Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η ντροπή συνεχίζεται…

Η επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας www.mospat.ru μετέδωσε ρεπορτάζ σχετικά με τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τους ομογενείς της Ρωσίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής της Κρατικής Δούμα Ιβάν Σαββίδης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ελληνικών Οργανώσεων «Πόντος» Βλαντίμιρ Κάισεφ, επιχειρηματίες και κοινωνικοί παράγοντες της ομογένειας. Προβάλλεται δήλωση του κ. Κάισεφ, ο οποίος σημείωσε, ότι οι ομογενείς της τέως ΕΣΣΔ ανήκουν στο ποίμνιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά λόγω της ελληνικής καταγωγής τους βρίσκονται κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποτελώντας, έτσι, γέφυρα μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Η ίδια ιστοσελίδα δημοσιεύει ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Τουρκική Πρεσβεία στη Μόσχα.
 Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η σημασία του θρησκευτικού παράγοντα στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρέσβης Χαλίλ Ακιντζί δήλωσε ότι η επίσκεψη του Προκαθημένου της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως στη Ρωσία αποτελεί σημαντικό γεγονός στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρέσβης σημείωσε επίσης την αύξουσα σημασία της θρησκείας στην κοινωνία, στις ζωές των ανθρώπων και στις διεθνείς σχέσεις και πρόσθεσε ότι οι τουρκικές αρχές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας.

Μετά τα γεγονότα αυτά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί να αισθάνεται βέβαιος πως με τη συμπεριφορά του, το άνοιγμα της Σχολής τη Χάλκης και η επιστροφή των εκκλησιαστικών περιουσιων είναι εγγύτερα.. Η επανάληψη παλαιότερων πολιτικών, με τις επισκέψεις στις τουρκικές πρεσβείες όπου μεταβαίνει, [με οικονομικά μέσα που παρέχονται από το φτωχό βαλάντιο του Ελληνικού λαού] μας επιτρέπει να φοβούμεθα ότι το ίδιο το κύρος της Μεγάλης Εκκλησίας και του κλήρου της, έχει απομακρυνεθί από τις παραδόσεις εκείων που τα άψυχα σώματά τους ρίχθηκαν στο Βόσπορο ή την προκυμαία της Σμύρνης.