Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Η κοσμοθεωρία του Ισλάμ όπλισε

Άγγελος Συρίγος: Έκλεισε έναν χρόνο η νέα μορφή τρομοκρατίας
«Είναι μια ολόκληρη κοσμοθεωρία ενός τμήματος του Ισλάμ που χωρίζει τον κόσμο σε δυο πλευρές. Είναι ο κόσμος του Ισλάμ, ο κόσμος του Θεού, και ο κόσμος των απίστων.
Οι φανατισμένοι αυτής της δεύτερης ομάδας είναι αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να σπέρνουν τον τρόμο με απλά, καθημερινά μέσα, όπως ένα αυτοκίνητο», είπε.
«Είναι μια ολόκληρη κοσμοθεωρία ενός τμήματος του Ισλάμ που χωρίζει τον κόσμο σε δυο πλευρές. Είναι ο κόσμος του Ισλάμ, ο κόσμος του Θεού, και ο κόσμος των απίστων. Οι φανατισμένοι αυτής της δεύτερης ομάδας είναι αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να σπέρνουν τον τρόμο με απλά, καθημερινά μέσα, όπως ένα αυτοκίνητο», είπε.
Αναφερόμενος στις βομβιστικές επιθέσεις του ΙRA τη δεκαετία του 1980, είπε ότι τότε η βρετανική αστυνομία απέσυρε τους κάδους απορριμμάτων από το κέντρο του Λονδίνου. «Ήσουν στο Λονδίνο αρχές της δεκαετίας του 1990 και ήθελες κάπου να πετάξεις κάτι και δεν υπήρχε να το πετάξεις. Δεν υπήρχε τίποτα. Και υπήρχαν πινακίδες στου δρόμους που έλεγαν “αφήστε το στο έδαφος θα το πετάξουμε εμείς”».
Αυτό όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος ήταν μια ακραία αντίδραση της βρετανικής αστυνομίας σε κάτι το οποίο μπορούσε θεωρητικώς να ελεγχθεί, ώστε να μην τοποθετηθούν βόμβες σε κάδους απορριμμάτων.
«Με τα αυτοκίνητα η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη. Οι κάδοι απορριμμάτων ήταν μεν πολλοί αλλά ήταν συγκεκριμένοι. Τα αυτοκίνητα είναι παντού. Όταν μετατρέπεις ένα αυτοκίνητο σε τανκ, το οποίο ορμάει και πατάει κόσμο δεν μπορείς να κάνεις και σπουδαία πράγματα. Κι αυτό είναι το πρόβλημα στην όλη ιστορία, ότι ούτε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση γι’ αυτό, ούτε χρειάζεται κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις».
 
Ο κ. Συρίγος είπε ακόμα ότι τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτή της Βαρκελώνης, δεν είναι κάτι με το οποίο μπορεί να ζει κανείς, αλλά είναι η πραγματικότητα.
«Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να χωνέψει ότι μπορεί να περπατάει στον δρόμο και κάποιος μπορεί να πέσει πάνω του (με το αυτοκίνητο) επί τούτου. Δεν είναι το λάθος… εδώ έχουμε εσκεμμένη ενέργεια κι αυτό είναι κάτι, που είναι πολύ δύσκολο για τον κόσμο να το χωνέψει και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι εξαιρετικά περιορισμένα».
 Συνέντευξη στη Σοφία Παπαδοπούλου
ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΑΪΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 
 www.defence-point.gr