Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Συνεχίζει τα παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο η Αγκυρα

Σε τουρκικό κλοιό βρίσκονται Λήμνος, Λέσβος και Κύπρος!
Η Αγκυρα εξέδωσε σειρά αγγελιών για τη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο, και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων έως την Πέμπτη.
Με την έκδοση NAVTEX, η Τουρκία πραγματοποίησε χθες άσκηση στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Αη Στράτη, δημιουργώντας προβλήματα στον τερματικό διάδρομο του αεροδρομίου της Λήμνου, ενώ για αύριο έχει αναγγείλει άσκηση με πραγματικά πυρά στην ίδια περιοχή.

Την Πέμπτη θα διεξαγάγει άσκηση με πυρά μεταξύ Λέσβου - Χίου και Ψαρών, και την Πέμπτη και την Παρασκευή έχει δεσμεύσει μεγάλη περιοχή στα διεθνή ύδατα, νοτίως της Ικαρίας, και μέχρι τη Μύκονο και την Αμοργό. Η «στοχοποίηση» της Λήμνου κάθε άλλο παρά τυχαία είναι... Είχε προηγηθεί ανταλλαγή ΝΟΤΑΜs, με την Τουρκία να δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την ύπαρξη ελληνικού εναέριου χώρου έξω από τα έξι ναυτικά μίλια και πως δεν προτίθεται να καταθέσει σχέδια πτήσης, ενώ επανέφερε τον γνωστό ισχυρισμό περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου, απαιτώντας μάλιστα να εξαιρεθεί μόνιμα η Λήμνος από τον σχεδιασμό ασκήσεων.

Η ανταλλαγή αυτών των μηνυμάτων έγινε με αφορμή άσκηση που είχε αναγγείλει η Ελλάδα και τη γνωστή τακτική της Τουρκίας να αναγγέλλει άσκηση στην ίδια περιοχή, την ίδια ημέρα, περιλαμβάνοντας στον σχεδιασμό της και περιοχές οι οποίες εμπίπτουν στον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων.

Η Τουρκία έβαλε, την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο και την Κύπρο. Με τη NAVTEX 1165/17 δεσμεύει για το διήμερο σήμερα και άυριο μεγάλη περιοχή νοτίως της Λάρνακας, εντός του FIR Λευκωσίας, για την πραγματοποίηση άσκησης έρευνας και διάσωσης. Η NAVTEX είναι παράνομη και στόχο έχει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.