Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Περνούν από Στρατοδικείο Αρχιλοχία του ΕΣ γιατί αρνήθηκε να εκτελέσει υπηρεσία σε στρατόπεδο μεταναστών και προσφύγων

Υπό πειθαρχικό έλεγχο τέθηκε από τις 16 Νοεμβρίου 2017 ο ο Α/λχίας (ΥΠ) Ευάγγελος Φώτης, από το Γ’ Σώμα Στρατού με την κατηγορία της ανυπακοής σε διαταγή και περνά από στρατοδικείο στο τέλος του μήνα, καθώς στις 4 Ιουλίου 2017 αρνήθηκε να εκτελέσει καθήκοντα εξυπηρέτησης προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο στρατόπεδο (hotspot) του Δερβενίου.
Η άρνηση εκτέλεσης διαταγής επιφέρει σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (ν.2287/1995 - ΦΕΚ Α΄ 20/1.2.1995).
Ο ίδιος στην αναφορά του υποστηρίζει ότι:
-Στα στρατιωτικά του καθήκοντα δεν συμπεριλαμβάνεται η υπηρεσία σε στρατόπεδο μεταναστών και προσφύγων (hotspot).
-Οι «δομές φιλοξενίας» προάγουν το δουλεμπόριο
-Η  Τουρκία χρησιμοποιεί τις λαθρομεταναστευτικές ροές ως γεωστρατηγικό όπλο εναντίον των Ελλήνων.
-Δεν γίνεται καμία διαπίστευση για το αν τα άτομα που φιλοξενούνται ανήκουν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας ή είναι φανατικοί ισλαμιστές και το γεγονός ότι περιθάλπονται επισύρει ευθύνες στην διοίκηση του Ελληνικού Στρατού. 
-Η όλη αυτή κατάσταση αποδυναμώνει τις Μονάδες του Ελληνικού Στρατού.
Πάντως στο άρθρο 53 περί ανυπακοής, στο εδάφιο 2, αναφέρεται ότι «η πράξη δεν είναι άδικη αν η προσταγή ή η υπηρεσία είναι προδήλως παράνοµη» και αυτό θα προσπαθήσει να αποδείξει ο Αρχιλοχίας. Οτι η διαταγή που του δόθηκε ήταν καθαρά είναι εκτός των καθηκόντων του στρατεύματος.
Αναλυτικά σύμφωνα με τον ορισμό του επιχειρησιακού έργου του Στρατού Ξηράς (Δόγμα ΣΞ 1, εδάφιο 2, σελ. 31, Έκδοση 2014) η παράνομη μετανάστευση θεωρείται ως ασύμμετρη και υβριδική απειλή, άρα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις ως μέγιστος κίνδυνος προς το Ελληνικό Έθνος.
pronews