Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος για το Κοσσυφοπέδιο και τον Παπισμό

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη και μη πραγματοποιήσιμη η ιδέα για διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην επαρχία είναι εξαιρετικά σοβαρή.
"Η Σερβία χωρίς το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι Σερβία.Για μένα αυτό αποτελεί ένα ον χωρίς το κεφάλι. Η χώρα μας δεν μπορεί να αποκεφαλιστεί και να στερηθεί του Κοσσυφοπεδίου».
Πρόσθεσε ακόμη πως δεν μπορεί ούτε καν να σκεφτεί ότι το Πατριαρχείο του Πετς, δεν είναι στη Σερβία, αλλά σε άλλη χώρα......
dΜιλώντας για το διάλογο με τους εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και με τον Πάπα, ο Πατριάρχης είπε ότι είναι αναγκαίος και ωφέλιμος, και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν επιθυμεί να τον αποφύγει, επειδή μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι διχασμοί στη Χριστιανική Εκκλησία.
«Θεωρώ είπε ότι είναι απαραίτητος και αναγκαίος, επειδή ο Πάπας έχει μεγάλη δύναμη στον κόσμο.
Ο Πατριάρχης συμμετείχε στη λουτρόπολη Prolom banja, στο νότο της Κεντρικής Σερβίας, σε μια διήμερη επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Stefan Nemanja», στην οποία διάφοροι Αρχιερείς και καθηγητές από τη Σερβία και την Ελλάδα συζήτησαν με θέμα τον Σέρβο ηγεμόνα Stefan Nemanja.
Patrijarh Irinej odbacio ideju o podeli Kosova i Metohije