Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε εμπάργκο σε όλα τα τουρκικά προϊόντα


Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι επιβάλλει εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα, μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».
 Η εφαρμογή του ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου και αποτελεί ισχυρό πλήγμα στην τουρκική οικονομία.
Όπως αναφέρει το tribune.gr οι τουρκικές εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 3,3 δισ. δολάρια ετησίως.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι επιβάλλει εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα, μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Η εφαρμογή του ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου και αποτελεί ισχυρό πλήγμα στην τουρκική οικονομία.

Όπως αναφέρει το tribune.gr οι τουρκικές εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 3,3 δισ. δολάρια ετησίως.

Είναι η πρώτη φορά που απαγορεύονται τα τουρκικά προϊόντα στη Σαουδική Αραβία στα 30 χρόνια εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η Τουρκία εξήγαγε στο αραβικό βασίλειο φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα, έπιπλα, εξοπλισμό ξενοδοχείων.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ψυχροπολεμικές.

Το καθεστώς Ερντογάν έχει εξαπολύσει χυδαίες επιθέσεις στο πρόσωπο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ και τον έχει κατηγορήσει ανοιχτά ότι εκείνος διέταξε τον φόνο του ισλαμιστική δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Σαουδική Αραβία ήταν η 15η χώρα σε εξαγωγές για την Τουρκία.

Σύμφωνα με την «Τζουμχουριέτ», τα νερά ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ταραγμένα, λόγω της πολιτικής της Τουρκίας στον Κόλπο, των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και ακολούθως με την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η ένταση στην πολιτική διατάραξε και τις οικονομικές σχέσεις και στην πραγματικότητα επί δύο χρόνια εφαρμοζόταν ένα σιωπηλό εμπάργκο.

Για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία αύξησε τον ΦΠΑ στα τουρκικά προϊόντα από 5% σε 15%, ενώ τούρκικης προέλευσης προϊόντα, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά αντιμετωπίζονταν με αρνητικό τρόπο στα τελωνεία, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων.