Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Пακιστάν: Σχετικά με τον πρόσφατο εμπρησμό χριστιανικών σπιτιών και ναών στην πόλη Τζαρανβάλα6000 άτομα κατεδάφισαν, έκαψαν 200 χριστιανικά σπίτια και 21 εκκλησίες και  κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό αντιγράφων της Αγίας Γραφής
Νωρίς το πρωί στις 16 Αυγούστου 2023 στην πόλη Τζαρανβάλα, γύρω από την Φαϊσαλαμπάντ της επαρχίας Παντζάμπ στο ανατολικό Πακιστάν ξέσπασε μαζική αναταραχή και ανεξέλεγκτη βία εναντίον αθώων χριστιανών, αφού κάποιοι μουσουλμάνοι της περιοχής κατηγόρησαν δύο χριστιανούς, τον Ρατζού Αμίρ Μασίχ και τον αδερφό του, για βλασφημία. 

Αυτοί υποτίθεται ότι έσκισαν σελίδες από αντίγραφο του Κορανίου, τις έριξαν στο έδαφος και έγραψαν προσβλητικά λόγια για τον προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ σε άλλες σελίδες του βιβλίου. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να χρησιμοποίησαν κόκκινο μελάνι και πέταξαν τις σελίδες στο δρόμο, κοντά σε κινηματογράφο.

 Επίσης στη σελίδα του Κορανίου, ο Ρατζού Μασίχ και ο αδερφός του φέρονται να δημοσίευσαν φωτογραφίες τους μαζί με τα πλήρη προσωπικά τους δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και των διευθύνσεων κατοικίας τους. Αυτές οι πληροφορίες επέτρεψαν στις Υπηρεσίες επιβολής νόμου να τους συλλάβει αμέσως.


Το εξοργισμένο πλήθος άρχισε να μαίνεται, βεβηλώνοντας και καίγοντας εκκλησίες, λεηλατώντας και πυρπολώντας σπίτια χριστιανών

Μετά τη βεβήλωση του Κορανίου, ένα εξοργισμένο πλήθος, οπλισμένο με γκλομπ, σιδερένιες ράβδους και μπουκάλια με εύκλεκτο υγρό άρχισε να μαίνεται στην πόλη Τζαρανβάλα και τα περίχωρά της, βεβηλώνοντας και καίγοντας εκκλησίες, λεηλατώντας και πυρπολώντας σπίτια χριστιανών.

Σύμφωνα με κάποια ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κύρια πακιστανικά μέσα ενημέρωσης και δικές μας πηγές πληροφοριών, η επίθεση που πραγματοποιήθηκε από εξτρεμιστές και τζιχαντιστές που αριθμούν τα 6000 άτομα, οδήγησε σε κατάρρευση 200 χριστιανικών σπιτιών, 21 εκκλησιών και στην καταστροφή μεγάλου αριθμού αντιγράφων της Αγίας Γραφής. Αξιοσημείωτο είναι ότι το εξαγριωμένο πλήθος που διέπραξε αυτή την, κατά πάσα πιθανότητα, σκόπιμη πράξη βίας, ήταν έφηβοι στην πλειονότητά τους. Ευτυχώς, μπόρεσαν να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες, επειδή όλοι οι χριστιανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και άρχισαν να αναζητούν καταφύγιο σε άλλα μέρη. Πολλοί χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων και των Ορθόδοξων ενοριτών μας, κρύφτηκαν με τις οικογένειές τους στα χωράφια έξω από την πόλη.


Αφού άκουσα αυτά τα σπαρακτικά νέα, με την ευλογία του κυβερνώντος επισκόπου μας, Μητροπολίτη Νικολάου (Ολχόφσκι), του Πρωθιερέα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Διασποράς, εγώ και οι συνεργάτες της ενορίας μας μεταβήκαμε στον τόπο. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να παρηγορήσουμε τους χριστιανούς που επλήγησαν από την επίθεση. Μερικές γυναίκες θρηνούσαν για τη χαμένη περιουσία τους και τα καμένα σπίτια τους, όταν έφτασα στο στρατόπεδο των χριστιανών. Μια ομάδα γυναικόπαιδων έτρεξε κοντά μου, ικετεύοντας για βοήθεια, θρηνώντας και φωνάζοντας: «Πάτερ, σώσε μας!»

