Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Εισαγγελικό ενδιαφέρον για την δικογραφία της υπόθεσης Τσαλικίδη

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του Κώστα Τσαλικίδη, πρώην στελέχους της εταιρείας Vodafone, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005, λίγους μήνες προτού ξεσπάσει το «σκάνδαλο των υποκλοπών».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας, έχει ζητήσει τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αρχειοθετούμενη δύο φορές από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να τη μελετήσει.  Αναμένεται δε, να δώσει παραγγελία έτσι ώστε να ανοίξει και πάλι ο φάκελος Τσαλικίδη, για να αποσαφηνιστούν 12 χρόνια μετά, τα αίτια θανάτου του.
 
Αφορμή για την εξέλιξη αυτή, στάθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη, ύψους 54.000 ευρώ (μαζί με τα δικαστικά έξοδα), στην οικογένεια του Κ. Τσαλικίδη, κρίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεν διενήργησαν επαρκή έρευνα για το θάνατο του.

Οι γονείς του Κώστα Τσαλικίδη, Παναγιώτης και Γεωργία Τσαλικίδη και ο αδελφός του Γεώργιοςδεν αποδέχθηκαν ποτέ τα συμπεράσματα της έρευνας για αυτοκτονία,  υποστηρίζοντας ότι ο θάνατός του ήταν συνδεδεμένος με την ιστορία των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Η οικογένεια Τσαλικίδη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2014.