Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Ενεργοποίησαν την συνδιαχείριση του Αιγαίου και δεν μας το είπαν;



«Οι Τούρκοι αλιείς δεν σέβονται τους νόμους, το κράτος δεν βοηθά να υπερασπιστούμε τα σύνορα»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όπως λέει, είναι «οι Τούρκοι αλιείς».

«Η Ελλάδα έχει περίπου 300 μηχανότρατες και οι Τούρκοι αλιείς στο Αιγαίο είναι πάνω από 3.500. Επιπλέον, οι Τούρκοι ψαρεύουν με δικούς τους τρόπους, δεν σέβονται τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπαίνουν στα ελληνικά νερά. Μας προβληματίζει η όλη κατάσταση και μας πιέζει προς τα δυτικά γιατί τα πέλαγα αυτοί τα εκμεταλλεύονται περισσότερο οι Τούρκοι. Δεν έχουμε ανταπόκριση και βοήθεια από το ελληνικό κράτος ώστε να υπερασπιστούμε τα ελληνικά σύνορα στη θάλασσα κι έτσι το πρόβλημα όσο πάει και μεγαλώνει» εξήγησε ο κ. Τσακμάκας.

Μεσούσης της απαγορευτικής περιόδου και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου, οι μηχανότρατες έχουν δικαίωμα να βγουν να ψαρέψουν σε πολύ συγκεκριμένες συντεταγμένες. Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των επαγγελματιών αλιέων δεν εκμεταλλεύεται το χρονικό αυτό «παράθυρο».

«Μπορούμε να βγούμε από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά, δηλαδή σε μια περιοχή που διεκδικείται από τους Τούρκους ψαράδες και το τουρκικό κράτος» δηλώνει ο κ. Τσακμάκας προσθέτοντας ότι «δημιουργούνται αρκετά προβλήματα από τις συμπεριφορά των Τούρκων συναδέλφων ή ακόμα και από τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας».

Πολλές φορές, όπως μας εξιστορεί ο ίδιος αλλά και άλλοι καπετάνιοι μηχανοτρατών, έχουν έρθει τετ α τετ με τουρκικά αλιευτικά ή άλλα τουρκικά σκάφη και μάλιστα αρκετές φορές δημιουργήθηκε ένταση.

«Φέτος και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτιο, είχα επεισόδιο με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ: Πήγε δύο φορές να με βυθίσει και πέρασε 30 μέτρα από μπροστά μου. Προσπάθησα να μείνω ψύχραιμος. Το Λιμενικό ήταν δίπλα μου (σ.σ. ένα σκάφος του Λιμενικού) και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί γιατί δεν είχε εντολές. Έβλεπε το δίκιο μου, κατέγραψε το συμβάν και είπε ότι θα το δώσει στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό τι να το κάνουμε όταν κινδυνεύει η ζωή μας; Ήρθε καταπάνω μου και τελευταία στιγμή έστριψε το τιμόνι του, πέρασε παράνομα από το κόκκινα φώτα μου (σ.σ. αριστερή πλευρά σκάφους) και πέρασε 30 μέτρα από μπροστά μου. Είναι ένα πλοίο γύρω στα 120 μέτρα και το δικό μου το σκάφος είναι 30 μέτρα . Είναι εύκολα αντιληπτό σε περίπτωση σύγκρουσης τι θα γινόταν» περιέγραψε ο κ. Τσακμάκας.


https://sputniknews.gr/20210626/o-megalyteros-alieytikos-stolos-tis-elladas-kai-to-provlima-me-toys-toyrkoys-thelan-na-me-vythisoyn-14320553.html