Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Oι κυβερνήσεις παράβλεψαν βασικά θέματα ασφάλειας! Τα μνημόνια καίνε κυριολεκτικά την Ελλάδα

Χθες πετούσαν 6, σήμερα είναι διαθέσιμα μόνο 5 Canadair
Φέρνουν και 60 πυροσβέστες από την Κύπρο - Πασχίζουν να βρουν λύσεις οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας - Δεν έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες σε δύο Canadair που βρίσκονται στην βάση της Ανδραβίδας
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες στα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair και να αυξήσουν τα πτητικά μέσα που επιχειρούν για να σβήσουν τις μεγάλες πυρκαγιές σε Καπανδρίτι, Ηλεία και Ζάκυνθο.
Αυτή την ώρα, περίπου 18:30 το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου, επιχειρούν συνολικά 5 από τα 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair που έχει στο στόλο της η Πολεμική Αεροπορία.

Δύο Canadair τύπου CL-415 και δύο CL-215 επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Άλλο ένα CL-215 απογειώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης από την Ανδραβίδα για να λάβει μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Χθες Δευτέρα ήταν διαθέσιμα συνολικά έξι Canadair, σήμερα είναι πέντε τα π
υροσβεστικά αεροσκάφη που επιχειρούν από αέρος για να τιθασεύσουν τις φλόγες.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τρία Canadair που έχουν βλάβες και παραμένουν στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας, επί του παρόντος δεν έχει καταστεί δυνατό να αποκατασταθούν οι βλάβες ώστε να διατεθούν και τα τρία Canadair. Νωρίτερα το μεσημέρι, ένα από τα τρία Canadair έκανε δοκιμαστική πτήση ώστε να ελεγχθεί αν το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ο πρώτος έλεγχος έδειξε ότι το πυροσβεστικό αεροσκάφος έπρεπε να ξαναμπεί στην τεχνική βάση. Τελικώς, το CL-215 κατέστη δυνατό να απογειωθεί και τώρα επιχειρεί για τηνκατάσβεση της φωτιάς που απειλεί το χωριό Περιστέρι στην Ηλείας.

Αγωνιώδη έκκληση για αποστολή πτητικών μέσων έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, όμως αυτή την ώρα δεν υπάρχει διαθέσιμο παρά μόνο ένα Canadair που επιχειρεί στην Ηλεία.

Εκτός από τα τέσσερα Canadair, αυτή την ώρα επιχειρούν επίσης πέντε PZL σε πυρκαγιά στην Μεσσηνία και δύο PZL στην Κεφαλονιά. Και προφανώς για την κατάσβεση των πυρκαγιών πετάνε όλα τα διαθέσιμα ελικόπτερα.
Φέρνουν και 60 πυροσβέστες από την Κύπρο
Στις 17.00 το απόγευμα της Τρίτης απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με προορισμό την Λάρνακα της Κύπρου, προκειμένου να παραλάβει πεζοπόρο τμήμα 60 Κύπριων πυροσβεστών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκφράσει τη διάθεσή της να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση αποστέλλοντας και έξι οχήματα. Είναι ωστόσο ερώτημα πώς θα επιτευχθεί η μεταφορά 60 ανδρών και 6 πυροσβεστικών οχημάτων με μία πτήση ενός μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 στο οποίο δεν μπορούν να επιβιβαστούν οι 60 πυροσβέστες με τον εξοπλισμό τους αλλά και έξι μεγάλα οχήματα.