Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

.Νόμιζαν κάποιες μεγάλες και σκοτεινές δυνάμεις, ότι το έργο τελείωσε έτσι απλά! Σερβία: "Απειλή για τη σταθερότητα η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου"

Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Σερβίας, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του σερβικού στρατού, αντιστράτηγος κ. Μίλογε Μίλετιτς. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Νόβοστι" του Βελιγραδίου, ο αντιστράτηγος Μίλετιτς εκτίμησε πως "εάν η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, στην προσφυγή ης Σερβίας κατά της ανεξαρτησίας, είναι αρνητική για τους Αλβανούς, δεν αποκλείεται να υπάρξει έξαρση της βίας και αποσταθεροποίηση"."Η βία, ως απειλή, αποτελεί μία δοκιμασμένη τακτική που καταφεύγουν οι Αλβανοί για να πιέσουν τη διεθνή κοινότητα", τόνισε ο αντιστράτηγος Μίλετις, συμπληρώνοντας ότι κάθε αποσταθεροποίηση στο Κόσοβο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα στη νότια Σερβία.
 Ο αρχηγός του σερβικού ΓΕΣ επισήμανε, ωστόσο, ότι "οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο και έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή".
 Ο αντιστράτηγος Μίλετιτς εξέφρασε τη ανησυχία του για τη μείωση του δυναμικού της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR), εκτιμώντας ότι δεν πληρούνται ακόμη οι όροι ασφάλειας για κάτι τέτοιο. Αναφερόμενος στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, ο αντιστράτηγος Μίλετιτς επισήμανε ότι το δόγμα της στρατιωτικής ουδετερότητας που ακολουθεί η Σερβία δεν εμποδίζει τη συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, στο πλαίσιο του προγράμματος "Συνεργασία για την Ειρήνη".

Ως θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ο αντιστράτηγος Μίλετιτς έκρινε τη λειτουργία, μέσα στο επόμενο δίμηνο, στρατιωτικής αποστολής της Σερβίας στην έδρα του ΝΑΤΟ. Ο αρχηγός του ΓΕΣ της Σερβίας δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι θα αναβαθμιστούν οι σχέσεις αυτές, όταν, στο τέλος του έτους, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι ο αρχηγός του ρωσικού ΓΕΣ στρατηγός Μακάροφ.΄

greeknation.blogspot.com