Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Σκόπια: Συναγερμός στην Ελλάδα για τη Σύνοδο του Σικάγου.

Την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις από την Αθήνα, θα εκπροσωπήσει ο ΥΠΕΞ, Πέτρος Μολυβιάτης, αλλά ενδέχεται στην αντιπροσωπεία να είναι και ο υπουργός Άμυνας Φράγκος Φραγκούλης.
Ελληνικές πηγές λένε ότι η Αθήνα δεν περιμένει καμία έκπληξη στο Σικάγο, σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων, επειδή είχε την υποστήριξη των άλλων μελών της Συμμαχίας, γράφει το σκοπιανό κείμενο και συνεχίζει:

Ωστόσο, η ελληνική εφημερίδα ‘Το Βήμα’ αναφέρει ότι αν και το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ- και η ένταξη των Σκοπίων- δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη του Σικάγου, η ελληνική διπλωματία τέθηκε σε συναγερμό μετά την δήλωση της Τουρκίας και άλλων μελών της Συμμαχίας, να ωθήσουν το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στην Σύνοδο της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Η ανησυχία της ελληνικής διπλωματίας εκπηγάζει από τις απαιτήσεις της Τουρκίας να συζητηθεί η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με τα Σκόπια, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.

Ανεπίσημες πηγές προσθέτουν ότι η Τουρκία προτίθεται να ζητήσει κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής να αναφερθεί η απόφαση της Χάγης.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» ανέφερε ότι διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν αναμένουν εκπλήξεις στο Σικάγο, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν υπενθύμισε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ , της FYROM, πρέπει να έχει το δεδομένο της συναίνεσης.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, η μόνη ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των Σκοπίων είναι στο δείπνο εργασίας σε υπουργικό επίπεδο, στο οποίο συμμετέχουν μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και η FYROM, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία και η Γεωργία, το οποίο δείπνο διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Τουρκίας, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα Dnevnik.
echedoros-a.gr
--