Τρεις Ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες κάηκαν ολοσχερώς και δύο διαμερίσματα-επιτελεία του Στρατού διάσωσης καταστράφηκαν. Οι ζημιές κυρίως προκλήθηκαν σε διάφορους προτεσταντικούς ναούς και κτήρια. Η ορθόδοξη κοινότητα αγίου Ιωάννη της Σανγκάης βρίσκεται μόλις 16 χιλιόμετρα κατά μήκος του δρόμου «Φαϊσαλαμπάντ – Τζαρανβάλα», γι’ αυτό οι δικοί μας φοβούνται επίσης για επιθέσεις. Έχουν πολλούς συγγενείς ανάμεσα στους πληγέντες Καθολικούς και Προτεστάντες, τους οποίους στέγασαν τώρα στο σπίτι τους.

Ήταν εξαιρετικά λυπηρό για μένα να δω και να ακούσω όλα αυτά. Προσπαθούσα να παρηγορήσω αυτούς τους ανθρώπους για τα βάσανά τους και να απαλύνω τον πόνο τους. Αν και ήταν δύσκολο, κατάφερα ως πνευματικός πατέρας τους να συγκρατήσω τα συναισθήματά μου και να τους δώσω κουράγιο με ένα απόσπασμα από την Αγία Γραφή:

«Επομένως δε χάνουμε το κουράγιο μας. Αλλά αν ο άνθρωπος εξωτερικά σιγοκαίει, τότε εσωτερικά ανανεώνεται μέρα με τη μέρα. Διότι ο σύντομος ελαφρύς πόνος μας, παράγει αιώνια δόξα σε ανυπολόγιστη αφθονία» (2 Κορ 4,16 – 17).

Πολλοί χριστιανοί κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Τζαρανβάλα μας έλεγαν ότι οι μουσουλμάνοι γείτονές τους στην πόλη, τους παρείχαν καταφύγιο και δημοσίευσαν στίχους από το Κοράνι στις πόρτες τους, για να τους προστατέψουν από το επιθετικό πλήθος. Αυτή είναι μια θαυμάσια χειρονομία των ευσεβών και καλών μουσουλμάνων του Πακιστάν. Από τις 17 Αυγούστου, 126 ισλαμιστές συνελήφθησαν από την πακιστανική αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις.


Η Κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου του Πακιστάν ισχυρίζονται ότι αυτό το περιστατικό σχεδιάστηκε από εχθρούς του κράτους για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο Πακιστάν. Για εφτά μέρες, στην Τζαρανβάλα τέθηκε σε ισχύ το άρθρο 144, απαγορεύοντας πομπές, δημόσιες συναντήσεις και συγκεντρώσεις.


Ο νόμος συχνά χρησιμοποιείται εναντίον των χριστιανών, για να πάρουν στην κατοχή τους τις περιουσίες τους

