Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Συνυπεύθυνοι για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ

Το δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη πως η ολλανδική ειρηνευτική δύναμη στη Σεμπρένιτσα φέρει μερος της ευθύνης της σφαγής 300 μουσουλμάνων στην Βοσνία Ερζεγοβίνη
Συνυπεύθυνη για το θάνατο 300 αμάχων ανδρών στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995 από τις δυνάμεις της Σερβίας, έκρινε το δικαστήριο της Χάγης την Ολλανδία. Για την ακρίβεια, η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου βασίστηκε στο σκεπτικό πως η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, η οποία αποτελούνται από ολλανδικά στρατεύματα και η οποία ήλεγχε και προστάτευε την περιοχή, αρνήθηκε να στεγάσει και να προστατεύσει τους άνδρες αυτούς που ζήτησαν προστασία στην "ασφαλή ζώνη".
 
AdTech Ad
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Reuters, ελάχιστες φορές ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αντιμετωπίζουν νομικές κυρώσεις για τις αποφάσεις τους στο πεδίο των μαχών. Η απόφαση αναφέρεται μόνο στους 300 ανθρώπους που ζήτησαν βοήθεια και όχι στο σύνολο των σφαγιασθέντων που φτάνουν τις 8.000.
Οι εκπρόσωποι του ολλανδικού κράτους αποχώρησαν από τη δικαστική αίθουσα χωρίς να σχολιάσουν το οτιδήποτε.

Το χρονικό της σφαγής

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα χαρακτηρίστηκε ως έγκλημα πολέμου που διεπράχθη κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Το 1995, Σέρβοι από τη Βοσνία σκότωσαν πάνω απο 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες, γέρους και αγόρια στη Σρεμπρένιτσα.
Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ από το 1993 και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Ωστόσο, όταν σερβικά στρατεύματα την κατέλαβαν, η ειρηνευτική δύναμη παρέμεινε άπραγη και απέρριψε το αίτημα για προστασία σε 300 μουσουλμάνους πολίτες της πόλης που προσέτρεξαν σε αυτούς για βοήθεια. . Από την πλευρά τους, οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ.
Έτσι, οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ η διερεύνηση των αιτιών της, οδήγησε την ολλανδική κυβέρνηση σε παραίτηση.

Η απόφαση του 2007

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Σύμφωνα με την απόφαση, η σφαγή συνιστά μεν γενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη γενοκτονία.
Τον περασμένο Ιούλιο, το δικαστήριο της Χάγης κατέληξε στην απόφαση πως ο τελευταίος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που συνελήφθη και καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου, υπήρξε τελικά αθώος. Η δικαστική αρχή για την πρώην Γιουγκοσλαβία που καταδίκασε αρχικά τον πολιτικό, απεφάνθη μετά το θάνατό του πως  εκείνος δεν συμμετείχε στην "κοινή εγκληματική οργάνωση" με θύματα του μουσουλμάνους και τους Κροάτες.
Οι δικαστές ανέφεραν πως ο Μιλόσεβιτς είχε διαφοροποιηθεί από τις πρακτικές και τις ιδέες του Ράντοβαν Κάραντζιτς ήδη από το 1992 και υποστήριζε πως δεν θα είχαν αποτέλεσμα "έκνομες πράξεις ως απάντηση σε άλλες έκνομες ενέργειες". Επιπλέον, το Διεθνές Δικαστήριο απεφάνθη το 2007 πως δεν υπήρχαν ενδείξεις και στοιχεία που να συνδέουν τη Σερβία και τον Μιλόσεβιτς με τη σφαγή της Σεμπρένιτσα.
 
ΠΗΓΗ REUTERS/AP Photo/ files
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/synypeuthynoi-gia-th-sfagh-ths-semprenitsa-oi-kyanokranoi-toy-ohe.4740400.html