sharq Forum.

Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να έχουν την ηγεμονία «χάρη στους μηχανισμούς τους, τον τεράστιο στρατό και το οικονομικό μέγεθος, αλλά έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους να εκπροσωπούν τη διεθνή συναίνεση», δήλωσε ο Χανφάρ, πρώην γενικός διευθυντής του Al Jazeera Media Network, στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα.

Όμως, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ στη διακοπή των μαχών στη Γάζα, «η σημερινή κατάσταση δεν πρόκειται να κάνει τους Παλαιστίνιους λιγότερο αποφασισμένους να αποκτήσουν τα δικαιώματά τους», πρόσθεσε.

14:02 Συγκλονιστικό βίντεο: Μικρή Παλαιστίνια με εγκεφαλική παράλυση σώθηκε κάτω από τα ερείπια

Κορίτσι με εγκεφαλική παράλυση ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια χθες το βράδυ μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι της οικογένειάς του στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στη Γάζα.

Δείτε το βίντεο από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa:

13:53 Ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας: «Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε τη Χεζμπολάχ στα σύνορά μας»

Ο Τζάχι Χανέγκμπι, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στο Ισραήλ δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε τη Χεζμπολάχ στα σύνορά μας».

«Αν η Χεζμπολάχ συμφωνήσει να αλλάξει διπλωματικά, αυτό είναι καλό, αν όχι – θα πρέπει να δράσουμε», δήλωσε ο Χανέγκμπι.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση στο βορρά θα είναι διαφορετική», τόνισε.

13:44 Με τον Πούτιν συνομίλησε ο Νετανιάχου

Σύμφωνα με το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε για περίπου 50 λεπτά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το ynet, o Νετανιάχου βγήκε από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συνομιλήσει με τον Πούτιν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

13:35 Στρατιώτες των IDF τραυματίστηκαν μετά από επίθεση της Χεζμπολάχ με drone

Οι IDF, σε ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν μέτρια και άλλοι ελαφρά από θραύσματα και εισπνοή καπνού μετά από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ σε βάση στη Δυτική Γαλιλαία.

Δύο από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο καταρρίφθηκαν από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, αναφέρουν οι IDF.

Στη συνέχεια, οι IDF πραγματοποίησαν επιθέσεις σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

13:26 Περίπου 600 τραυματίες έχουν απομακρυνθεί με ελικόπτερα από το ξεκίνημα του πολέμου στη Γάζα, λένε οι IDF

Σύμφωνα με τις IDF, περίπου 600 τραυματίες έχουν απομακρυνθεί με ελικόπτερα από το ξεκίνημα του πολέμου στη Γάζα, σε 300 επιχειρήσεις.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση και βίντεο:

13:19 Σειρήνες ακούγονται και πάλι στις κοινότητες κοντά στη Γάζα

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται και πάλι στις κοινότητες κοντά στη Γάζα.

13:10 Οι IDF δημιούργησαν σάιτ που ενημερώνει για τις στρατιωτικές απώλειες

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εγκαινίασαν μια νέα ιστοσελίδα όπου ενημερώνεται ο αριθμός των πεσόντων και τραυματιών στρατιωτών κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με ανάλυση της κατάστασής τους, αν και προς το παρόν μόνο στα εβραϊκά, όπως σημειώνουν οι Times of Israel.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι IDF λένε ότι 425 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, κυρίως κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Άλλοι 1.593 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί: 255 σοβαρά, 446 μέτρια και 892 ελαφρά.

Δείτε τη σελίδα εδώ.

Το νέο σάιτ των IDF για τις στρατιωτικές απώλειες στον πόλεμο στη Γάζα.

13:03 Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στην Άγκυρα

Διαδήλωση για να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, πραγματοποίησαν εκατοντάδες πολίτες στην Άγκυρα.

12:54 Πρώην όμηρος της Χαμάς: «Μου πήραν το μηχάνημα οξυγόνου»

Πώς περιέγραψε τις ημέρες ομηρίας της από τη Χαμάς, η Μπαργκαλίτ Μόζες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:45 Παλαιστίνιος πρωθυπουργός: Η Παλαιστινιακή Αρχή «δεν έφυγε ποτέ από τη Γάζα»

Όταν ο Μοχάμαντ Σταγέχ ρωτήθηκε αν η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) θα ήταν πρόθυμη να αναλάβει τη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός είπε ότι η ΠΑ «δεν έφυγε ποτέ από τη Γάζα».

«Δεν είμαστε ο Ερυθρός Σταυρός. Αυτοί είναι δικοί μας άνθρωποι, αυτή είναι η γη μας», δήλωσε ο Σταγέχ στο Al Jazeera στο Φόρουμ της Ντόχα.

«Τα τελευταία 17 χρόνια και ακόμη και πριν από αυτό για 30 χρόνια, η ΠΑ παρέχει κάθε βοήθεια στη Γάζα. Εμείς είμαστε αυτοί που φροντίσαμε για το νερό, τον ηλεκτρισμό, την αποχέτευση, την εκπαίδευση και την υγεία», τόνισε.

Στο παρελθόν έχει προταθεί από τις ΗΠΑ ότι σε ένα σενάριο όπου το Ισραήλ θα καταφέρει να εξοντώσει τη Χαμάς, η ΠΑ θα πρέπει να αναλάβει τον πολιορκημένο θύλακα.

«Θέλουμε μια κατάσταση στην οποία οι Παλαιστίνιοι θα είναι ενωμένοι. Η Χαμάς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παλαιστινιακού πολιτικού μωσαϊκού», σημείωσε.

«Νομίζω ότι είναι καιρός η Χαμάς να καλέσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και να του πει ότι είμαστε όλοι ενωμένοι πίσω σου, ότι είσαι η νόμιμη αρχή του παλαιστινιακού λαού και ότι είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε», σημείωσε.

12:35 Δύο Ιρανοί ανακρίνονται – Θεωρούνται ύποπτοι για σχέδια επιθέσεων κατά Ισραηλινών στην Κύπρο

Δύο Ιρανοί συνελήφθησαν στην Κύπρο για ανάκριση. Θεωρούνται ύποπτοι για σχέδια επιθέσεων κατά Ισραηλινών στο νησί, σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου.

Τα δύο άτομα πιστεύεται ότι βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της συλλογής πληροφοριών για πιθανούς ισραηλινούς στόχους, σημειώνει η εφημερίδα χωρίς να αναφέρει τις πηγές της.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι οι Ιρανοί ήταν πολιτικοί πρόσφυγες σε επαφή με πρόσωπο που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν.

Ανώτερος Κύπριος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενος την πολιτική σε θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δύο Ιρανοί συνελήφθησαν στην Κύπρο για ανάκριση.

12:30 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: Τα δικαιώματα των Παλαιστινίων καταπατούνται εδώ και 75 χρόνια

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ-Μαλίκι σημειώνει ότι τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ( σήμερα είναι η 75η επέτειός της), δεν έχουν ποτέ επεκταθεί στους Παλαιστίνιους.

«Τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού παραβιάζονται εδώ και 75 χρόνια, με κυριότερο από αυτά το δικαίωμα στη ζωή», ανέφερε ανάρτηση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών, που αποδίδεται στον ΥΠΕΞ Ριγιάντ αλ-Μαλίκι, στο X.

Η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948, ορίζει τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή και την ελεύθερη κυκλοφορία, όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από «εθνικότητα, τόπο διαμονής, φύλο, εθνική ή εθνοτική καταγωγή, χρώμα, θρησκεία, γλώσσα ή οποιοδήποτε άλλο καθεστώς».

12:21 Σειρήνες ακούγονται στις κοινότητες κοντά στη Γάζα μετά από 20ωρη ανάπαυλα

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στις κοινότητες κοντά στη Γάζα.

Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στη Γιαντ Μόντερχαϊ και στη Νετίβ Χα’ασάρα, δύο κοινότητες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα.

Σειρήνες είχαν να ακουστούν για περίπου 20 ώρες στην περιοχή.