Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Άκρως επικίνδυνοι οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα.

Ούτε με τη Χρυσή Αυγή είμαστε ούτε αυτόκλητους προστάτες χρειαζόμαστε. Ασφάλεια ζητάμε για τη ζωή των παιδιών μας και τη δική μας». Βράδυ Τετάρτης στην παραλιακή οδό, την Ακτής Δυμαίων, στην Πάτρα. Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι της περιοχής Ιτιών, όπου έμενε και ο 30χρονος Θανάσης Λαζανάς, που δολοφονήθηκε από τρεις αλλοδαπούς το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου, βρίσκονται στους δρόμους της γειτονιάς τους.
Πόνος βουβός για τον γείτονά τους που δολοφονήθηκε 20 μέτρα από την εξώπορτα του σπιτιού του, όταν ζήτησε τον λόγο από τρεις αλλοδαπούς επειδή κακοποίησαν τον σκύλο του. «Με τον Θανάση τώρα θα πίναμε τον καφέ μας, αν όλοι έκαναν τη δουλειά τους σωστά», λέει ο Αντώνης Δημητριάδης και δείχνει προς την πλευρά των αστυνομικών που έχουν παραταχθεί μπροστά από την πύλη του εγκαταλειμμένου εργοστασίου της Πειραϊκής-Πατραϊκής.
«Εδώ και έναν χρόνο όταν λειτούργησε το νέο λιμάνι της πόλης, οι Αφγανοί άλλαξαν στέκια και βρήκαν καταφύγιο στις εγκαταλειμμένες από το 1992 εγκαταστάσεις της Πειραϊκής-Πατραϊκής, της Pirelli, του εργοστασίου του Λαδόπουλου. Ο σύλλογος της περιοχής αλλά και πολλοί κάτοικοι προσέφεραν στους ανθρώπους αυτούς φαγητό, ρούχα, κουβέρτες. Οταν άρχισαν οι πρώτες κλοπές στην περιοχή και σημειώθηκαν δυο-τρεις απόπειρες βιασμού, ζητήσαμε την αύξηση της αστυνόμευσης. Τη μοναδική φορά που η Αστυνομία όντως ήρθε στην περιοχή μας ήταν να προστατεύσει αυτούς που σκότωσαν τον Θανάση», λέει ο Θανάσης Νικολακόπουλος, οικογενειακός φίλος του θύματος.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως το βράδυ της Τρίτης η Αστυνομία ανέχτηκε από την πλευρά των αλλοδαπών να ρίχνουν πέτρες από την ταράτσα της Πειραϊκής-Πατραϊκής, πέτρες που τραυμάτισαν ελαφρά πολίτες, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν άσκοπή ρίψη δακρυγόνων προς το μέρος τους. Σκηνικό που επαναλήφθηκε και το βράδυ της Τετάρτης. Με τη διαφορά πως την ημέρα εκείνη έκαναν την εμφάνισή τους αναρχικοί. «Εμείς τον δρόμο του λιμανιού θα τον κλείνουμε κάθε μέρα. Τουλάχιστον μέχρις ότου βρεθούν και οι τρεις δολοφόνοι του Θανάση και απομακρυνθούν από την περιοχή όλοι οι παράνομοι μετανάστες», λέει στα «ΝΕΑ» ο Θύμιος Κόκλας, ξάδελφος του 30χρονου θύματος.

Χρονικό ενός εγκλήματος. «Ο ξάδελφός μου το βράδυ του Σαββάτου ήταν σε ένα μπαράκι εδώ στη γειτονιά. Επέστρεψε στο σπίτι του στη 1 και έβγαλε τον σκύλο του μια βόλτα. Γύρω στις 1.30 την ώρα που επέστρεφε με τον σκύλο συνάντησε μια ομάδα τριών αλλοδαπών που επέστρεφαν στο εργοστάσιο της Πειραϊκής-Πατραϊκής ακολουθώντας την εγκαταλειμμένη σιδηροδρομική γραμμή. Το σκυλί τούς γάβγισε και ένας του έδωσε μια κλωτσιά. Τότε ο Θανάσης του ζήτησε τον λόγο. Για να μη γίνει η φασαρία μπροστά στο σπίτι του και ξυπνήσουν οι γονείς και οι γείτονές του, τους ζήτησε να πάνε 30 μέτρα παρακάτω, κοντά στις γραμμές του τρένου. Ακούστηκε ένας σύντομος καβγάς και σε λίγο ακούσαμε τον Θανάση να φωνάζει για βοήθεια. Το σπίτι μου είναι πέντε μέτρα από το σημείο που τον βρήκαμε 9 φορές μαχαιρωμένο. Ο ιατροδικαστής είπε όπως δύο τον μαχαίρωσαν ταυτόχρονα και έστριψαν τα μαχαίρια τους μέσα στο σώμα του για να τον σκοτώσουν στα γρήγορα. Οι τρεις έφυγαν τρέχοντας. Ο Θανάσης πρόλαβε να ψελλίσει "Αφγανοί με καθάρισαν", προτού χάσει τις αισθήσεις του. Ο σκύλος βρέθηκε με 12 μαχαιριές πεταμένος στο ποτάμι τις επόμενες ημέρες», περιγράφει ο ξάδελφος του θύματος.