Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Έρχονται αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια: Κίνδυνος «έκρηξης» – Γεωπολιτικά ινστιτούτα εμπλέκουν και την Ελλάδα

 
Ετοιμάζουν κάποιοι στη Δύση μια πολύ μεγάλη «φωτιά» για τα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας της εθνοτικές διαφορές που «σιγοκαίνε» από την δεκαετία του 1990, με σκοπό να υλοποιήσουν τα δικά τους γεωπολιτικά και οικονομικά σχέδια.
Σήμερα έγινε γνωστό πως το έμβλημα του τακτικού στρατού του Κοσόβου, το οποίο θυμίζει ξεκάθαρα ΗΠΑ, μιας και το μόνο που έγινε ήταν να αφαιρεθεί το λογότυπο στην αγγλική γλώσσα και να προστεθούν τα έξι αστέρια που σημαίνουν τις 6 χώρες που θα συμπληρώσουν την Μεγάλη Αλβανία, συμπεριλαμβανομένης πιθανόν και της Ελλάδος.
Το έμβλημα των Κοσοβάρων είναι όμοιο με αυτό της εταιρείας παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών «American Premier Security», γεγονός που προκάλεσε οργή ακόμα και σε Αλβανούς.
ΠΡΟΣ ΑΛΑΓΕΣ ΣΥΝΟΡΩΝ;
Αλλαγές συνόρων όμως και δημιουργία «μεγάλων κρατών» στα Βαλκάνια δεν θα είναι δυνατές χωρίς αιματηρούς και καταστροφικούς πολέμους, αναφέρουν αμυντικοί αναλυτές στο Σεράγεβο, οι οποίοι εμπλέκουν ΠΓΔΜ και Ελλάδα στο όλο αυτό σχέδιο .
Μιλούν επίσης για συγκρίσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και της σερβικής Δημοκρατίας Σέρπσκα στην Βοσνία.
Οι σερβικές αρχές αντέδρασαν έντονα στη δήλωση του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj, η οποία ανέφερε ότι «τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας έχουν καταργηθεί σύμφωνα με την συνθήκη του Σένγκεν».
Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν, δήλωσε ότι αυτό είναι μια προσπάθεια για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια και όχι μόνο από τη Σερβία».
Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπράναβιτς κατηγόρησε τις αλβανικές αρχές στην Πρίστινα ότι «ετοιμάζονται να πυροδοτήσουν ένταση και να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση σε ολόκληρα τα Βαλκάνια».
Η ίδια σύγκρινε το Κοσσυφοπέδιο με την σερβική Δημοκρατία Σέρπσκα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
«Είναι σαφές ότι τώρα συζητούνται αλλαγές στα σύνορα και πώς αυτό είναι δυνατό μόνο για ορισμένους, όχι για τη Δημοκρατία Σέρπσκα, αλλά πλανώνται», δήλωσε η Μπράνοβιτς.
Αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις αντέδρασαν οι Βοσνιακές αρχές του Σεράγεβο.
Το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ζέλικο Κοσίσιτς, δήλωσε ότι «τα σύνορα της χώρας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας».
«Γιατί πιστεύει κανείς ότι η πολιτική της δεκαετίας του ’90 μπορεί τώρα να αποφέρει περισσότερα αποτελέσματα;
Αντί να έχουμε επιστροφή στη συνεργασία, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη σταθεροποίηση της περιοχής, κινούμαστε σε πλάνα αποσταθεροποίησης», δήλωσε ο Κροάτης μέλος της προεδρίας της Βοσνίας Ζέλικο Κόμσιτς.
Ενώ το έτερο μέλος, ο Sefik Džaferović, ισχυρίζεται ότι οι προσπάθειες παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας ή ενδεχόμενες αλλαγές συνόρων, «θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, διότι θα τερματίσουν την συμφωνία του Ντέιτον , διαλύοντας τις εσωτερικές εθνοτικές δομές της Βοσνίας με μεγάλες συνέπειες» , τόνισε ο ίδιος.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ;
Η αντιπρόεδρος ΜΚΟ «Πρωτοβουλία για την Σερβία» , Αλεξάνταρ Ποπόφ, σε δήλωσή του στην Deutsche Welle, υπενθυμίζει τις δηλώσεις έμπειρων Βρετανών διπλωματών, που είπαν ότι η δημιουργία μιας «μεγάλης», Αλβανίας, Σερβίας ή Κροατίας, θα πραγματοποιηθεί μόνο με σενάρια που εμπεριέχουν νέους αιματηρούς πολέμους.
ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ – ΣΕΡΒΙΑΣ
«Μιλάμε για τις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου και νομίζω ότι εδώ οι Αμερικανοί είναι που έδωσαν την ιδέα της αλλαγής των συνόρων.
Αν αυτή η ιδέα γίνει πραγματικότητα, τότε ολόκληρη η περιοχή θα έχει σοβαρά προβλήματα, γιατί η ιστορία δεν θα τελειώσει εκεί.
Η Σερβία θα προσαρτήσει σχεδόν αμέσως την σερβική Δημοκρατία της Σέρπσκα στην Βοσνία, ενώ η «Χερσέβα-Βόσνια» (μέρος της Ερζεγοβίνης που κατοικείται από κροατική πλειοψηφία) θα ενταχθεί στην Κροατία.
Από την Βοσνία που γνωρίζουμε σήμερα, δεν θα υπάρχει τίποτα. Τέτοιες εδαφικές αλλαγές δεν πραγματοποιούνται ποτέ χωρίς πόλεμο. Τέτοιες ιδέες πραγματοποιούνται σε μια ειρηνική διάσκεψη μετά από αιματηρούς πολέμους», δηλώνει ο Popov.
Η βίαιη διαδικασία αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, και έληξε με τις Συμφωνίες του Ντέιτον και τη δημιουργία της Βοσνίας.
«Η συνέχιση αυτής της διαδικασίας μπορεί να γίνει μόνο με πόλεμο, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκρούσεις σήμερα θα καταλαμβάνουν ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο, συμπεριλαμβανομένου του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.
Πρόκειται για βαλκανικά πολεμικά παιχνίδια χωρίς όρια. Οι πόλεμοι της δεκαετίας του 1990 ολοκληρώθηκαν στα σύνορα των πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών.
Τυχόν νέες συγκρούσεις για την αλλαγή ή την κατάργηση των σημερινών συνόρων , με στόχο τη δημιουργία μεγάλων κρατών στα Βαλκάνια, θα πυροδοτήσουν μια πυρκαγιά που θα καταλάβει ακόμα μεγαλύτερο χώρο», λέει ο Popov.
Η ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΕΕ
Ο Popov πιστεύει ότι πέρα από την γηραιά ήπειρο υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες θέλουν επίσης να επηρεάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
«Ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ έχει κάνει πολλά βήματα που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της ΕΕ, την ώρα που η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από «συγκλονισμένη» από ποτέ, γιατί στο εσωτερικό της υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις. Φοβάμαι ότι αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ», καταλήγει ο Αλέξανδρος Πόποφ.