Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Η Τουρκία στραγγίζει τον Ευφράτη – Δεν αφήνει τα νερά να κυλήσουν προς τη Συρία

Οι Κούρδοι της Συρίας κατήγγειλαν την Τουρκία ότι έκοψε για μια ακόμη φορά τη ροή των νερών στον ποταμό Ευφράτη, προκαλώντας αισθητή πτώση της στάθμης των υδάτων στην κουρδική πόλη Κόμπανι και στην πρόσφατα απελευθερωμένη από το Ισλαμικό Κράτος πόλη Τάμπκα.
  
«Η τουρκική κυβέρνηση έκοψε τα νερά του Ευφράτη, προκαλώντας αισθητή πτώση της στάθμης του νερού στο Φράγμα Τισχρίν [κοντά στην Κόμπανι] και στο Φράγμα της Τάμπκα [στην επαρχία της Ράκα]», δήλωσε ο Αμπντουλκαρίμ Ομέρ, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του κουρδικού καντονιού της Τσεζίρε στη Ροζάβα [συριακό Κουρδιστάν – βόρεια Συρία].
Σύα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Hawar, η στάθμη του νερού στα φράγματα της Συρίας είναι η χαμηλότερη εδώ και 17 χρόνια.
Όπως λένε οι Κούρδοι της Συρίας, η στάθμη του νερού στα φράγματα Τισχρίν και Τάμπκα έχει κατέβει 4 με 5 μέτρα από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Η Τουρκία κόβει συχνά το τελευταίο διάστημα την παροχή νερού από τον Ευφράτη ποταμό στη Συρία από το Φράγμα Ατατούρκ (φωτογραφία) στο έδαφός της.
Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την υδροδότηση αλλά και την ηλεκτροδότηση των περιοχών της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)
Αν και μεταξύ Συρίας και Τουρκίας έχουν υπογραφεί συνθήκες σχετικά με τα νερά του Ευφράτη, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το χάος του πολέμου και ότι κανείς διεθνής οργανισμός δεν την ελέγχει, ούτε τις επιβάλλει κυρώσεις, χρησιμοποιεί το νερό ως όπλο.
tribune