Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Οδεύουμε προς την νομιμότητα της παρακολόυθησης των πολιτών

 
Ακόμη και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους θα ενημερώνονται οι πολίτες στην περίπτωση που κάποιος μπει στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας τους χωρίς να το γνωρίζουν.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θεσμοθετείται με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο ψηφίζεται μέσα στην εβδομάδα, θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά δεδομένα των ασφαλισμένων όπως θεραπείες, φάρμακα, νοσηλείες, εξετάσεις κλπ.

Πρόσβαση θα έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς με ειδικούς κωδικούς που θα παραλάβουν με τη δημιουργία του φακέλου, ενώ και οι θεράποντες ιατροί τους θα μπορούν να βλέπουν το ιατρικό τους ιστορικό με τη χρήση των κωδικών της συνταγογράφησης.

Ωστόσο προκειμένου να προστατευθούν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στο πλαίσιο και της εφαρμογής του νέου Κανονισμού που ισχύει σε όλη την Ευρώπη γνωστός και ως GDPR, όποιος γιατρός ή άλλο πρόσωπο μπει στον φάκελο του ασθενούς, ο πολίτης θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο με μήνυμα στο κινητό του ή με email εάν το έχει δηλώσει

Μάλιστα επειδή ακριβώς η ανησυχία των πολιτών εστιάζεται εάν ασφαλιστικές εταιρείες μέσω των γιατρών που διαθέτουν, θα μπορούν να λαμβάνουν τα ιατρικά αρχεία των ασφαλισμένων, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας είναι κάθετοι: ουδείς θα μπορεί να δει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ηλεκτρονικού φακέλου. Δείτε ΕΔΩ τι απάντησαν οι εργαζόμενοι στην ΗΔΙΚΑ για τη φημολογία ότι μία ιδιωτική εταιρεία θα χειρίζεται τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών: “Εργαζόμενοι ΗΔΙΚΑ: Δεν είμαστε ιδιωτική εταιρεία! Τι λένε για τα προσωπικά δεδομένα του Ατομικού Φακέλου Υγείας”

Γι αυτό άλλωστε και θα ενημερώνεται άμεσα ο ασφαλισμένος με μήνυμα, ώστε να μπορεί να καταγγείλει το γεγονός είτε στο υπουργείο Υγείας στο ειδικό τμήμα για την εφαρμογή του Κανονισμού Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων είτε ακόμη και στη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα στην περίπτωση που μία ασφαλιστική εταιρεία επιθυμεί να ενημερωθεί για το ιατρικό ιστορικό ενός πολίτη στη βάση έννομου συμφέροντος που επιτρέπει ο νόμος, θα πρέπει το αίτημα να εγκρίνεται από τον υπεύθυνο προστασίας του υπουργείου Υγείας (DPO) ο οποίος και θα εξετάζει κάθε φορά την υπόθεση.

Πάντως στις περιπτώσεις που ασφαλιστικές εταιρείες θα αξιοποιούν κωδικούς από τους δικούς τους γιατρούς και θα διαπιστώνεται αυτό στην πράξη, θα ενεργοποιούνται άμεσα οι μηχανισμοί ελέγχου του υπουργείου Υγείας αλλά και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ).

Ήδη φαίνεται πως στους πρώτους 200.000 ηλεκτρονικούς φακέλους που δημιουργήθηκαν πιλοτικά, άρχισαν και οι πρώτες καταγγελίες καθώς πολίτες διαμαρτύρονται ότι κάποιοι γιατροί γράφουν φάρμακα στον φάκελο τους χωρίς να έχουν ενημερωθεί.

Αξιοσημείωτο είναι πως και να θέλει ένας πολίτης να δώσει πρόσβαση για παράδειγμα σε μία ασφαλιστική εταιρεία, το ίδιο το σύστημα αλλά και ο νόμος το απαγορεύουν.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.Διαβάστε περισσότερα στο : https://www.healthreport.gr/%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%8C-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%8C-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%8E/