Το Πακιστάν είναι εδώ και καιρό γνωστό για τη μισαλλοδοξία του και οι περίφημοι νόμοι περί βλασφημίας χρησιμοποιούνται συχνά για να τιμωρήσουν τις θρησκευτικές μειονότητες, ιδιαίτερα τους χριστιανούς, με σκοπό να ανταποδώσουν μια προσωπική εκδίκηση. Όπως δήλωσε ένας καθολικός ιερέας σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το Associated Press, ο νόμος συχνά χρησιμοποιείται εναντίον των χριστιανών, για να πάρουν στην κατοχή τους τις περιουσίες τους. Στο παρελθόν, οι κατηγορίες για βλασφημία στο Πακιστάν οδήγησαν σε μαζική βία κατά των κατηγορουμένων και των χριστιανικών γειτονιών. Οι νόμοι περί βλασφημίας συχνά προκαλούν ταραχές που οδηγούν σε βία, λιντσάρισμα και δολοφονία αθώων ανθρώπων. Στο παρελθόν υπήρχαν πολλά περιστατικά βίαιων επιθέσεων σε ειρηνικές θρησκευτικές μειονότητες στο Πακιστάν. Παρακάτω παραθέτουμε μερικά παραδείγματα:Μαζική απέλαση χριστιανών κοντά στην πόλη Χανεβάλ της επαρχίας Παντζάμπ: 5 Φεβρουαρίου 1997, δύο χριστιανικά χωριά -το Σάντι Ναγάρ και η Τίμπα, που βρίσκονται 12 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Χανεβάλ, λεηλατήθηκαν και κάηκαν από ένα πλήθος 20.000 ισλαμιστών και 500 αστυνομικών που ενήργησαν μαζί, σαν απάντηση σε μια αναφορά για τη βεβήλωση του Κορανίου. Η αστυνομία εκκένωσε τη χριστιανική κοινότητα των 15.000 μελών πριν βοηθήσει τους επιδρομείς να ανατινάξουν τα σπίτια, τις περιουσίες και τους ναούς τους με εκρηκτικά.
Η τραγωδία στην πόλη Γκοτζρά της επαρχίας ντζάμπ και η αδυναμία των φιλήσυχων χριστιανών στο Πακιστάν: Την 1η Αυγούστου 2009, ένα πλήθος μουσουλμάνων επιτέθηκε σε χριστιανούς που ζούσαν στην πόλη Γκότζρα και έκαψε ζωντανούς 8 αθώους χριστιανούς. Ένα οργισμένο πλήθος πυρπόλησε περισσότερα από 100 σπίτια και μια εκκλησία.
Εμπρησμός της χριστιανικής συνοικίας, γνωστής ως «αποικία του Ιωσήφ», στην περιοχή Μπαντάμι-Μπαγκ της Λαχόρης: Στις 9 Μαρτίου 2013 ο εμπρησμός της χριστιανικής συνοικίας γνωστής ως «αποικία του Ιωσήφ» στην περιοχή Μπαντάμι-Μπαγκ της Λαχόρης υπήρξε μια άλλη ιστορία θρησκευτικού φανατισμού και βίας κατά της καταπιεσμένης χριστιανικής μειονότητας στο Πακιστάν. Περισσότερα από 200 σπίτια χριστιανών κατοίκων πυρπολήθηκαν, δύο εκκλησίες και δεκάδες Βίβλοι βεβηλώθηκαν σαν αποτέλεσμα μιας επίθεσης από πλήθος εξτρεμιστών που αριθμούσαν περίπου 3.000 άτομα.

Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες, οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η μουσουλμανική διανόηση του Πακιστάν απαιτούν να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για την Τραγωδία στην Τζαρανβάλα, την πυρπόληση εκκλησιών και τη βεβήλωση ιερών βιβλίων, το συντομότερο δυνατόν. Απαιτούν να τιμωρηθούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας.


Η Κυβέρνηση του Πακιστάν πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των θρησκευτικών μειονοτήτων και να καταπολεμήσει αποφασιστικά τις εξτρεμιστικές ομάδες που καταχρώνται τους νόμους περί βλασφημίας για να διώξουν τις θρησκευτικές μειονότητες, ειδικά τους χριστιανούς, με σκοπό μια προσωπική εκδίκηση.

Οι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν απαιτήσει εδώ και καιρό την κατάργηση αυτών των νόμων, αλλά οι πολιτικοί είναι συχνά αδύναμοι και το κράτος υποστηρίζει άμεσα ή έμμεσα εκείνες τις ομάδες που προωθούν τη μισαλλοδοξία και τη βία στη χώρα και επομένως σε αυτό το στάδιο είναι απίθανο να επιτευχθεί εύκολα η κατάργηση αυτών των νόμων. Ωστόσο, το κράτος πρέπει πραγματικά να αναθεωρήσει τους νόμους για βλασφημία, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πολλών αθώων ανθρώπων.

Παρακαλώ, ενδυναμώστε μας με τις ιερές προσευχές σας! Επίσης, σας ζητάμε ταπεινά να κάνετε δωρεές για τις ανάγκες των πληγέντων χριστιανών της Τζαρανβάλα μέσω του Ιδρύματος βοήθειας ΡΟΕΔ (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Διασποράς).


Ιερέας Ιωσήφ Φαρούκ
Μετάφραση: Aργυρώ Γιαβροπούλου

Pravoslavie.ru

9/14/2023