Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ο ISIS ένωσε άθελα του χάσματα κρατών της Μ.Ανατολής

Η Συρία έχει ξανά σύνορα με το Ιράκ – Άνοιξε χερσαίος διάδρομος ενίσχυσης του Άσαντ από το Ιράν (χάρτης)
Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA) ύψωσε τη σημαία της Συρίας σε ένα συνοριακό πέρασμα με το Ιράκ για πρώτη φορά ξανά από την άνοιξη του 2015, όταν έχασε τον έλεγχο τον συνόρων από τους τρομοκράτες.
  
Ύστερα από συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Δαμασκού και οι σύμμαχοί τους, δηλαδή η λιβανέζικη Χεζμπολάχ και οι ιρακινές Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι), πήραν το πράσινο φως να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το χωριό Αλ Μπουντά, που βρίσκεται βορειοανατολικά του συνοριακού περάσματος Αλ Τανφ, στα σύνορα Συρίας-Ιράκ και κοντά στην Ιορδανία, το οποίο κατέχεται από αντάρτες που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.
Αφού το χωριό Αλ Μπουντά πάρθηκε από τους κυβερνητικούς, ακολούθησε και η κατάληψη του κοντινού του συνοριακού περάσματος.
Ο στρατός της Συρίας προσπαθεί να δημιουργήσει έναν διάδρομο που να συνδέει τη Δαμασκό με τη Βαγδάτη, δηλαδή τη Συρία με το Ιράκ, αλλά στην πραγματικότητα με το Ιράν, ώστε να μπορεί να ανεφοδιάζεται και να ενισχύεται από την Τεχεράνη.

Όπως βλέπετε στον πολεμικό χάρτη, με κόκκινο χρώμα οι περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο σε Συρία και Ιράκ, πλέον η Δαμασκός απέκτησε σύνορα ξανά με τη Βαγδάτη, άρα και χερσαίο διάδρομο ανεφοδιασμού από το Ιράν. Με πράσινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) από κοινού με την Αλ Κάιντα, με κίτρινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι, με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος και το μπλε στα βορειοδυτικά της Συρίας είναι τα εδάφη που κατέλαβαν οι Τούρκοι.